Uw kind wordt 18

Met deze 10 tips bent u goed voorbereid

Uw kind wordt binnenkort volwassen. (Al zijn de meningen daar misschien over verdeeld...) Feest natuurlijk: er gaat een wereld open voor uw kind, die ongetwijfeld op de hoogte is van alle voordelen en mogelijkheden.

Als ouder weet u dat er ook wat dingen geregeld moeten worden. Maar wat precies? Om u te helpen, hebben we het een en ander op een rij gezet.

1. Bankzaken

Bij ‘bankzaken’ denkt uw kind misschien aan Netflix, maar u weet wel beter. Bij veel banken, waaronder de Rabobank, wordt de jongerenrekening automatisch omgezet naar een (gratis) studentenrekening. Het enige dat verandert, is dat u als ouder geen toegang meer heeft tot de rekening.

Dit zijn de voordelen van het Rabo StudentenPakket

Hoewel u financieel straks niet meer verantwoordelijk bent voor uw kind, wilt u hem of haar misschien wel blijven ondersteunen. Dat bepaalt u natuurlijk helemaal zelf. Praat wel met uw kind over uw financiële bijdrage en maak duidelijke afspraken, als u dat niet al doet. Zo leert uw kind langzaam om financieel op eigen benen te staan.

2. DigiD

Een DigiD geeft toegang tot websites van de Nederlandse overheid. Met een eigen DigiD kan uw kind een aantal dingen zelf regelen, zoals het aanvragen van een eigen zorgverzekering en zorgtoeslag en het doen van de aangifte inkomstenbelasting.

Vraag aan op DigiD.nl

3. Zorgverzekering

Iedere Nederlander moet een zorgverzekering hebben. Nu is uw kind nog gratis met u meeverzekerd. Uw kind kan op uw polis blijven staan, maar moet wel premie gaan betalen. Natuurlijk kunt u ook afspreken dat u dit voorlopig blijft doen. Uw kind kan ook een eigen zorgverzekering afsluiten.

Voor uw kind: informatie over de zorgverzekering

Zorgtoeslag
Uw kind kan (zelf) zorgtoeslag aanvragen, ook als u de premie blijft betalen. Het inkomen van uw kind bepaalt de zorgtoeslag

Lees meer op Belastingdienst.nl

4. Andere verzekeringen

Aansprakelijkheidsverzekering
Als het goed is heeft u uw kind nu nog meeverzekerd op uw polis. Als uw kind bij u blijft wonen óf op kamers gaat om te studeren, kan dat zo blijven (meestal tot 27 jaar). In andere gevallen doet uw kind er goed aan om zelf een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Bekijk de voordelen van de Interpolis Aansprakelijkheidsverzekering

Inboedelverzekering
Kinderen die uit huis gaan, zijn niet meer met u meeverzekerd. Ook niet als ze op kamers gaan. Uw kind doet er dan ook verstandig aan om een inboedelverzekering af te sluiten. Studenten krijgen 25% korting op de Interpolis Inboedelverzekering.

Meer over de Interpolis Inboedelverzekering voor studenten

Reisverzekering
Heeft u een doorlopende reisverzekering en is uw kind meeverzekerd? Dat kan zo blijven, als uw kind thuis blijft wonen of op kamers gaat. Uw kind kan ook zelf een reisverzekering afsluiten. Dit kan handig zijn; op de Interpolis Doorlopende Reisverzekering krijgen studenten bijvoorbeeld 25% korting.

Meer over de Interpolis Doorlopende Reisverzekering voor studenten

Voor uw kind: alle informatie over verzekeren op een rij

Voor u én uw kind: zo bent u financieel gezond verzekerd

5. Tegemoetkoming in plaats van kinderbijslag

Als uw kind 18 jaar wordt, stopt de kinderbijslag (net als het kindgebonden budget). Als uw kind nog op de middelbare school zit, komt het normaal gesproken in aanmerking voor een tegemoetkoming. Zodra uw kind gaat studeren, kan het een studiefinanciering aanvragen.

Een tegemoetkoming aanvragen op DUO.nl

6. Studie

Studenten hebben normaal gesproken recht op studiefinanciering. Hbo- en wo-studenten krijgen studiefinanciering zodra hun studie begint, ook al is dit voor hun achttiende verjaardag. Mbo-studenten krijgen vanaf hun achttiende verjaardag studiefinanciering.

Informatie voor ouders op DUO.nl

7. Wonen

Woont uw kind (voorlopig) nog thuis? Alvast inschrijven als woningzoekende voor een studentenkamer of huurwoning kan nooit kwaad.

8. Alimentatie

Bent u gescheiden, dan krijgt u nu misschien nog kinderalimentatie. Zodra uw kind 18 wordt, heeft het zelf recht op dit bedrag. Maak hierover afspraken met uw kind. De kinderalimentatie stopt:

  • als uw kind 21 wordt
  • als uw kind een baan heeft met minimaal het minimumjeugdloon

9. Aangifte inkomstenbelasting

Heeft uw kind een bijbaan in loondienst? Dan kan het goed zijn om (samen) de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Misschien heeft uw kind te veel belasting betaald over zijn/haar loon.

Werkt uw kind niet in loondienst, maar bijvoorbeeld als krantenbezorger of zzp’er? Dan heeft uw kind juist nog geen belasting betaald. Als u de aangifte inkomstenbelasting invult, ziet u hoeveel uw kind moet terugbetalen.

Als uw kind bericht heeft gehad van de Belastingdienst om aangifte te doen, is dit altijd verplicht.

10. Uw eigen inkomsten

Niet alleen in het (financiële) leven van uw kind verandert er veel, maar ook in dat van u. De kinderbijslag en het kindgebonden budget worden bijvoorbeeld stopgezet en eventuele toeslagen kunnen veranderen. Met de checklist van het Nibud bent u goed voorbereid op de nieuwe situatie. Op financieel gebied tenminste.

Ga naar de checklist van het Nibud

Contact

Rabobank