Aflossen of sparen

Benieuwd of extra aflossen een zinvolle besteding van uw spaargeld is? Bekijk hier de voor- en nadelen en vergelijk ook de alternatieven.

Heeft u spaargeld en een hypotheekschuld? Dan heeft u vast weleens nagedacht over extra aflossen. Maar is extra aflossen wel de juiste keuze of is het beter om door te sparen? En haalt u met aflossen het maximale uit uw geld? Op deze pagina besteden we aandacht aan die vragen met als uitgangspunt: een financieel gezond leven, nu en in de toekomst.

Extra aflossen

Door extra af te lossen op uw hypotheek verlaagt u uw woningschuld. Hierdoor kunnen vaak uw maandelijkse hypotheeklasten omlaag. Extra aflossen is in een aantal gevallen een passende keuze. Hieronder ziet u twee situaties waarin extra aflossen handig kan zijn en twee situaties waarin dat mogelijk niet zo is:

  • Als uw huis onder water staat, kunt u met extra aflossen een eventueel verlies beperken.
  • Is uw hypotheek voor een groot deel aflossingsvrij, dan is extra aflossen ook het overwegen waard. Uw schuld blijft anders de hele looptijd gelijk en dat kan weer consequenties hebben als u met pensioen gaat en uw renteaftrek vervalt. Ga daarom eerst na of u in die situatie uw lasten nog kunt betalen. 
  • Heeft u naast uw hypotheek nog een andere lening of krediet? Vaak betaalt u hiervoor een hoge rente. Los daarom eerst af op dit soort leningen.
  • Heeft u een spaar- of beleggingshypotheek, dan is extra aflossen mogelijk fiscaal onaantrekkelijk. Het alternatief is om extra te storten in uw spaar- of beleggingsverzekering. Vraag uw adviseur hiernaar.

Lees meer over extra aflossen

Ontdek of uw aflossingsvrije hypotheek klaar is voor de toekomst

Sparen

Veel mensen zoeken andere bestemmingen voor hun spaargeld, onder andere omdat de rente nu laag is. Maar sparen biedt u meer flexibiliteit dan extra aflossen. U kunt uw geld namelijk op ieder moment van uw rekening halen. Hieronder een paar situaties waarin sparen het overwegen waard is:

  • Wilt u snel bij uw geld kunnen of verwacht u op korte termijn nog kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe auto of studerend kind? Dan is het handig om het geld klaar te hebben staan op uw spaarrekening.
  • Het Nibud adviseert dat ieder huishouden een bedrag achter de hand houdt voor (on)voorziene uitgaven. Om welk bedrag het gaat, hangt af van uw situatie. U kunt dit via de website van het Nibud zelf berekenen.
  • De spaarrente is laag, waardoor u weinig rendement ontvangt op uw spaargeld. Uw spaargeld op een andere manier besteden kan u meer rendement opleveren.
  • Betaalt u nu belasting in box 3 over uw spaargeld? Dan kunt u met extra aflossen een deel van uw vermogen in uw huis steken, zodat u onder de heffingsvrije vermogensgrens komt.

Lees meer over sparen

Bereken uw spaarbuffer op Nibud.nl

Extra aflossen of sparen zijn niet de enige opties. Mogelijk haalt u meer uit uw geld en uw woning als u kiest voor verduurzaming. Ook beleggen kan u meer opleveren, dan sparen of aflossen.

Huis verduurzamen

Zonnepanelen, dakisolatie, warmtepomp. Met een duurzame investering in uw huis helpt u niet alleen het milieu. Uw investering scheelt ook stook- en elektriciteitskosten. Na een aantal jaar heeft u het bedrag dus terugverdient terwijl u maandelijkse voordeel doorloopt. Bovendien wordt uw huis meestal meer waard door een duurzame aanpassing.

Bereken wat duurzaamheid oplevert

Via onze duurzame partner Green Home berekent u in een paar stappen wat een duurzame aanpassing u per maand kan opleveren.

Doe de huisscan op Greenhome.nl

Beleggen of aflossen?

Beleggen klinkt natuurlijk spannend, maar de kans dat u zo meer rendement behaalt dan met sparen of extra aflossen is groter. Met name als de looptijd lang genoeg is en u het risico op eventueel verlies accepteert. Bereken daarom eens welk rendement u kunt behalen als u het bedrag belegt dat u voor een extra aflossing hebt gereserveerd.

Beleggen en looptijd

Beleggen is iets wat u doet voor de langere termijn. Hoe langer u belegt, hoe groter de kans op een hoger gemiddeld rendement en hoe lager de kans dat u een deel van uw inleg verliest. Bijvoorbeeld 15 jaar of langer. Zo kunnen de resultaten van de goede jaren de minder goede jaren compenseren. Benieuwd of u een belegger bent?

Lees meer over beleggen

Maak een afspraak

Bent u benieuwd of sparen, aflossen of een alternatief in uw situatie het beste past? Maak gerust een afspraak met een van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Contact

Rabobank