“We willen onze bijdrage leveren aan een duurzame wereld”

Dick en Ria Hogenkamp hadden een droom. Zij wilden wonen in een levensloopbestendig en energieneutraal huis. Daarom bouwden zij deze bijzondere woning, met muren en een dak van stro. Verder is de woning voorzien van duurzame aanpassingen. In eerste instantie een extra investering, "maar die verdient zich op korte termijn terug," aldus Dick.

Bewuste keuze

“We vinden het belangrijk om onze bijdrage te leveren aan het milieu," vertelt Ria. "We gunnen onze kinderen en kleinkinderen ook een gezond klimaat. Eén van de manieren waarop we dit kunnen doen is om duurzaam te bouwen. Dit was een bewuste keuze. We zijn niet heel principieel, maar leveren daar waar mogelijk graag onze bijdrage.”

Duurzaam ook duurder?

Duurzaam huis

Vaak wordt er gedacht dat duurzaam duurder is, terwijl dat niet zo hoeft te zijn volgens Dick. "Het vraagt in eerste instantie een investering, maar die verdient zich terug. Ik vind het belangrijk dat er betere voorlichting komt over duurzaam bouwen en het zou door de overheid en de bouwsector meer gestimuleerd moeten worden. Duurzaam bouwen kan en hoeft dus niet duurder te zijn! Wij hebben bij de bouw een investering gedaan, die zich binnen 7 jaar terugverdient want we hebben geen gaskosten en bijna geen elektriciteitskosten.”

Tip: "Neem voordat je begint een aantal uitgangspunten op waaraan de woning echt moet voldoen. Zo weet je waar je naartoe werkt en het helpt bij het overleggen met de architect."

Benieuwd wat de uitgangspunten waren en hoe het hele proces verliep? Kijk op de blog van Dick en Ria.

Stro

Het huis van Dick en Ria is voor een groot deel gemaakt van stro. Ria vertelt: “We hebben kwamen in contact met een architect en leverancier van stro prefab leverancier. Zij luisterden naar onze wensen kwamen met het voorstel om een ‘strohuis’ te bouwen. Bijkomend voordeel is dat het snel gebouwd kon, omdat er met veel prefab-elementen werd gewerkt. Voor de bouwers was dit echt een uitdaging, omdat dit een hele nieuwe manier van bouwen is. Het was een uniek project, omdat het de eerste woning is waarbij zowel het dak als de wanden uit stro bestaan. Bovendien heeft deze woning geen gasaansluiting.” Dick: “We wonen in een oerhollands huis, omdat het is gemaakt van een restproduct uit Groningen. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.”

Contact

Rabobank