Eindejaarsuitkering: vijf tips

Bekijk wat u kunt doen met uw eindejaarsuitkering of 13e maand

De eindejaarsuitkering en 13e maand worden meestal eind december uitgekeerd. Veel mensen gebruiken het geld als een extraatje in de dure decembermaand. Anderen gaan ervan op vakantie of zetten het op hun spaarrekening. Weet u al wat u gaat doen met uw eindejaarsuitkering of 13e maand? Wij brengen u graag op ideeën.

Uw eindejaarsuitkering op een aparte spaarrekening zetten

Als u uw eindejaarsuitkering niet direct nodig heeft, kunt u dit op uw spaarrekening zetten. U kunt het ook op een nieuwe spaarrekening zetten. Sparen op meerdere spaarrekeningen biedt een aantal voordelen:

  • Spaart u voor een doel, dan heeft u meer overzicht met een aparte spaarrekening.
  • U kunt een deel van uw spaargeld vastzetten tegen een hogere rente.
  • Met een vrij opneembare spaarrekening kunt u geld reserveren voor onverwachte uitgaven.

Lees meer over sparen op meerdere spaarrekeningen

Beleggen met uw 13e maand

U kunt overwegen om uw 13e maand te beleggen. Op de lange termijn kan beleggen u meer opleveren dan sparen. U moet wel bereid zijn om risico te nemen. Als u daarnaast uw spaarrekening aanhoudt, kunt u zo de zekerheid van sparen combineren met het rendement van beleggen.

Lees meer over sparen combineren met beleggen

Sparen voor uw pensioen

Uw pensioen is misschien nog ver weg. Toch is het niet gek om nu al over uw inkomen voor later na te denken. Weet u bijvoorbeeld hoeveel inkomen u straks ontvangt? Bereid u op tijd voor op uw pensioen. Bijvoorbeeld door belastingvriendelijk te sparen op een bankspaarrekening.

Lees meer over sparen voor uw pensioen

Het bedrag aan uw (klein)kinderen schenken

Heeft u weleens erover nagedacht om met uw eindejaarsuitkering uw kinderen te helpen sparen voor hun toekomst? Schenken kan jaarlijks voor een deel belastingvrij en op veel manieren.

Lees meer over schenken aan uw kinderen

Extra aflossen op uw lening of hypotheek

U kunt er natuurlijk voor kiezen om uw eindejaarsuitkering op uw spaarrekening te zetten. Maar u kunt het ook gebruiken om extra af te lossen op uw hypotheek of lening. Uw maandlasten worden dan mogelijk lager, waardoor u meer geld overhoudt. Aan uw hypotheek aflossen kunnen fiscale regels verbonden zijn. Laat u daarom goed informeren voordat u hiervoor kiest.

Lees meer over extra aflossen op uw lening

Lees meer over extra aflossen op uw hypotheek

Wij helpen u graag

Twijfelt u of wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Vraag dan een vrijblijvend, gratis oriëntatiegesprek met ons aan. Samen bekijken we wat u nodig heeft.

Contact

Rabobank