Rabo Beheerd Beleggen: April was een goede maand

April was een goede maand voor de Rabo Beheerd Beleggen portefeuilles. De daling van maart werd weer bijna helemaal goed gemaakt. De wereldwijde aandelenindex steeg met 2,8%. Dit komt doordat geopolitieke spanningen weg ebden. Zo is de angst voor een handelsoorlog verder afgenomen nu de Verenigde Staten en China in gesprek blijven. Trump lijkt harder te blaffen dan te bijten en China lijkt bereid wat water bij de wijn te doen.

Halverwege het cijferseizoen blijken de bedrijfscijfers in de Verenigde Staten erg goed, terwijl Europese bedrijven wat meer last hebben van de sterke euro. Europese aandelen deden het echter relatief goed in april, geholpen door een daling van de euro ten opzichte van de dollar. De rente steeg licht, waardoor Europese obligaties een kwart procent daalden.

Vooruitzichten Rabo Beheerd Beleggen

Economische indicatoren stonden erg hoog en konden dus niet blijven verrassen. Ze zijn iets gedaald de afgelopen maanden, maar staan nog steeds op een hoog niveau. Er is nog steeds sprake van een gezonde wereldwijde economische groei en de bedrijfswinsten stijgen. In navolging van de Amerikaanse centrale bank zullen ook andere centrale banken hun zeer ruime monetaire beleid gaan normaliseren. Hier is geen haast bij, omdat de inflatie nog laag is. Hierdoor zal de eerste renteverhoging van de Europese centrale bank pas in de loop van volgend jaar aan de orde zijn.

Toch verwachten wij dat de inflatie geleidelijk gaat oplopen. De gestegen olieprijs helpt daarbij, maar ook de grenzen aan de bestaande productiecapaciteit komen in zicht, waardoor prijzen kunnen gaan stijgen. Handelsperikelen, geïnitieerd door Trump, kunnen wel voor volatiliteit op de financiële markten zorgen, maar wij verwachten dat een handelsoorlog uitblijft.

Kijkend naar de economie, liquiditeit en waardering, houden wij een duidelijke voorkeur voor aandelen. Voor obligaties blijven wij terughoudend. Lage vergoedingen wegen niet op tegen de risico’s van stijgende inflatie en stijgende rentes.

Lees meer over Rabo Beheerd Beleggen

Video updates

Elke maand brengen wij een nieuwe video met een update van de internationale financiële markten.