Visie fondsbeheerders op veranderende Verenigde Staten

Fondsbeheerders houden er rekening mee dat de volatiliteit op de aandelenmarkten voor een lange tijd zal aanhouden. Zeker zolang het niet duidelijk is hoe het beleid van Trump eruit gaat zien. Het huidige sentiment biedt wel kansen aan actieve beheerders, ook in de meer efficiënte markten als de Verenigde Staten (VS) en Europa. De groeiplannen van Trump, waaronder de investeringen in infrastructuur is zo’n kans. Maar ook in de opkomende markten biedt een goede aandelenselectie toegevoegde waarde.

Meer duidelijkheid over het beleid

De VS zou zich mogelijk meer protectionistisch kunnen opstellen tegenover Mexico. Azië zou mogelijk ervaren dat de VS minder gaat outsourcen naar deze regio. Maar er moet meer duidelijkheid komen over het beleid voordat beheerders hierop kunnen inspelen. Voor nu houden beheerders vast aan de posities die ze hebben, omdat de focus ligt op kwaliteitsbedrijven met sterke kasstromen en weinig schulden. Die zijn goed in staat om economische, financiële en politieke turbulentie te overleven.

Dit zijn ook bedrijven die op eigen kracht kunnen groeien of die unieke producten en diensten hebben waar altijd wel vraag naar is. Daardoor hebben deze bedrijven minder last van mogelijke protectionistische maatregelen van de VS. Ook beleggen ze in smallcaps die meer afhankelijk zijn van de lokale markt, waardoor ze minder gevoelig zijn voor eventuele handelsbelemmeringen die het resultaat kunnen zijn van het beleid van Trump.

Fondsen met mandaat en focus

Mocht het beleid van Trump duidelijker worden dan schromen beheerders niet om bepaalde landen en sectoren drastische te onderwegen, omdat die mogelijk hard worden geraakt door het beleid in de VS. Actieve fondsen in ons assortiment hebben een ruim mandaat, waardoor deze maatregelen kunnen nemen.

Fondsen met een ruim mandaat waarbij de focus ligt op kwaliteitsaandelen in bijvoorbeeld de opkomende markten zijn:

  • Magellan
  • Fidelity Emerging Markets
  • GS Emerging Markets Equities
  • Robeco Emerging Starts Equities
  • Sparinvest Ethical Emerging Markets Value

Contact

Rabobank