Veelgestelde hypotheekvragen

Vragen na het ondertekenen van uw hypotheekofferte

Wanneer zie ik mijn hypotheek in Rabo Internetbankieren?

Heeft u Rabo Internetbankieren? Dan ziet u uw hypotheek hier binnen drie werkdagen nadat u de hypotheekakte heeft ondertekend in staan.

Wanneer kan ik gebruikmaken van mijn bouwdepot?

U kunt uw bouwdepot binnen vijf werkdagen nadat u de hypotheekakte heeft ondertekend, gebruiken. Heeft u Rabo Internetbankieren, dan kunt u uw bouwdepot daar ook zien staan. Lees voor gebruik de algemene voorwaarden.

Hoe hoog is mijn hypotheekrente?

U ontvangt van ons een brief met het definitieve rentepercentage per leningdeel. Heeft u Rabo Internetbankieren, dan kunt u uw hypotheekrente daar ook in terugvinden.

Op welke dag betaal ik voor mijn hypotheek?

Wij schrijven de rente en/of aflossing van uw hypotheek de eerste werkdag van de maand af van uw rekening bij de Rabobank. U betaalt voor de vorige maand. Betaalt u met een rekening bij een andere bank? Dan schrijven wij uw rente en/of aflossing op de laatste werkdag van de maand af. U betaalt voor de maand waarin uw betaling wordt afgeschreven.

Eerste betaling

  • Heeft u uw hypotheekakte vóór de 15e van de maand ondertekend?
    U betaalt de eerste keer alleen rente voor het gedeelte van de maand dat nog over is. De volgende maanden betaalt u naast rente ook aflossing over een hele maand.

  • Heeft u de hypotheekakte op of na de 15e van de maand ondertekend?
    De eerste maand betaalt u niets. De volgende maand betaalt u de rente over de eerste maand plus de rente en aflossing over de tweede maand. Daarna betaalt u elke maand rente en aflossing over één maand.

Op welke dag betaal ik voor mijn gekoppelde spaarverzekering/rekening?

Spaarverzekering

Interpolis schrijft de premie voor de spaarverzekering die aan uw hypotheek is gekoppeld de eerste dag van de maand af van uw rekening.

Spaarrekening

Wij schrijven de inleg voor de spaarrekening die aan uw hypotheek is gekoppeld de eerste dag van de maand af van uw rekening bij de Rabobank. Heeft u een rekening van een andere bank? Dan schrijven wij de inleg op de laatste werkdag van de maand af.

Wat gebeurt er met mijn gekoppelde spaarverzekering/rekening als ik verhuis?

Na ondertekening van de hypotheekakte bij de notaris ontvangt u binnen twee weken een brief van de Rabobank. Hierin staat wat u kunt doen met uw gekoppelde verzekering of rekening, zoals meenemen naar uw nieuwe hypotheek of afkoop. U laat uw keuze aan ons weten door het bijgevoegde formulier naar ons terug te sturen.

Wat gebeurt er met mijn restschuld?

Als u uw huis heeft verkocht met een restschuld, zijn er twee manieren waarop u hiermee om kunt gaan.

Restschuldregeling of herfinancieren

U maakt afspraken met uw hypotheekadviseur over de restschuld die ontstaat. Uw restschuld wordt dan meegenomen in de nieuwe hypotheek. Wij geven deze afspraken door aan uw notaris.

Restschuld voldoen met eigen geld

U ontvangt een nota van de notaris. Deze nota moet betaald zijn voordat u de akte voor uw nieuwe hypotheek bij de notaris ondertekent. Alleen dan geven wij toestemming voor beëindiging van de oude hypotheek.

Ik heb een bankgarantie aangevraagd. Wat kan ik verwachten?

In Rabo Internetbankieren staat een apart leenbedrag ter hoogte van uw bankgarantie. Uiterlijk 30 dagen nadat u de hypotheekakte heeft ondertekend, stoppen wij uw bankgarantie automatisch. Uw leenbedrag vervalt dan. U hoeft hier niets voor te doen.

Hoe worden bijkomende kosten (zoals notaris- of advieskosten) verrekend?

De notaris geeft u een exemplaar van de nota van afrekening. Hierop staat het bedrag dat u met eigen geld moet betalen. U kunt dit bedrag overmaken naar de notaris. Het rekeningnummer van de notaris staat op de nota van afrekening. Vragen kunt u stellen aan uw notaris.