Stabiele groei en rente vormen solide basis voor beleggingen
We zijn in de eerste helft van het jaar optimistischer geworden over de beleggingsomgeving. De wereldeconomie vertoont solide groei. Beursgenoteerde bedrijven zien hun winsten stijgen. De inflatie is weliswaar hardnekkig, maar toont toch een dalende trend. Natuurlijk blijven er risico’s, maar de uitgangspunten zijn in onze ogen sterk. Lees de uitgebreide analyse en ontdek welke beleggingskeuzes wij in dit speelveld maken.

Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
Magnificent 7, duurzame energie en politieke verschuivingen
De beursprestaties van de 'Magnificent 7' blijven opvallen. In deze aflevering bespreken we hoe het toch komt dat die bedrijven het zo goed blijven doen. We zoomen in op beleggen in duurzame energie en staan stil bij politieke verschuivingen in Frankrijk en het VK. Heb je een vraag aan onze beleggingsexperts, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Aandelenbeleggers rijkelijk beloond
Met een rendement in de eerste helft van het jaar van bijna 15% voor aandelen en -1,2% voor obligaties zijn aandelenbeleggers rijkelijk beloond.
Bedrijfswinsten vormen de belangrijkste aanjager voor de stijging op de aandelenmarkt. De winstontwikkeling heeft over het eerste kwartaal niet alleen in de VS, maar ook in Europa positief verrast. En de verwachtingen voor de winstgroei in de komende maanden kruipen verder omhoog.
“Wist je dat Nvidia bijna een derde van het rendement van de wereldindex in de eerst helft van dit jaar voor zijn rekening neemt?”
De Amerikaanse chipontwerper Nvidia spande weer de kroon met de enorme omzetverrassingen, die dit en volgend jaar weer meer dan een verdubbeling zullen laten zien. De winst per aandeel is tussen 2020 en 2025 vertwintigvoudigd. Hiermee zien we dat de trend van generatieve kunstmatige intelligentie ondersteund wordt door harde cijfers. Met een weging van inmiddels ruim 3,7% in de wereldindex en een rendement van 155% neemt alleen al dit aandeel bijna een derde van het rendement van de wereldindex in de eerst helft van dit jaar voor zijn rekening.
Dit heeft het negatieve effect van hoge inflatie – en als gevolg daarvan minder renteverlagingen dan eerder werden verwacht – meer dan goedgemaakt voor aandelen. Maar veilige obligaties hebben hier juist last van gehad.
Meer in het vat?
De vraag is of de marktomgeving in de tweede helft van het jaar gunstig blijft voor aandelen. Wij denken van wel, maar zien wel factoren die kunnen leiden tot meer beweeglijke markten.
We zien in de eerste plaats een beleggingsomgeving die gunstig blijft voor risicovolle beleggingen – zoals aandelen – door aanhoudende economische groei, winstgroei en renteverlagingen.
“We verwachten voor 2024 en 2025 een stabiele groei van de wereldeconomie van ongeveer 3%.”
Hoewel de economische groei vanaf dit punt niet heel snel toeneemt, zien we een stabiele groei van de wereldeconomie van ongeveer 3% voor dit en volgend jaar. Er is hiermee in ieder geval geen sprake van oververhitting: een zorg minder voor centrale bankiers.
Herstel van de maakindustrie
Economische cijfers wijzen op een herstel in de maakindustrie dat doorzet. Het is geografisch gezien een breed gedragen ontwikkeling. Ook in China en Europa, al komt het vertrouwen van de maakindustrie vooral in Europa van een laag niveau. Het herstel in de maakindustrie verloopt wel traag. Dat heeft te maken met de structurele uitdagingen in deze sector.
Wij verwachten daarnaast dat de reële lonen in de komende kwartalen verder verbeteren en dat de geldmarktrentes dalen. Dit zorgt ervoor dat consumenten meer geld uitgeven.
Het beeld per regio
Kijken we naar verschillende regio’s, dan zien we dat het momentum in de maakindustrie in de VS wat afzwakt. Daar staat voldoende vertrouwen in de dienstensector tegenover. Een betekenisvolle recessie gaan we dan ook voorlopig niet zien.
Voor Europa hebben we naar verwachting het ergste achter de rug. We houden rekening met een herstel in de komende kwartalen.
