Kosten verdelen naar verhouding

Kosten verdelen naar verhouding van inkomen

De kosten verdelen met je partner? Als je je relatie op financieel vlak gezond wilt houden, is het goed om samen te bespreken hoe jullie alle geldzaken gaan regelen en wie wat betaalt. Eén van de manieren om de kosten te verdelen, is naar verhouding van inkomen.

Benieuwd hoe anderen de kosten verdelen?

Judith en Vincent verdelen de kosten naar verhouding van inkomen. In onderstaande video leggen ze uit waarom ze voor deze methode hebben gekozen.

Samen inzicht in jullie financiën

Voordat je de kosten kunt verdelen, moet je inzicht hebben in jouw inkomsten en uitgaven en die van je partner. Sommige inkomsten en uitgaven komen iedere maand terug, andere misschien ieder kwartaal of ieder jaar. Het is daarom handig om alle inkomsten en uitgaven in een jaar op een rijtje te zetten en uit te rekenen hoe hoog jullie maandelijkse kosten gemiddeld zijn.

De kosten eerlijk verdelen

Hoe je de kosten het beste kunt verdelen met je partner, bespreek je samen. Je kunt er voor kiezen om alle kosten te verdelen naar verhouding van inkomen. Verdien jij bijvoorbeeld 3/5 deel van jullie gezamenlijke inkomen en je partner 2/5 deel? Dan betaal jij ook 3/5 deel van jullie gezamenlijke uitgaven en je partner 2/5 deel. Op deze manier houd je ieder een eerlijk bedrag over voor persoonlijke zaken.

Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie te maken. Jullie verdelen bijvoorbeeld de huur of hypotheek naar verhouding, maar betalen ieder de helft van de boodschappen.

Zo bereken je de kosten naar verhouding van inkomen:

Rekenvoorbeeld: jij hebt een netto-inkomen van € 2000 en je partner € 1500. Het gezamenlijk inkomen is € 3500. Dit betekent dat je 57% (2000/3500 x 100) van het totale inkomen verdient en jouw partner 43% (1500/3500 x 100). Je hebt berekend dat de vaste lasten € 1200 per maand bedragen. Als je betaalt naar verhouding van inkomsten, betekent dit dat jij € 684 betaalt (57% van €1200) en je partner € 516 (43% van €1200).

Voordelen

  • De partner die het minst verdient, houd ook geld over voor persoonlijke uitgaven.

Risico's

  • Financiële afhankelijkheid wanneer één partner wegvalt.

Andere manieren om de kosten te verdelen:

Contact

Rabobank