Hoe zit het bij een hypotheek met de belastingaangifte?

Als u een eigen huis koopt, verandert er het een en ander voor uw inkomstenbelasting. We hebben een aantal zaken voor u op een rijtje gezet.

Aftrek hypotheekrente

U betaalt waarschijnlijk hypotheekrente voor de hypotheekschuld op uw eigen huis. In dat geval kunt u de hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken. Heeft u een deel van het geld bijvoorbeeld gebruikt voor het kopen van een auto? Dan moet u dat deel van de hypotheek opgeven als schuld in box 3.

Hoe trekt u de kosten af?

U kunt de hypotheekrente aftrekken in uw aangifte inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst kunt u het aangifteprogramma downloaden en invullen. Bij het opleggen van de aanslag wordt dan rekening gehouden met de aftrekbare hypotheekrente. Wilt u de aftrekbare hypotheekrente eerder terugkrijgen? Dan kunt u dit doen door middel van een voorlopige teruggaaf. U ontvangt dan maandelijks een voorlopig bedrag op uw rekening. Vergeet niet wijzigingen tussentijds door te geven zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het jaar erop uw aangifte inkomstenbelasting te doen, zonder gebruik te maken van een voorlopige teruggaaf.

Lees meer over belasting en uw eerste koophuis op de website van de Belastingdienst

Huis gekocht

Heeft u in 2017 een huis gekocht? Onderstaande kosten kunt u eenmalig aftrekken:

  • notariskosten voor de hypotheekakte en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
  • betaalde vergoeding voor vervroegd aflossen of oversluitkosten
  • taxatiekosten die gemaakt zijn om de hypotheek te krijgen
  • kosten van de aanvraag van een Nationale Hypotheek Garantie
  • bouwrente over de periode na het sluiten van de koop-/aanneemovereenkomst

Twee huizen

Is uw oude huis nog niet verkocht? Dan mag u de hypotheekrente van uw oude huis in 2017 aftrekken. Dat kan als u uw oude huis in 2014, 2015, 2016 of 2017 leeg te koop heeft gezet.

Huis met winst verkocht

Was de opbrengst van uw huis bij verkoop hoger dan de eigenwoningschuld? Dan mag u voor het nieuwe huis alleen de hypotheekrente aftrekken over de aankoopprijs van het nieuwe huis minus de overwaarde van het oude huis.

Huis met verlies verkocht

Als u in de periode van 29 oktober 2012 tot en met 31 december 2017 uw huis met verlies heeft verkocht en overgedragen, mag u de hypotheekrente op de restschuld maximaal vijftien jaar aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Contact

Rabobank