Toename spaargeld
Vooral mensen met een hoger huishoudinkomen zagen het spaargeld vaker toenemen. Bij de Nederlanders waarvan het spaargeld is toegenomen, steeg het spaargeld in 41% van de gevallen met meer dan 5.000 euro. Bij Nederlanders die hun spaargeld juist zagen afnemen, ging het bij 32% om een daling van meer dan 5.000 euro. Voor 46% was de daling van het spaargeld minder dan 5.000 euro.

Minder uitgegeven
Een veel genoemde reden dat er zoveel is gespaard sinds de coronapandemie is dat er veel minder is uitgegeven. Uit de enquête blijkt dat dit niet voor iedereen geldt: 25% geeft aan dat hun totale huishouduitgaven de afgelopen 12 maanden is afgenomen. Bij 22% zijn de totale uitgaven juist toegenomen, een groot deel heeft het spaargeld moeten gebruiken om rond te komen. De grootste groep, 48%, geeft aan dat hun uitgaven de afgelopen 12 maanden gelijk zijn gebleven. Hoe zag jouw uitgavenpatroon er het afgelopen jaar uit? In de Rabo App zie je precies waaraan jij je geld hebt uitgegeven.
Minimale buffer
Hoewel bij meer mensen het spaargeld is toegenomen dan afgenomen, heeft nog steeds een groot deel van de Nederlanders niet of nauwelijks een buffer. Zo geeft in deze enquête 11% aan géén spaargeld te hebben binnen het huishouden. Nog eens 14% zegt wel wat te hebben, maar minder dan 3.400 euro. Opvallend is dat het aandeel Nederlanders met weinig tot geen spaargeld nog net zo groot is als in de zomer van 2020. Hoe staat het met jouw buffer? Bereken met de Nibud bufferberekenaar hoe groot je ideale buffer zou moeten zijn en lees onze tips om makkelijker hiervoor te sparen.

Makkelijker sparen voor je buffer
De wasmachine begeeft het plotseling of je auto moet gerepareerd worden. Heb jij voldoende buffer om deze onverwachte kosten op te vangen? Hoeveel je ook verdient, iedereen kan geld opzijzetten. Wij geven je 5 tips om het sparen voor je buffer makkelijker en leuker te maken.
Conclusie
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat in heel Nederland veel is gespaard. Maar uit deze enquête blijkt dat maar voor ongeveer een derde van de Nederlanders te gelden. Vooral mensen met een hoger huishoudinkomen zagen het spaargeld vaker toenemen. Bovendien is de groep met niet of nauwelijks buffer vrijwel gelijk gebleven aan vorig jaar zomer.
Ook interessant voor jou
Haal meer uit je geld
Sparen is een goede manier om een reservepotje op te bouwen. Maar heb je inmiddels je buffer op orde en wil je meer uit je geld halen? Dan zijn er ook andere manieren.
Meer informatie nodig?
Anne moest opeens een groot bedrag terugbetalen aan de Belastingdienst. Dit geld had ze niet, want ze had net een nieuwe woning gekocht. Toch is deze terugbetaling gelukt.
De Wegwijzer helpt jou
Wil jij een stap te zetten naar een financieel gezonder leven maar weet je niet waar je moet beginnen? Vul de Wegwijzer in en weet binnen 2 minuten met welke stap je kunt starten.
Hulp nodig?
Bellen
Bel met één van onze medewerkers
Heb je de Rabo App?
Bel ons dan met de app. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.
Of kies hier het gewenste nummer