Man houd spaarvarken vast met covid tekst

Hoe staat het met jouw spaarpot?

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er veel gespaard, bijna 46 miljard euro. Dit is ruim 2,5 keer zoveel als het jaar daarvoor. Uit een Rabobank-enquête onder ruim 1.500 Nederlanders tussen de 20 en 70 jaar blijkt dat het beeld van groeiende spaarpotten niet door iedereen wordt herkend: slechts 35% zegt dat het spaargeld binnen hun huishouden is toegenomen in de afgelopen 12 maanden. Bij 22% is het spaargeld juist afgenomen. Hoe zit dit bij jou?

Toename spaargeld

Vooral mensen met een hoger huishoudinkomen zagen het spaargeld vaker toenemen. Bij de Nederlanders waarvan het spaargeld is toegenomen, steeg het spaargeld in 41% van de gevallen met meer dan 5.000 euro. Bij Nederlanders die hun spaargeld juist zagen afnemen, ging het bij 32% om een daling van meer dan 5.000 euro. Voor 46% was de daling van het spaargeld minder dan 5.000 euro.

Onderzoek sparen en corona

Minder uitgegeven

Een veel genoemde reden dat er zoveel is gespaard sinds de coronapandemie is dat er veel minder is uitgegeven. Uit de enquête blijkt dat dit niet voor iedereen geldt: 25% geeft aan dat hun totale huishouduitgaven de afgelopen 12 maanden is afgenomen. Bij 22% zijn de totale uitgaven juist toegenomen, een groot deel heeft het spaargeld moeten gebruiken om rond te komen. De grootste groep, 48%, geeft aan dat hun uitgaven de afgelopen 12 maanden gelijk zijn gebleven. Hoe zag jouw uitgavenpatroon er het afgelopen jaar uit? In de Rabo App zie je precies waaraan jij je geld hebt uitgegeven.

Minimale buffer

Hoewel bij meer mensen het spaargeld is toegenomen dan afgenomen, heeft nog steeds een groot deel van de Nederlanders niet of nauwelijks een buffer. Zo geeft in deze enquête 11% aan géén spaargeld te hebben binnen het huishouden. Nog eens 14% zegt wel wat te hebben, maar minder dan 3.400 euro. Opvallend is dat het aandeel Nederlanders met weinig tot geen spaargeld nog net zo groot is als in de zomer van 2020. Hoe staat het met jouw buffer? Bereken met de Nibud bufferberekenaar hoe groot je ideale buffer zou moeten zijn en lees onze tips om makkelijker hiervoor te sparen.

Man leest tips voor sparen buffer

Makkelijker sparen voor je buffer

De wasmachine begeeft het plotseling of je auto moet gerepareerd worden. Heb jij voldoende buffer om deze onverwachte kosten op te vangen? Hoeveel je ook verdient, iedereen kan geld opzijzetten. Wij geven je 5 tips om het sparen voor je buffer makkelijker en leuker te maken.

Bekijk de tips

Conclusie

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat in heel Nederland veel is gespaard. Maar uit deze enquête blijkt dat maar voor ongeveer een derde van de Nederlanders te gelden. Vooral mensen met een hoger huishoudinkomen zagen het spaargeld vaker toenemen. Bovendien is de groep met niet of nauwelijks buffer vrijwel gelijk gebleven aan vorig jaar zomer.

Benieuwd naar het hele onderzoek? Klik dan hier