Bedrijfsoverdracht

Van uw zakelijke succes een privésucces maken

Uw bedrijf overdragen kan een complex en emotioneel proces zijn. Veel overnames mislukken omdat niet op tijd is begonnen met een plan voor de overdracht. Het is belangrijk dat u de beslissing om uw bedrijf over te dragen bewust en op tijd neemt. Zo loopt u geen kansen mis en bent u goed voorbereid voor straks. En kunt u ook na de overdracht het leven leiden dat u voor ogen hebt.

Lees het persbericht ‘Tweederde familiebedrijven overleeft overdracht niet’

Inzicht in uw mogelijkheden

Onze specialisten bieden u inzicht in het vermogen dat nodig is voor het behalen van uw persoonlijke doelen. En dus welke verkoopopbrengst nodig is om dat vermogen te realiseren. We bespreken met u bijvoorbeeld:

  • wat het beste moment is om uw bedrijf te verkopen
  • wat de verkoopopbrengst van uw bedrijf moet zijn om uw doelen te realiseren
  • wat het financiële voordeel kan zijn van overdracht aan kinderen
  • wat te doen als er geen opvolger in zicht is
  • de mogelijkheden om het vrijgekomen vermogen te besteden

Planning

Bij een bedrijfsoverdracht heeft u tijd nodig om de fiscale en organisatorische structuur goed op te zetten. U wilt bijvoorbeeld lopende zaken nog zelf afronden of het contact met uw klanten en leveranciers overdragen. Houd daarom rekening met een overdrachtsperiode van zes tot acht jaar.

MiniMaster Bedrijfsoverdracht

We zien dat er vaak veel vragen leven bij ondernemers over bedrijfsoverdracht. Om goed voorbereid te zijn, bieden we daarom de miniMaster Bedrijfsoverdracht aan. In acht avonden krijgt u uitleg van experts over de belangrijkste vraagstukken.

Team van specialisten

Bij de Rabobank staat een team van specialisten voor u klaar om de overdracht van uw onderneming tot een succes te maken. Uw eigen accountmanager verbindt u aan de juiste mensen, binnen de Rabobank, maar ook specialisten uit het uitgebreide netwerk buiten de bank.

Zo biedt een vermogensplanner u inzicht in de ontwikkeling van uw inkomen en vermogen na verkoop van uw onderneming. Hij analyseert uw vermogenssituatie nu en kijkt naar de financiële privésituatie die u na verkoop voor ogen heeft. Deze analyse geeft u inzicht in de opbrengst die nodig is om uw financiële doelen te realiseren.

Daarnaast bieden we begeleiding aan door de specialisten buiten de Rabobank, bijvoorbeeld van Rembrandt Fusies en Overnames. Rembrandt F & O is een onderdeel van de Rabobank.

Opvolging

In de voorbereidende fase is er veel aandacht voor uw opvolger. U kunt uw bedrijf overdragen aan een familielid of iemand anders die u goed kent; een werknemer of een persoon buiten de onderneming. Ook kunt u op zoek gaan naar geschikte overnamekandidaten in de markt of via het netwerk van de Rabobank. Bedrijfsopvolging binnen de familie vraagt om bijzondere aandacht.

Verkoopbaar maken

De voorbereidende fase gebruikt u ook om uw bedrijf geschikt te maken voor verkoop. Denk hierbij aan zaken als:

  • het onderbrengen van onroerend goed in een aparte vennootschap
  • het klaarstomen van mensen voor een extra managementlaag
  • het investeren in automatisering

Verkoopfase

In de verkoopfase wordt de waarde van het bedrijf bepaald. Ook wordt belangrijke informatie voor potentiële kopers verzameld, waarna de onderhandelingen starten.

Uw persoonlijke plan

Gemiddeld duurt het verkoopproces zo’n zes tot acht maanden. Na afronding van de bedrijfsoverdracht voert u samen met uw vermogensmanager uw persoonlijke plan uit. Hierin heeft u uw wensen vastgelegd over het vrijgekomen vermogen en overige inkomstenstromen.

Na de overdracht

U stopt ooit met uw onderneming, maar ondernemer blijft u altijd. Daarom biedt de Rabobank verschillende diensten om actief te blijven als ondernemer.

Money Meets Ideas

Steeds vaker zoeken onze klanten naar andere manieren om te investeren. Ze willen daarbij hun vermogen investeren en hun kennis en expertise delen. Met Money Meets Ideas verbinden we u als informal investor aan veelbelovende ondernemers op zoek naar kapitaal en expertise.

Lees meer over Money Meets Ideas

Rabo Charity Desk

De Rabo Charity Desk helpt u bij het schenken en/of nalaten aan een goed doel of bij het oprichten van uw eigen stichting. Met een persoonlijk Charity Plan zet u uw vermogen optimaal in voor uw idealen.

Meer lezen over Rabo Charity Desk

Nieuw: Rabo & Co

Bij Rabo & Co lenen mkb’ers geld van vermogende klanten van de Rabobank. Ondernemers plaatsen op het nieuwe online platform hun financieringsaanvraag en u geeft aan in welke lening u wilt meefinancieren. Zo krijgt u er een nieuwe investeringsmogelijkheid bij. Tot december 2016 loopt er een proef met Rabo & Co in regio Rotterdam.

Meer lezen in het persbericht over Rabo & Co

Contact

Rabobank