Huis kopen met hulp

5 tips om mogelijk toch die woning te kunnen kopen

Sinds 1 januari 2018 mag u nog maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dat betekent dat u eigen geld nodig heeft voor bijkomende kosten. Heeft u dat niet zomaar op uw rekening staan? Of lukt het niet om op basis van uw inkomen een hypotheek voor uw droomhuis af te sluiten? Geen nood. Wij geven u 5 tips waarmee u misschien toch dat huis kunt kopen.

Kosten koper

Naast de koopsom van het huis komen er meer kosten kijken bij het kopen van een woning. Denk aan advies-, afsluit- en notariskosten. Maar ook kosten voor de taxatie van de woning en de overdrachtsbelasting. Dit zijn de kosten koper. Gemiddeld bedragen deze 6% van de woningwaarde. In de berekening hiernaast ziet u wat deze kosten inhouden. We zijn uitgegaan van een hypotheek van € 265.000.

Tip 1: zet op tijd geld opzij voor een koophuis

De meest voor de hand liggende manier om de kosten koper te betalen, is met eigen geld. Start daarom vandaag nog met het opbouwen van een spaarpotje, zodat u straks uw droomhuis kunt kopen.

Meer lezen over sparen

Tip 2: huis kopen met hulp van uw (groot)ouders

Schenking
Hebben uw ouders een bedrag over en willen ze u graag helpen? Dat is natuurlijk heel fijn. Zij mogen u in 2018 maximaal € 100.800 schenken zonder dat u daar belasting over betaalt. Voorwaarde is onder andere dat u dit bedrag gebruikt voor de aankoop of verbouwing van uw woning. Met een schenking kunt u ook de kosten koper dekken.

Meer lezen over belastingvrij schenken

Geld lenen voor uw huis
Een lening bij uw ouders is ook mogelijk. Of bij vrienden of andere familieleden. U spreekt zelf af onder welke voorwaarden u zo’n lening aan gaat. Dat kan heel officieel met een terugbetaalregeling en rente. Onderhands lenen of een familiehypotheek noemen we dat. Of u spreekt af dat het geld wel weer een keer terugkomt. Houd er rekening mee dat een lening in de hypotheekaanvraag wordt meegenomen. Het gevolg is dat het bedrag dat u maximaal kunt lenen voor uw huis daalt.

Meer lezen over lenen bij uw ouders op Belastingdienst.nl

Familiehypotheek
Normaal gesproken koopt u een huis en regelt u de hypotheek bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Met een familiehypotheek sluit u uw hypotheek af bij uw familie. U spreekt samen af welk bedrag u bij hen leent, op welke termijn u het bedrag terugbetaalt en welke rente u hierover betaalt. Er zijn twee manieren om een familiehypotheek af te sluiten.

Meer lezen over de familiehypotheek

Generatiehypotheek
Bij de Generatiehypotheek tekenen uw ouders voor het deel van de hypotheek dat u op basis van uw inkomen niet zelfstandig kan dragen. Uw ouders worden hierdoor ook aansprakelijk. De hypotheek staat wel op uw naam. De rente en aflossing op de hypotheek worden van uw rekening afgeschreven. Een van de voorwaarden om deze hypotheek af te sluiten is de verwachting dat uw inkomen in 10 jaar met 25% stijgt. U heeft nog wel eigen geld nodig voor de kosten koper.

Meer lezen over de Generatiehypotheek

Tip 3: huis kopen met een Starterslening

Via sommige gemeenten kunt u een Starterslening krijgen voor de koop van een huis. De lening heeft de vorm van een tweede hypotheek. Hiermee kunt u het verschil financieren tussen wat u nodig heeft en wat u maximaal kunt lenen volgens de NHG-normen. U heeft nog wel eigen geld nodig voor de kosten koper.

Bijvoorbeeld:

  • u koopt een huis voor € 130.000
  • u kunt een hypotheek krijgen van € 100.000
  • de gemeente kan u dan onder voorwaarden een extra lening van € 30.000 verstrekken

De Starterslening is een annuïteitenlening met een looptijd van 30 jaar. De eerste drie jaar zijn aflossingsvrij. De Starterslening wordt helaas niet door alle gemeenten verstrekt.

Meer lezen over de starterslening op Svn.nl

Tip 4: kopen van een wooncorporatie

Sommige wooncorporaties verkopen een deel van hun huurwoningen. Hiermee is het mogelijk om een woning te kopen met een flinke korting op de marktwaarde. Soms ontvangt de corporatie deze korting terug als u het huis weer verkoopt. Of u deelt de winst of het verlies met de wooncorporatie. Kopen van een wooncorporatie kent voor- en nadelen. Kijk in uw gemeente naar de mogelijkheden.

Tip 5: overweeg duurzaam verbouwen

De kosten voor een duurzame verbouwing kunt u vaak meefinancieren in uw hypotheek. Zit u aan het maximale hypotheekbedrag? Dan kunt u wellicht extra hypotheek krijgen voor energiebesparende maatregelen omdat daarmee uw maandelijkse energielasten dalen.

Lees meer over duurzaam verbouwen financieren

Bespreek uw mogelijkheden

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om met financiële hulp een huis te kopen? Vraag dan een gesprek aan met een van onze adviseurs. Zij kijken graag met u mee.

Contact

Rabobank