Uw aflossingsvrije hypotheek na pensioen

Is uw hypotheek klaar voor de toekomst?

U heeft een aflossingsvrije hypotheek. Een hypotheekvorm waar veel over gesproken wordt, ook in de media. Mogelijk zit u zelf ook met vragen. U lost uw hypotheek niet (volledig) af. Wat betekent dat voor de betaalbaarheid van uw hypotheek in de toekomst? Goed om daar nu al inzicht in te hebben, zodat u zelf kunt bepalen of u in actie moet komen. Wij helpen u daar graag bij.

Blijft uw hypotheek betaalbaar na uw pensioen?

Toekomstcheck Aflossingsvrij

Met een aflossingsvrije hypotheek betaalt u alleen rente, geen aflossing. U lost pas af bij verkoop van uw woning. Dat betekent dat u tijdens uw pensioen nog hypotheeklasten heeft. Kunt u deze lasten dan nog betalen? Met de Toekomstcheck Aflossingsvrij, onze online rekenhulp:

 • berekent u wat uw maandlasten worden als u met pensioen bent en de hypotheekrenteaftrek voor u is vervallen
 • ziet u hoeveel u overhoudt voor andere uitgaven dan uw aflossingsvrije hypotheek
 • kunt u zelf bepalen of u in actie moet komen om uw maandlasten aan te passen

Ik kan niet inloggen

Ontwikkelingen die invloed kunnen hebben op uw maandlasten

Misschien lijkt uw pensioen nog ver weg. Toch is het belangrijk om hier alvast over na te denken. Dit heeft verschillende redenen:

 • Is uw aflossingsvrije hypotheek bedoeld voor uw eigen woning? Dan vervalt na maximaal 30 jaar uw hypotheekrenteaftrek. Hierdoor blijft uw maandelijkse betaling gelijk, maar mist u het belastingvoordeel. De netto rentelasten voor uw woning stijgen daardoor.
 • Als u straks met pensioen gaat, kan uw inkomen dalen. U heeft dan mogelijk minder te besteden, terwijl de hypotheeklasten gelijk blijven.
 • Als de rente in de toekomst stijgt en u heeft een variabele rente of u moet uw rente opnieuw vastzetten, stijgen uw lasten.

Meer lezen over de hypotheekrenteaftrek

Mogelijkheden om uw maandlasten aan te passen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de toekomstige maandlasten van uw aflossingsvrije hypotheek aan te passen, bijvoorbeeld:

 • Als de huidige rente lager is dan de rente die u nu betaalt, kunt u mogelijk uw hypotheekrente verlagen. U krijgt dan lagere maandlasten. U kunt uw rente verlagen door middel van rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.
 • Als u uw aflossingsvrije hypotheek omzet naar een annuïtaire of lineaire hypotheek, betaalt u naast rente ook een maandelijkse aflossing. Uw maandelijkse betaling wordt dan wel hoger, maar uw schuld wordt daardoor ook elke maand een stukje lager. Zonder dat u zelf steeds extra moet aflossen op uw hypotheek.
 • Als u uw hypotheek gedeeltelijk aflost, komt u mogelijk in een lagere tariefklasse. Hierdoor betaalt u minder opslag op uw rente. U kunt jaarlijks tot 20% van uw hypotheek vergoedingsvrij aflossen.

Meer lezen over uw hypotheekrente aanpassen

Uw aflossingsvrije hypotheek omzetten naar een annuïtaire of lineaire hypotheek

Uw hypotheek extra aflossen

Buffer opbouwen

Mogelijk moet u in actie komen, maar kunt u dit nu niet betalen. We begrijpen dat het lastig kan zijn om geld opzij te zetten, maar we helpen u graag op weg. In 6 stappen leest u hoe u uw financiën kunt bijhouden.

Bekijk de stappen

Antwoord op veelgestelde vragen

Heeft u vragen over uw aflossingsvrije hypotheek? Hier leest u het antwoord op een aantal veelgestelde vragen

Wanneer loopt mijn aflossingsvrije hypotheek af?

Een aflossingsvrije hypotheek van de Rabobank heeft geen vaste einddatum. Wij eisen dus het openstaande hypotheekbedrag niet op een bepaalde datum bij u op.

U betaalt de openstaande hypotheekschuld terug als u uw huis verkoopt of soms als er sprake is van overlijden.

Heb ik een probleem met een aflossingsvrije hypotheek?

Op zich niet. U betaalt iedere maand een bedrag aan rente. Aflossen op uw hypotheek is mogelijk, maar niet verplicht. Wel is het belangrijk om na te denken over de betaalbaarheid van uw hypotheek in de toekomst:

 • Na 30 jaar kunt u de rente niet meer aftrekken van de belasting. De kans dat uw maandlasten dan stijgen is groot.
 • Ook uw pensioen speelt mee, want in veel gevallen daalt uw inkomen op dat moment.
 • Als uw rentevaste periode afloopt en de actuele rente op dat moment hoger is dan uw huidige rente, gaat u meer aan rente betalen.

Behalve de betaalbaarheid is er nog een ander aandachtspunt. Als uw totale hypotheekschuld hoger is dan de waarde van uw woning, kunt u een restschuld over houden op het moment dat u de woning verkoopt. Als u nu al start met aflossen, kunt u dit risico in de toekomst verlagen.

Kan ik aflossen op mijn aflossingsvrije hypotheek?

Ja, dit is mogelijk! U kunt ieder jaar een percentage van het bedrag dat u oorspronkelijk hebt geleend aflossen zonder dat u hier een vergoeding voor betaalt. Meestal gaat het om 20% van het totale hypotheekbedrag. Kijk in de voorwaarden van uw hypotheek welk percentage voor u geldt.

Aflossen op uw hypotheek regelt u eenvoudig online. Dit kan online al vanaf € 1 per keer.

Log in en los af op uw hypotheek

Lees de overige veelgestelde vragen

Meer lezen over de aflossingsvrije hypotheek

Bespreek uw mogelijkheden met ons

Wilt u uw persoonlijke situatie bespreken? Maak dan een afspraak voor een gratis vrijblijvend gesprek. Wij denken graag met u mee.