Kosten verdelen met vaste bijdrage

Vaste bijdrage

Trekt je partner bij jou in? Dan kun je afspreken dat je partner elke maand een vast bedrag naar jou overmaakt. Bijvoorbeeld voor de wekelijkse boodschappen, de huur of hypotheek. Je spreekt samen af hoe hoog dit bedrag is.

Benieuwd hoe anderen de kosten verdelen?

Joel en Dimphy maken allebei elke maand een vast bedrag over naar hun gezamenlijke rekening.

Samen inzicht in jullie financiën

Jullie kunnen de kosten niet verdelen als je geen inzicht hebt in de inkomsten en uitgaven. Daarom is het goed om samen alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Vervolgens kun je bespreken wat jullie beschouwen als gezamenlijke kosten en wie wat gaat betalen.

De kosten eerlijk verdelen

Er zijn verschillende manieren om samen de kosten te delen. Kies je voor een vaste bijdrage? Maak dan duidelijke afspraken over welke kosten jullie samen delen en hoog de vaste bijdrage dan is. Bijvoorbeeld: de huur van jouw huis bedraagt € 1200 per maand. Je partner trekt bij jou in. Jullie spreken samen af dat hij/zij elke maand € 400 naar jou overmaakt.

Je kunt er voor kiezen om de totale kosten te verdelen, maar je kunt ook afspraken maken over de verdeling van specifieke kosten. Voor de huur maakt je partner bijvoorbeeld een vaste bijdrage naar jou over, maar de kosten voor de boodschappen verdelen jullie 50-50.

Voordelen

  • Een simpele en concrete manier om de kosten tussen beide partners te verdelen.
  • Een mogelijke oplossing als één van jullie hogere kosten heeft, waardoor een verdeling van de kosten geen optie is.

Risico's

  • Eén van jullie heeft mogelijk minder inzicht in wat wanneer wordt betaald.
  • Leg je de afspraken niet vast? Dat kan in de toekomst tot problemen leiden.

Andere manieren om de kosten te verdelen:

Contact

Rabobank