Pensioen opbouwen in loondienst

Zelf sparen voor een aanvulling op uw inkomen voor later

Voorbeelden pensioenaanvulling opbouwen

Wist u dat een op de drie Nederlanders na zijn pensioen minder inkomen heeft, dan hij zelf verwacht? Het is daarom verstandig om u op tijd voor te bereiden op uw pensioen. U kunt verschillende maatregelen treffen om later voldoende te kunnen besteden. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.

Lees het hele rapport op de website van de AFM

Aflossen op uw hypotheek of lening

Extra aflossen op uw hypotheek levert lagere lasten op. Zo houdt u maandelijks meer geld over. U kunt ook extra aflossen op andere leningen, zoals op een doorlopend krediet.

Meer lezen over extra aflossen op uw hypotheek

Meer lezen over extra aflossen op uw lening

Aanvulling opbouwen met banksparen

U kunt extra vermogen opbouwen met een lijfrentespaarrekening of een -verzekering waarmee u spaart voor een aanvulling op uw pensioen. U kunt ook kiezen voor een combinatie met beleggen.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Als u een pensioentekort heeft, mag u in één jaar tot een bepaald maximumbedrag fiscaal aftrekken van uw inkomen. Dit is uw jaarruimte. Als u uw jaarruimte de afgelopen zeven jaar niet (volledig) heeft benut, heeft u reserveringsruimte. Maakt u hiervan gebruik, dan heeft u tot een bepaald maximum een extra lijfrenteaftrek.

Uw jaarruimte berekenen

Banksparen voor uw pensioen

Geld dat u nu kunt missen, mag u fiscaal vriendelijk inleggen in een lijfrente zolang uw jaarruimte of reserveringsruimte dit toelaat. Dit kan op een rekening Rabo ToekomstSparen. Vanaf uw rekening Rabo ToekomstSparen kunt u vervolgens een deel van uw tegoed gaan beleggen. Door sparen en beleggen te combineren maakt u kans op meer rendement. Gedurende de looptijd van de rekening is uw tegoed geblokkeerd. Het opgebouwde tegoed gebruikt u op de einddatum voor een periodieke inkomensaanvulling. U betaalt belasting over deze periodieke uitkeringen.

Meer lezen over Rabo ToekomstSparen

Meer lezen over Rabo ToekomstBeleggen

Verschillen lijfrenteverzekering, banksparen of sparen voor pensioen

Sparen of beleggen zonder fiscaal voordeel

U kunt ook sparen of beleggen zonder gebruik te maken van fiscaal voordeel.

Sparen

Als u uw spaargeld voor langere tijd niet nodig heeft, kunt u dit geld vastzetten op een spaarrekening. U krijgt dan vaak een hogere rente. U kunt uw geld ook op een vrij opneembare spaarrekening zetten. Voordeel hiervan is dat u meer vrijheid heeft bij het opnemen van uw geld.

Meer lezen over belasting betalen over uw spaargeld in box 3

Meer lezen over een vrij opneembare spaarrekening

Beleggen

Heeft u ooit aan beleggen gedacht? De vraag of beleggen bij u past en in welke vorm, is heel persoonlijk. Net als een goede afweging tussen rendement en het risico dat u wilt nemen. U kunt bij ons op verschillende manieren beleggen. Wij helpen u hier graag bij. 

Meer lezen over beleggen bij de Rabobank

Rabo SpaarOptimaalWijzer

De Rabo SpaarOptimaalWijzer helpt u om slimmer met uw geld om te gaan. Kies de stellingen die bij uw situatie passen en bekijk de tips.

Doe de test

Aanvullend pensioen opbouwen of langer blijven werken

Soms kunt u binnen uw pensioenregeling extra pensioen opbouwen. Via uw werkgever betaalt u dan extra premie aan het pensioenfonds. Wellicht kunt u langer doorwerken als u de pensioengerechtigdeleeftijd hebt bereikt. Vraag uw werkgever naar de mogelijkheden.

Advies over uw inkomen voor later

Wilt u advies over uw inkomen voor later? In een gratis oriëntatiegesprek bepalen we samen welke vorm van advies bij u past. Dit vrijblijvende gesprek kan zowel bij uw Rabobank als telefonisch plaatsvinden. Hierna kunt u kiezen voor een adviesgesprek. Hieraan zijn kosten verbonden. Soms kunt u een product ook zelf afsluiten.

Meer lezen over een adviesgesprek en kosten

Contact

Rabobank