Beleggen in de opkomende markten

Opkomende markten zijn weer in trek. Over de eerste vier maanden van dit jaar bedroeg het rendement van opkomende markten in euro gemiddeld ruim 10%. Lange tijd waren ze uit de gratie. Het lijkt erop dat beleggers weer oog hebben voor de structurele trend die aandelen uit opkomende markten aantrekkelijk maakt; landen als China, India, Brazilië en Zuid-Korea herbergen inmiddels tal van bedrijven die concurreren met de beste westerse bedrijven in hun soort.

Het blad Fortune publiceert ieder jaar een lijst van de 500 grootste bedrijven wereldwijd op basis van de omzet. In 2006 zagen we slechts één bedrijf uit de opkomende markten in de top tien van deze lijst staan. In 2016 is dat beeld sterk veranderd met maar liefst vier bedrijven, waarvan drie uit China. Momenteel komt ruim een kwart van de bedrijven op de lijst uit de opkomende markten. Volgens consultancybureau McKinsey groeit dit belang in 2025 naar 45% van de bedrijven in de Fortune 500.

De hoge economische groei, betere beschikbaarheid van kapitaal, slim kopieergedrag en toegang tot beter geschoolde mensen zorgen ervoor dat bedrijven uit opkomende markten ook de westerse markten weten aan te boren. Hierdoor zijn in deze markten wereldwijde spelers te vinden als AliBaba, Tencent, Haier, TSMC, Samsung, Lenovo, Infosys en Naspers. Deze bedrijven investeren ook in kennis en innovatie en winnen terrein door overnames of een belang in andere bedrijven. Het belang dat Tencent onlangs nam in Tesla, is hier een voorbeeld van.

Het succes van bedrijven uit opkomende markten werd in afgelopen jaren vooral overschaduwd door de groeivertraging in China en de exit-strategie van de Amerikaanse centrale bank. Maar bovengenoemde ontwikkelingen zetten door. Bovendien is het waarderingsverschil tussen aandelen uit ontwikkelde markten en opkomende markten in afgelopen jaren alsmaar gegroeid.

Beleggen in de opkomende markten

Actief beheerde fondsen als Magellan, GSAM Emerging Markets en Robeco Emerging Stars zijn gespecialiseerd in het selecteren van dit soort bedrijven in de opkomende markten. Het Vanguard Emerging Markets index fonds belegt passief in deze markten.

Contact

Rabobank