Inkomen en risico

Een aantal risico's wilt u als ondernemer niet lopen. Rabobank Private Banking brengt ze voor u in kaart. Zo kunt u risico's die u niet wilt dragen mogelijk afdekken.

Vermogen

  • Beleggen brengt risico's en daarmee gepaard gaande fluctuaties met zich mee. In welke mate is uw vermogen hier tegen opgewassen?
  • Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) kunt u het vermogen in uw bedrijf houden, of het er juist uit halen. Maar wat is slim?
  • Is een eigen bedrijfspand op de lange termijn wel een goede investering? Het pand kan over twintig jaar minder waard zijn.

Overlijden

Wat zijn de gevolgen van vroegtijdig overlijden voor uw nabestaanden? En hoe wordt uw bedrijf voortgezet?

Arbeidsongeschiktheid

Als u arbeidsongeschikt wordt kunt u ervoor kiezen iemand in te huren om het bedrijf tijdelijk voort te zetten. Dit moet dan wel financieel mogelijk zijn. Het risico kunt u ook afdekken met een verzekering.

Faillissement

Bij een faillissement kunt u geen aanspraak maken op de Werkloosheidwet (WW). Als ondernemer dient u hiervoor zelf een reserve of voorziening te treffen.

Pensioenopbouw

  • Het is verstandig om gelijk bij de start van uw bedrijf na te denken over uw pensioen. De inleg en kosten kunt u dan spreiden over een groter aantal jaren.
  • Als DGA kunt u ervoor kiezen om uw pensioenopbouw onder te brengen bij uw bank of (pensioen)verzekeraar. De mogelijkheid van pensioenopbouw in eigen beheer vervalt per 1 april 2017.
  • Het is mogelijk dat u een stuk ouder wordt dan de leeftijd waarmee rekening is gehouden in de pensioenvoorziening. Dit is het zogenoemde langlevenrisico. Dit risico kunt u verzekeren, waardoor u garantie heeft op inkomen zolang u leeft.