Mannen in cafe met telefoons en laptop

Maandelijks meer geld overhouden met inzicht en overzicht

Kan jij de keuze maken tussen je vakantie of je buffer? Je gaat toch veel lekkerder weg wetende dat je niet je laatste spaarcenten uitgeeft en een tegenvaller gewoon kunt opvangen? En daarbij, wie zegt dat je niet voor beide kunt sparen? Weet je nog niet wat jouw ideale buffer is? Bereken deze met de Nibud BufferBerekenaar.

Bereken jouw buffer

Het geheim van extra geld overhouden

Toch is het 'sparen' niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Afhankelijk van jouw inkomen en (vaste) uitgaven kun je de ene maand wel geld opzij zetten en de andere misschien helemaal niet. Benieuwd naar hoe je toch geld over kunt houden in de maand? Het antwoord is simpel: met inzicht en overzicht.

Zorg dat je weet wat er maandelijks binnenkomt en waar jij jouw geld elke maand aan uitgeeft. Door dit in kaart te brengen zie je al snel waar je (onnodig) teveel voor betaalt en eventueel op kan besparen. In veel gevallen kunnen mensen meer besparen en daardoor ook meer sparen dan ze van te voren hadden gedacht. Misschien ben jij daar één van!

Rabo Zelf Beleggen

"Ik ben heel gestructureerd, ik heb een soort boekhoudprogramma en zo weet ik precies wat er in en uit gaat."

Claire, verpleegkundige

Maak het jezelf makkelijk met inzicht en overzicht

Met inzicht in je inkomsten en uitgaven maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je weet precies wat je elke maand te besteden hebt en dus ook eventueel kunt sparen of in een maand te kort kan komen. Maak voor jezelf eens een overzicht. Wat komt er binnen? Wat gaat er uit aan vaste lasten en welke extra uitgaven verwacht je? Denk bij extra uitgaven aan het eigen risico van je zorgverzekering of de APK van je auto. Houd je nog geld over? Zet dit dan apart voor je buffer, zodat je ook straks met grotere tegenvallers (kapotte auto, wasmachine, hoge rekening) je maandelijks kunt redden.

Spaartip

Kun je maandelijks een standaard bedrag sparen? Boek dit bedrag dan automatisch over naar je spaarrekening.

Start met automatisch sparen

Start met besparen en houd meer geld over!

Heb je helemaal geen geld achter de hand? Dan is het handig om te beginnen met geld over te houden voor je buffer. Heb je ook nog andere spaardoelen? Kijk dan goed waar je extra op kan besparen. Denk je dat je het niet kan of heb je geen idee waar je moet beginnen? Geen nood! Wij helpen je verder met een concreet stappenplan en slimme bespaartips.

Help mij geld te besparen