Zorgen blijven, maar beurzen tonen enig herstel
Een oude beurswijsheid luidt dat zeer goede maanden vaak geclusterd zijn rondom zeer slechte maanden. Oktober was daar een goed voorbeeld van. Wereldwijd toonden aandelenkoersen enig herstel na de stevige verliezen van september. Tegelijkertijd blijven koersen zeer beweeglijk vanwege onzekerheden over groei, rente en inflatie. In deze publicatie lees je hoe wij aankijken tegen de actuele beleggingsomgeving voor aandelen en obligaties.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Marktontwikkelingen: winsten verrassen positief, renteverwachtingen stabiliseren
De marktontwikkelingen in oktober onderstrepen nog eens dat hoewel het pessimisme onder beleggers hoogtij viert, de koersen een ander beeld kunnen geven. Voor aandelenbeleggers die wereldwijd beleggen, was oktober met een rendement in euro gemeten van ruim 5% een zeer goede maand na het stevige verlies van september. Beleggers trokken zich op aan beter dan verwachte winstontwikkeling in het derde kwartaal en stabilisatie van renteverwachtingen.
Uitzondering hierop waren de koersuitslagen in China en Hong Kong met respectievelijk een verlies van 17,5% en 12,9%! Het nog steeds strenge zerocovidbeleid, de uitkomsten van het twintigste Chinese partijcongres (dat 22 oktober afliep) en de techoorlog tussen de VS en China wekken geen vertrouwen onder beleggers, die stemden dan ook met hun voeten.
Inflatie bepalend voor marktbeeld
Er zijn op dit moment drie hoofdfactoren die de koersen drijven: inflatie, rentes en groei. Op het front van inflatie en rentes zien we dat beleggers een snelle aanpassing hebben doorgemaakt. De hoge inflatiecijfers schokken beleggers hierdoor steeds in mindere mate. Beleggers houden nu rekening met een beleidsrente van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, die in 2023 geleidelijk oploopt naar ongeveer 5% (nu 3,25%) en voor de Europese Centrale Bank (ECB) naar iets minder dan 3% (nu 1,5%). Daarna wordt gerekend op een pauze in het verkrappende beleid.
Voor inflatie wordt over het algemeen rekening gehouden met een piek eind dit jaar, waarna de druk geleidelijk afneemt. Cruciaal is dat het inflatiebeeld in de komende tijd een gunstige ontwikkeling laat zien, oftewel dat inflatie in de komende tijd piekt en dan weer daalt. De vraag is uiteraard hoe snel de inflatie richting de inflatiedoelstelling van centrale banken beweegt. Het risico hierbij is dat de voortdurend hoge inflatie een eigen dynamiek in beweging zet van hogere prijzen, hogere lonen enzovoorts, oftewel een loonprijsspiraal. In dat geval is een verwachte pauze in het verkrappende beleid voorbarig, wat voor extra koersdruk kan zorgen in de komende tijd.
Winsten vormen sleutel voor houdbare bodem
Ook ten aanzien van groei zijn er vraagtekens. Economische data laten zien dat de groei snel vertraagt en dat analisten hun winsttaxaties rap naar beneden bijstellen. Het is denkbaar dat de neerwaartse bijstellingen voorlopig niet stabiliseren als gevolg van de vertraagde werking van hogere rentes en de aanhoudend hoge inflatie op de bestedingen. Indien dat wel het geval is, is een duurzaam herstel van aandelenkoersen na de stevige koersval dit jaar goed mogelijk.
Marktbeeld blijft volatiel
De onzekerheid op een tal van fronten vertaalt zich in een hoge volatiliteit, zoals de ontwikkeling van de maandrendementen van de aandelenwereldindex laat zien. Tegelijkertijd laten deze cijfers ook zien dat zeer goede maanden geclusterd zijn rondom zeer slechte maanden. Vasthouden aan een goed gespreide portefeuille en het langetermijnperspectief zijn daarom belangrijk.

Duurzaamheid: reikhalzend uitkijken naar uitkomsten klimaatconferentie
Vanaf 6 november zijn alle ogen twee weken lang gericht op de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Daar vindt namelijk COP27 plaats, de 27ste klimaatconferentie van de VN . Prominente bestuurders van landen en bedrijven, beleidsmakers en non-gouvernementele organisaties (NGO’s) komen bij elkaar om milieumaatregelen en meer te bespreken. De urgentie blijkt uit het ene na het andere warmterecord dat in Europa sneuvelt en uit de vele overstromingen als gevolg van extreem weer.
125 biljoen dollar aan investeringen
Financiering van klimaatplannen zal in Egypte prominent op de agenda staan. Investeringen in klimaatprojecten kunnen de komende decennia oplopen tot USD 125 biljoen (!) dollar.
Belangrijk thema daarbij is hoe om te gaan met klimaatonrechtvaardigheid. Landen die het minst vervuilen ondervinden de meeste schade van klimaatverandering. Hoe worden deze kwetsbare landen beschermd en weerbaar gemaakt tegen extreem weer in de toekomst? De levering van de beloofde 100 miljard dollar per jaar om ontwikkelingslanden te helpen zal zeker besproken worden. De vraag is of de participerende landen het eens worden over de financiering en invulling.
Duurzaamheid in onze beleggingsfondsen
Wachten op deze maatregelen doen we niet. We beleggen voor onze klanten al op een verantwoorde manier. Twee van onze aandelenfondsen, het 1895 Wereld Aandelen Enhanced Index fonds en het 1895 Wereld Multifactor Aandelen fonds, hebben als doel om minimaal 30% minder CO2 uit te stoten dan de wereldaandelenindex. Dit doel wordt gehaald. Daarnaast zijn bedrijven die de VN Global Compact-regels op het gebied van milieu, mensenrechten en goed bestuur overtreden uitgesloten als belegging. Bovendien gaan we met de meest CO2-intensieve bedrijven in gesprek om deze te bewegen naar duurzame bedrijfsmodellen en met plannen te komen om hun uitstoot te verminderen.
Daarnaast belegt het 1895 Aandelen Thematic Opportunities Fonds in duurzame thema’s die bijdragen aan de transitie naar een groene economie. Het heeft beleggingen in duurzame energie, circulaire economie en toekomst van mobiliteit, dat in elektrische voertuigen, batterijen en oplaadpalen belegt. Binnen het thema ‘gezonde levensstijl’ is aandacht voor vermindering van voedselverspilling en stimulering van een verantwoorde consumptie.
Soep en vastgelijmde activisten
Net als de rest van de wereld kijken wij uit naar de uitkomsten van de COP27. Hopelijk gaan die ver genoeg zodat spraakmakende kunstwerken uit de Egyptische oudheid, zoals het masker van Toetanchamon, het Narmerpalet en de piramides van Gizeh, soep en vastgelijmde milieu-activisten bespaard blijven.