Woningen in de toekomst

Wonen

Vier op de tien Nederlanders heeft een huurwoning. Een huurwoning kan in sommige gevallen gunstig zijn, omdat het je bijvoorbeeld flexibiliteit biedt. Of omdat je recht heb op een huurtoeslag. Maar de samenleving verandert, de overheid trekt zich terug. We moeten steeds meer zelf zorgen voor het opbouwen van een spaarpotje voor later. Een koophuis speelt hier een belangrijke rol in. Een koophuis is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Je hebt bijvoorbeeld eigen geld nodig als je een huis wil kopen. Toch zijn er mogelijkheden. Het is daarom goed om alvast na te denken over hoe jij financieel gezond kunt wonen. Nu en straks.

Reken maar: Wat kost een huis?

Ook als je geen koophuis hebt, is het goed om na te denken over het kopen van een huis, omdat je hiermee vermogen kan opbouwen. Maar wat kost een huis nu eigenlijk? En hoe pak je dit aan? In onze documentaire geven we je een paar tips, zodat jij straks in jouw droomhuis kunt wonen.

Wist je dat je:

  • met een koophuis vermogen kunt opbouwen
  • in 2018 nog maar maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen 
  • dus eigen geld nodig hebt voor bijkomende kosten 
  • een aantal bijkomende kosten kunt aftrekken van de belasting 
  • er goed aan doet om nu al te beginnen met het opbouwen van een vermogen, zodat je straks je droomhuis kunt kopen 
  • voor een verbouwing onder bepaalde voorwaarden wel een hogere hypotheek kunt krijgen
Eigen geld nodig voor het kopen van een huis

Eigen geld nodig voor het kopen van een huis

Als je een eigen huis wilt kopen, heb je eigen geld nodig. Dit bedrag wordt kosten koper (k.k.) genoemd. De gemiddelde huizenprijs in Nederland ligt rond de € 265.000. Als je een huis koopt van dit bedrag kun je ervan uitgaan dat je € 16.000 aan eigen geld nodig hebt (ongeveer 6% van de koopsom). Dit bedrag kun je niet lenen met een hypotheek.

Een koophuis levert vermogen op

Over de lange termijn is er vrijwel altijd sprake van een stijging van de woningwaarde. Gemiddeld 2,4% per jaar. Natuurlijk kunnen de huizenprijzen ook dalen.

Kocht je volgens het CBS in 2004 een huis van gemiddeld € 210.000*, dan is de waarde eind 2017 gestegen naar € 265.000. Een waardestijging van € 55.000 dus, in 13 jaar tijd.

Veel mensen lossen tegenwoordig af op hun hypotheek, waardoor je naast de waardestijging ook een spaarpotje opbouwt. Dit bedrag zit natuurlijk vast in je woning, maar komt vrij als je je woning verkoopt. Zo kun je op termijn met je overwaarde al een deel van je volgende woning direct betalen, zodat je je hypotheeklasten lager kunt houden.

Wist je dat je:

  • sinds 2018 nog maar maximaal 100% van de woningwaarde mag lenen
  • dus eigen geld nodig hebt voor de kosten koper (k.k.)
  • er goed aan doet om een vermogen op te bouwen als je in de toekomst wilt verhuizen