In Azië is er duidelijk sprake van een verbetering van het producentenvertrouwen. De toenemende vraag naar semiconductors speelt daarbij een rol. Ook het staartrisico van een harde landing in China – kleine kans met mogelijk zeer grote gevolgen – is door maatregelen van de Chinese autoriteiten ondervangen. Daar zien we een tegenvallende ontwikkeling langzaam plaatsmaken voor stabilisatie en zelfs licht herstel.
(Geo)politieke spanningen zorgen voor onzeker inflatiebeeld
Verder zien we de inflatie voorlopig boven de 2% blijven. Maar de inflatie is wel voldoende gedaald om het vertrouwen te geven aan centrale banken om de rente te verlagen. De Europese Centrale Bank (ECB) is al overstag gegaan en er volgen nog één of twee renteverlagingen dit jaar.
De Amerikaanse centrale bank, de Fed, kijkt nog de kat uit de boom. Maar de Amerikaanse inflatiecijfers van de afgelopen weken maken de weg vrij voor renteverlagingen. Voor de Fed zijn we er dan ook van overtuigd dat uitstel geen afstel is. Beleggers zien later dit jaar één of twee verlagingen volgen.
Het vooruitzicht van aanhoudende (geo)politieke spanningen en van aanhoudende druk op westerse landen om veel te investeren in de energietransitie én militaire uitgaven te doen, maakt dat we wel rekening houden met scenario’s waarin de inflatie hoog blijft of zelfs weer toeneemt.
Om in de gaten te houden: Amerikaanse verkiezingen
Een overwinning van Donald Trump kan leiden tot een toename van protectionisme in de wereld, wat kan zorgen voor extra inflatie. Deze zorg kan in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen op 5 november al leiden tot beweeglijkere aandelenkoersen.
Beleggingsmix: gunstig speelveld voor aandelen
De economische groei, renteverlagingen en aanhoudende winstgroei zijn belangrijke aanjagers voor een beter rendement op aandelen dan op obligaties. De economische groei in de wereld is hoog genoeg om winstgroei voor beursgenoteerde bedrijven mogelijk te maken. Naar verwachting is een winstgroei van 10% op jaarbasis mogelijk. We zien dat ook bevestigd worden in de winsttaxaties, die voor dit en volgend jaar over een breed front omhooggaan.
De financiële condities (simpel gezegd: de beschikbaarheid van geld en het gemak om te herfinancieren) blijven ruim. Grote beursgenoteerde bedrijven hebben over het algemeen nog weinig last van de hoge rente. We zien sinds begin dit jaar zelfs de bereidheid om te investeren herstellen.
Wel is het zo dat beurskoersen vaak harder zijn gestegen dan de onderliggende bedrijfswinsten. Koers-winstverhoudingen zijn opgelopen tot bovengemiddelde niveaus. De ruimte om te profiteren van oplopende aandelenwaarderingen is daarmee beperkter geworden. Een kanttekening is dat de waardering zonder de VS (waar onder andere Microsoft, Apple, Nvidia en Alphabet zwaar wegen) over het algemeen erg meevalt.
Dividend en inkoopprogramma’s stuwen rendement
Zelfs als aandelenkoersen zijwaarts zouden bewegen, is er vanuit het perspectief van het totaalrendement ook een sterke basis om een goede prestatie neer te zetten in vergelijking met obligaties. Dit heeft te maken met het dividendrendement dat in grote delen van de wereld hoog is (aanzienlijk meer dan 2% in veel markten) en het effect dat aandeleninkoopprogramma’s hebben op het rendement. Hiermee verkleinen bedrijven het aantal uitstaande aandelen, wat een impuls geeft aan de winst per aandeel.
Dit beeld ondersteunt heel sterk een hoger gewicht (overweging) van aandelen, al spelen er uiteraard altijd risico’s die tot een onverwacht scenario kunnen leiden dat beleggers negatief verrast. Een dempende rol van obligaties blijven we dan ook zien, vooral ook omdat obligaties in tegenstelling tot een aantal jaar geleden al gauw een rendement opleveren van 4%.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +4% aandelen, -4% obligaties |
Meer over onze strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan vind je in onze uitgebreide beleggingsvisie meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je ingelogde omgeving en in de Rabo App. Ga naar je beleggingen en kijk onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder