Schermuitleg Vergelijken

• Grafiek: vergelijken uitgaven met anderen

• Vergelijken

1. Actueel houden gegevens

Als u voor de eerste keer op de pagina 'Vergelijken' komt, vragen we u een profiel in te vullen dat bestaat uit:

1. gezinssituatie
      2. geboortejaar
      3. geslacht
      4. regio

Op deze manier kunt u uw uitgaven automatisch laten vergelijken met andere Rabobank klanten die ook hun bij- en afschrijvingen hebben ingedeeld en eenzelfde profiel als u hebben. Dit geeft u de meest relevante vergelijking van uw uitgaven.

Om de vergelijking zo realistisch mogelijk te houden, is het belangrijk dat uw profiel actueel is. Verandert er iets in uw situatie? Bent u bijvoorbeeld verhuisd? Of is uw gezinssamenstelling veranderd? Dan kunt u uw profiel bijwerken via de link 'Wijzig uw profiel'.

2. Uw uitgaven vergelijken met die van anderen

U ziet per categorie wat uw gemiddelde uitgaven per maand zijn en wat de gemiddelde uitgaven van anderen zijn. Uw uitgaven staan in de oranje balk. De uitgaven van de andere mensen waarmee u vergeleken wordt, staan in de grijze balk. Als u met uw muis over de grafiek gaat, ziet u het bedrag dat u gemiddeld per maand uitgeeft aan deze categorie en het bedrag dat anderen gemiddeld per maand hieraan besteed hebben. Iedere categorie is verdeeld in subcategorieën. De subcategorieën met de hoogste uitgaven worden als eerste getoond.

3. Met hoeveel anderen worden mijn uitgaven vergeleken?

U ziet hier met hoeveel andere gebruikers uw uitgaven vergeleken worden. Deze klanten van de Rabobank hebben ook hun bij- en afschrijvingen in categorieën ingedeeld en hebben hetzelfde profiel als u. Wanneer dit minder dan tien personen zijn, kan er geen goede vergelijking gemaakt worden. U krijgt dan de suggestie om uw vergelijkingscriteria aan te passen binnen het onderdeel 'Vergelijken'. Dit doet u door een andere waarde te kiezen in één van de vijf velden bovenaan in het scherm. Klik hiervoor op het pijltje achter het veld van het vergelijkingscriteria dat u wilt aanpassen. Er klapt dan een keuzemenu uit, waaruit u een nieuwe waarde kunt kiezen. Kies bijvoorbeeld een aangrenzende regio door op het pijltje te klikken achter het veld 'Regio'. U krijgt nu een keuzelijst te zien en kunt een andere regio selecteren. Hierdoor komt u mogelijk in een grotere vergelijkingsgroep terecht en kunnen uw uitgaven wel vergeleken worden.

4. Vergelijken met anderen in een andere regio, met een ander salaris…

Wilt u uw uitgaven vergelijken met die van mensen in een andere regio of met een ander salaris? Bijvoorbeeld omdat u binnenkort gaat verhuizen of omdat uw salaris gaat wijzigen? Pas dan hier eenvoudig uw vergelijkingscriteria aan door op het pijltje te klikken achter het veld dat u wilt aanpassen. U krijgt nu een keuzelijst te zien en kunt de gewenste optie voor vergelijken kiezen.

De aanpassingen die u hier doet, worden niet opgeslagen in uw profiel. Wanneer uw situatie veranderd is en u uw profiel hierop wilt aanpassen, kunt u dit doen via de link 'Wijzig uw profiel' bovenaan de pagina.

5. Grafieken inklappen/tonen

Grafieken inklappen

Zijn niet alle categorieën even interessant voor u. Bijvoorbeeld de categorie 'Kinderen' of de categorie 'Wonen'. Dan kunt u deze categorie en bijbehorende grafieken eenvoudig verbergen door op het min-teken voor de categorie te klikken. Deze instellingen worden voor u onthouden. De volgende keer dat u weer op deze pagina komt, staan de grafieken die horen bij deze categorie verborgen.

Grafieken tonen

Wilt u de ingeklapte categorie op een later moment weer bekijken, dan klikt u eenvoudig op het plus-teken voor de desbetreffende categorie en de bijbehorende grafieken worden weer getoond.

6. Periode veranderen

In de vergelijkingen wordt uitgegaan van uw gemiddelde uitgaven van de laatste twaalf maanden. Wilt u een vergelijking opvragen over een andere periode, bijvoorbeeld de laatste zes maanden of de laatste drie maanden, dan kunt u dat instellen door te klikken op de link 'Periode aanpassen'.

7. Subcategorieën verbergen/zichtbaar maken

U krijgt standaard per categorie de grafieken van alle bijbehorende subcategorieën te zien. Wilt u niet alle subcategorieën zien. omdat ze bijvoorbeeld niet allemaal even interessant voor u zijn? Geef dan aan welke subcategorieën uw voorkeur hebben.

Vergelijken

Klik hiervoor op instellingen Instellingen icoontje aan de rechterkant van het scherm. U ziet vervolgens een overzicht van alle subcategorieën die horen bij de betreffende categorie. U past het overzicht aan door een vinkje te zetten voor de subcategorieën naar keuze óf het vinkje voor de getoonde subcategorieën uit te zetten. Klik vervolgens op 'OK'.

• De periode veranderen waarin uw uitgaven worden vergeleken

• In de vergelijkingen wordt uitgegaan van uw gemiddelde uitgaven van de laatste twaalf maanden. Wilt u een vergelijking opvragen over een andere periode, bijvoorbeeld de laatste zes maanden of de laatste drie maanden, dan kunt u dat hier instellen. Klik hiervoor op de link 'Periode aanpassen' en selecteer de gewenste periode. Als de door u gewenste periode er niet bijstaat, kunt u deze zelf instellen via de knop 'Anders'.

Vergelijken

1. Selecteer de periode waarover u uw inkomsten en/of uitgaven wilt bekijken door op één van de volgende knoppen te klikken:

• Laatste 24 mnd
        • Laatste 12 mnd
        • Laatste 6 mnd
        • Laatste 3 mnd
        • Laatste mnd

2. Wilt u uw vergelijking over een andere periode zien? Dan kunt u die zelf instellen door te klikken op de knop 'Anders'.

• Selecteer het jaar en de maand waarmee u de vergelijking wilt laten beginnen.
        • Selecteer het jaar en de maand waarin u de vergelijking wilt laten eindigen.
        • Klik op de knop 'OK'.
  • Subcategorieën verbergen/zichtbaar maken

• U krijgt standaard per categorie de grafieken van alle bijbehorende subcategorieën te zien.
      Wilt u niet alle subcategorieën zien, omdat ze bijvoorbeeld niet allemaal even interessant voor u zijn? Geef dan aan welke subcategorieën uw voorkeur hebben.

Klik hiervoor op instellingen Instellingen icoontje aan de rechterkant van het scherm. U ziet vervolgens een overzicht van alle subcategorieën die horen bij de betreffende categorie.

Vergelijken

U past het overzicht aan door een vinkje te zetten voor de subcategorieën naar keuze óf het vinkje voor de getoonde subcategorieën uit te zetten. Klik vervolgens op 'OK'.

Aan de hand van uw nieuwe instellingen worden de getoonde grafieken automatisch aangepast. De volgende keer dat u op deze pagina komt, worden alleen de door u aangevinkte subcategorieën getoond. De hoofdgrafiek, zoals de grafiek voor 'Huishouden' of 'Wonen', is uiteraard nog steeds opgebouwd uit alle subcategorieën, ongeacht of u deze wel of niet verborgen heeft.