Rentevaste periode verlengen

U kunt uw hypotheekrente maximaal drie maanden voordat uw rentevaste periode afloopt, opnieuw vastzetten.

 • eenvoudig uw rente opnieuw vastzetten
 • lage rente
 • geen advies- en afsluitkosten

Eindigt uw rentevaste periode binnenkort? Dan kunt u uw hypotheekrente opnieuw vastzetten.
U leest hier hoe dat gaat.

Zo zet u uw rente opnieuw vast

 1. Drie maanden voordat uw rentevaste periode afloopt, ontvangt u van ons een brief met een voorstel voor het verlengen van uw rente.
 2. U geeft uw keuze aan en stuurt de brief naar ons terug, of u maakt een afspraak met uw adviseur.
 3. Wij voeren de nieuwe rentevaste periode voor u door.

Rente tussentijds aanpassen

Het is niet mogelijk om eerder dan drie maanden voordat uw rentevaste periode afloopt, uw rente te verlengen. U kunt uw hypotheekrente wel laten aanpassen. Dat kan met rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.

Meer lezen over rentemiddeling of vergoeding betalen

De actuele hypotheekrentes

Een Annuïteiten- of Lineaire hypotheek heeft Basis- of Plusvoorwaarden. Heeft u uw hypotheek vóór 1 april 2017 afgesloten? Dan heeft u Plusvoorwaarden als u uw hypotheek niet heeft omgezet naar Basisvoorwaarden. Heeft u uw hypotheek na 1 april 2017 afgesloten? Dan staat in uw overeenkomst welke hypotheekvoorwaarden u heeft. Voor de Basis- en Plusvoorwaarden gelden verschillende rentes.

Hypotheekrentes bekijken

Veelgestelde vragen

Mijn rente loopt over een jaar af. Kan ik nu al mijn rente verlengen?

Het is helaas niet mogelijk om eerder dan drie maanden voordat uw rentevaste periode afloopt, uw rente te verlengen. U kunt wel uw rente tussentijds laten aanpassen. Dat kan met rentemiddeling of door een vergoeding te betalen.

Meer lezen over rentemiddeling of vergoeding betalen

Welke rentevaste periode kan ik het beste kiezen?

De rentevaste periode die u kiest, is afhankelijk van de vraag hoelang u zekerheid wilt over uw maandlasten. U kunt uw rente kort of lang vastzetten. Beide opties hebben een aantal voor- en nadelen.

Korte rentevaste periode Lange rentevaste periode
 • u profiteert er eerder van als de rente lager wordt
 • u loopt voor langere rentevaste periode geen risico op een hogere rente
 • u start meestal met een lagere rente dan bij een lange rentevaste periode*
 • uw maandlasten blijven die langere periode gelijk
  • er is kans dat de rente hoger is als u uw nieuwe rente moet vastzetten
  • u profiteert er niet van als de rente in de tussentijd lager wordt
  • uw maandlasten zijn maar voor die korte periode gelijk
  • u start meestal met een hogere rente dan bij een korte rentevaste periode
* Een lagere rente bij een spaarhypotheek kan leiden tot een hogere premie of inleg.
  • u betaalt meestal een hogere vergoeding als u tussentijds een andere rente of een nadere rentetype wilt dan bij een korte rentevaste periode

Meer lezen over de nieuwe rente van spaarhypotheken

Kan ik de rente tot het eind van de looptijd van mijn hypotheek vastzetten?

De nieuwe rentevaste periode mag niet langer zijn dan de resterende looptijd van uw hypotheek. Als uw hypotheek dus nog 21 jaar loopt, mag u uw nieuwe rente maximaal 20 jaar vast zetten.

Wat zijn opslagen?

Een opslag is een extra rente die u betaalt op de hypotheekrente. U betaalt een opslag als u een hypotheek zonder NHG heeft en uw hypotheek meer is dan 67,5% van de marktwaarde van uw huis. Het risico dat u de hypotheek niet volledig kunt terugbetalen bij de verkoop van uw huis is dan namelijk groter.

Meer lezen over hoe wij de opslagen toepassen

Mijn woningwaarde is gestegen. Kan de opslag op mijn rente omlaag?

Heeft u een hypotheek zonder NHG en heeft u meer geleend dan 67,5% van de woningwaarde? Dan betaalt u mogelijk een opslag op uw hypotheekrente. Misschien kan deze opslag omlaag. Bijvoorbeeld omdat u heeft afgelost.

Kan er een opslag worden verwijderd of verlaagd? Dan verwerken we dat in het renteaanbod dat u van ons krijgt. Om te berekenen of uw opslag omlaag kan, kijken we naar de marktwaarde van uw huis. De marktwaarde stellen we vast met de meest recente WOZ-waarde of een taxatierapport dat niet ouder is dan zes maanden.

Denkt u dat de waarde van uw huis is gestegen?

Denkt u dat uw rente omlaag kan omdat de waarde van uw huis is gestegen? Neem dan contact op met uw Rabobank. U kunt de waarde van uw huis doorgeven met een recente WOZ-waarde of taxatierapport dat niet ouder is dan zes maanden. Uw adviseur vertelt u daar meer over.

