Slechts 2 op de 5 zet geld opzij voor later

Het merendeel van de Nederlanders is niet klaar voor een financieel gezonde toekomst. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank dat is uitgevoerd door het Nibud.

Ongerust

Uit het onderzoek komt naar voren dat slechts 2 op de 5 Nederlanders geen geld opzij zetten voor een eigen woning, studie, arbeid, pensioen en zorg. Bijna de helft (48%) van de 2.040 ondervraagden geeft echter wel aan ongerust te zijn over hun financiële toekomst. Veel Nederlanders die zich financieel zouden kunnen voorbereiden op toekomstige uitgaven, doen dit dus in de praktijk niet. Een groot deel van de Nederlanders heeft dus een ‘financiële dode hoek’.

Vermogen opbouwen

Mensen die wél vermogen opbouwen, doen dit voornamelijk om de studie van hun kinderen te kunnen betalen (46%), de hypotheek af te lossen (34%) of om hun pensioen aan te vullen (32%). Doelen waar nauwelijks geld voor opzij wordt gezet zijn toekomstige zorgkosten (84%), bijscholing (92%) en het overbruggen van een periode van werkeloosheid (82%).

Onvoldoende bewust

Het onderzoek toont aan dat Nederlanders onvoldoende bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheid voor hun financiële toekomst. Zo blijkt dat 1 op de 5 huizenbezitters zich niet realiseert dat een aflossingsvrije hypotheek ook een keer moet worden afgelost. Daarnaast schatten jongeren (18 - 34 jaar) de verwachte AOW-leeftijd verkeerd in. De huidige dertigers krijgen naar verwachting vanaf hun 71ste AOW. Twee jaar later dan hun eigen inschatting (69,1%).

Zorgwekkend

"In een periode waarin de overheid meer financiële zelfredzaamheid van haar burgers vraagt, vind ik het zorgwekkend dat minder dan de helft van de respondenten zichzelf het meest verantwoordelijk voelt voor de financiële situatie na pensioen," aldus prof. Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling Rabobank. "Zeker als mensen eerder met pensioen willen en nu de AOW-leeftijd omhoog gaat, moeten mensen zich realiseren dat zelf vermogen opbouwen nodig is om dat mogelijk te maken.”

Bekijk de infographic over de financiële dode hoek (PDF)