Wat kost een kind?

Zijn jullie in verwachting van jullie eerste kindje? Of hebben jullie jonge kinderen? Hoogstwaarschijnlijk veranderen je inkomsten en uitgaven. Het is fijn om handvatten te hebben, zodat je weet wat een ander bestedingspatroon voor jouw situatie kan betekenen.

Je besteedbaar inkomen

Heb je één kind? Dat betekent dat je per maand gemiddeld 17 procent van je besteedbaar inkomen uitgeeft aan je kind. Wanneer je twee kinderen hebt, geef je gemiddeld 26 procent uit aan je kinderen, bij drie kinderen is dat 33 procent en bij vier kinderen 40 procent (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek).

Wanneer je al je inkomstbronnen bij elkaar optelt, kom je uit op je besteedbaar inkomen. Dat betekent dus dat naast de maandelijkse inkomsten zoals loon, ook kinderbijslag, het kindgebonden budget en het vakantiegeld wordt meegerekend.

De kosten van een baby

Wist je dat luiers gemiddeld €24,- per maand kosten? Dat zijn natuurlijk niet de enige kosten die bij gezinsuitbreiding komen kijken. De grootste kosten bij het krijgen van een kind zitten in:

  • Minder inkomen, omdat je misschien minder gaat werken.
  • Meer boodschappen
  • Hoger water- en energieverbruik
  • Kosten van kinderopvang (bron: Nibud)

Ga je minder werken?

Het is fijn om vaak bij je kind te kunnen zijn. Als je dat wilt, kan het betekenen dat je minder gaat werken. Maar, wat zijn de gevolgen voor je portemonnee als je besluit om minder uren te gaan werken? Met de WerkZorgBerekenaar van het Nibud kun je berekenen wat het betekent voor je financiële situatie als je minder gaat werken.

Ga naar de WerkZorgBerekenaar van het Nibud

Sparen voor je kind

Misschien wilt je kind later wel rijlessen nemen, een droomreis maken of een eigen zaak beginnen. Aan al die mooie plannen hangt een prijskaartje. Alle kleine beetjes helpen en daarom kan je al sparen voor je kind vanaf de geboorte. Benieuwd welke spaarmogelijkheden de Rabobank heeft?

Bekijk hier alle spaarmogelijkheden

Contact

Rabobank