Meer lezen over opslagen

Kan ik overstappen naar een hypotheek met Basisvoorwaarden?

Een Annuïteiten- of Lineaire hypotheek heeft Basisvoorwaarden of Plusvoorwaarden. Heeft u uw hypotheek vóór 1 april 2017 afgesloten en daarna niet omgezet naar een hypotheek met Basisvoorwaarden? Dan heeft u een hypotheek met Plusvoorwaarden. Heeft u uw hypotheek na 1 april 2017 afgesloten? Dan staat in uw overeenkomst welke hypotheekvoorwaarden u heeft.

Voor de Basis- en Plusvoorwaarden gelden verschillende rentes. Er zijn mogelijkheden om uw Annuïteiten- of Lineaire hypotheek met Plusvoorwaarden om te zetten naar een hypotheek met Basisvoorwaarden. Wilt u weten wat voor u geldt? Neem dan contact op met uw Rabobank.

Meer lezen over omzetten naar Basisvoorwaarden

Wat gebeurt er met de inleg van mijn bankspaarhypotheek?

Heeft u een SpaarZeker, Rabobank Opbouwhypotheek, Rabobank OpMaat A hypotheek of SpaarOptimaal Hypotheek? Dan wordt uw maandelijkse inleg aangepast op basis van de nieuw gekozen rentevaste periode. Een daling van uw rente betekent bijvoorbeeld dat uw premie of inleg omhoog gaat, zodat u alsnog het afgesproken eindbedrag bereikt. Een adviseur kan voor u berekenen wat uw nieuwe inleg wordt.

Voorbeeldberekening*

 • Stel, u heeft een Rabobank Opbouwhypotheek waarmee u tot 1 januari 2038 spaart voor een eindbedrag van € 180.000
 • De huidige rente die u hierover betaalt is 5%.
 • De inleg die daarbij hoort, is € 239,47.
 • Uw verlengt uw rente, waarbij deze daalt naar 2,3%.
 • Om het eindbedrag te halen, wordt uw nieuwe inleg verhoogd naar € 438,93.

* Dit is een voorbeeldberekening om de impact van een dalende rente voor de inleg van een opbouwspaarrekening te laten zien. In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met hoog/laag stortingen of al opgebouwde waarde. Er kunnen geen rechten aan deze berekening worden ontleend.

Wanneer kan ik vergoedingsvrij extra aflossen op mijn hypotheek?

U kunt elk jaar tot 10% of 20% vergoedingsvrij aflossen op uw hypotheek. Het percentage dat voor u geldt, kunt u terugvinden in de algemene voorwaarden bij de lening van uw woning. Vanaf twee weken voor het einde van de rentevaste periode van uw leningdeel tot het eind ervan kunt u alleen dat leningdeel onbeperkt extra aflossen zonder een vergoeding te betalen. Bij een rente gebaseerd op het Euribortarief, variabele rente, repeterend vast of rentestabiele rente kunt u altijd zonder vergoeding vervroegd aflossen. Dit geldt alleen als u een hypotheek met particuliere voorwaarden heeft.

Meer lezen over extra aflossen

Wat gebeurt er als ik tijdens de rentevaste periode ga verhuizen?

Verhuist u tijdens de rentevaste periode en verkoopt u tijdens die periode uw woning? Dan hoeft u bij de Rabobank geen vergoeding te betalen voor het eerder aflossen van uw hypotheek. In de algemene voorwaarden voor uw lening leest u hier meer over.

Verhuizen na rentemiddeling

Heeft u uw rente verlaagd met rentemiddeling? Dan moet u wel een vergoeding betalen als u bij verkoop van uw woning uw hypotheek wilt aflossen.

Wel is het vaak mogelijk om uw bestaande rentecontract mee te nemen naar uw nieuwe huis, ook als u heeft gekozen voor rentemiddeling. Dat kan gunstig voor u zijn. Uw adviseur kan u hier meer over vertellen.

Hoe zit het met mijn hypotheekrenteaftrek?

Als u uw hypotheek kwalificeert als eigenwoningschuld, vervalt na maximaal 30 jaar uw hypotheekrenteaftrek. Is de hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2001, dan is de termijn van 30 jaar ingegaan op 1 januari 2001. Als de hypotheekrenteaftrek vervalt, worden uw netto rentelasten hoger.

Krijg ik Betaalpakketkorting?

Heeft u een betaalrekening bij ons waarop uw inkomen binnenkomt en waarvan de lasten van uw hypotheek worden afgeschreven? Dan ontvangt u een korting van 0,2% op uw hypotheekrente. Als u al een betaalrekening heeft bij de Rabobank, dan zal deze korting verwerkt worden in het renteaanbod dat u van ons krijgt.

Wilt u een betaalrekening bij ons, neem dan contact op met uw Rabobank.

Meer lezen over Betaalpakketkorting

Maak vrijblijvend een afspraak

Heeft u vragen of wilt u uw keuzes bespreken met een hypotheekadviseur? Maak dan vrijblijvend een afspraak bij de Rabobank in uw buurt.

Contact

Rabobank