Vijf tips om je studielening laag te houden

Zo houd je jouw studieschuld zo laag mogelijk

Studeren kost geld, veel geld. Je wilt nadat je de kosten voor je studie betaald hebt natuurlijk nog wat overhouden om een leuk leven te leiden. Dit is geen probleem wanneer je bewust nadenkt over hoeveel en waarom je leent. Maar, hoeveel lenen is verstandig? Vijf tips om je studieschuld zo laag mogelijk te houden, zodat je niet jarenlang hoeft terug te betalen.

1. Inzicht in je geldzaken

Vul niet zomaar een bedrag in dat je wilt lenen. Maak eerst een berekening van je kosten. Dit is vooral belangrijk als je op kamers woont of gaat wonen. Tel je huur, vaste lasten, kosten voor boodschappen, verzekeringen en abonnementen bij elkaar op en zet dit tegenover je inkomsten. Weten wat een student gemiddeld uitgeeft in jouw situatie? Vergelijk jouw inkomsten en uitgaven met die van de gemiddelde student via deze handige tool.

Vergelijk je rijk calculator op Studenten.net

2. Hoe kritisch ben jij?

Kijk kritisch naar je inkomsten en uitgaven, voordat je een lening afsluit. Je zult zien dat het best mogelijk is om nog ergens op te bezuinigen. Grip op je budget begint met het bijhouden van je administratie.
Neem dit handige overzicht over en vul in. Kijk dan wat jij over hebt onder aan de streep.

Inkomsten € per maand Uitgaven € per maand
Basisbeurs of aanvullende beurs Collegegeld
Studielening Verzekeringen
Bijbaantje Huur
Toeslagen Boeken en studiemateriaal
Bijdrage van je ouders Eten en drinken
Telefoon
Kleding
Sport en hobby's
Sparen
Uitgaan

Abonnementen
Totaal inkomsten Totaal uitgaven

Blijft er een gat over tussen het bedrag dat binnenkomt en er weer uitgaat? Dan kun je nu kijken hoe je dit kunt opvullen. Zijn er bepaalde dingen waar je op kunt besparen, is een (extra) bijbaantje de oplossing of willen je ouders wellicht ergens bijspringen?

3. Ga na wat het startsalaris in jouw vakgebied is

Zoek eens op wat een starter gemiddeld verdient in jouw vakgebied. Houd hierbij rekening met het verschil tussen bruto en netto. Als je weet wat je ongeveer gaat verdienen, dan weet je ook of je maandelijks makkelijk honderd of misschien wel tweehonderd euro kunt missen.

4. Houd rekening met een verhoging van je vaste lasten

Verhuis je van een ieniemienie studentenkamertje naar een gedeeld appartement of misschien wel een eigen studio? Vergeet dan niet dat je nieuwe woonkosten hoger liggen. Je betaalt meer aan energiekosten en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen en waterschapsheffingen komen opeens om de hoek kijken. Daarnaast worden de zorgkosten ook jaarlijks verhoogd. Kijk in december eens kritisch naar je zorgkosten. Dit kan je zo op jaarbasis een paar honderd euro opleveren. Hetzelfde geldt voor je telefoonabonnement. Is dat abonnement met 10GB echt nodig nu er overal gewoon wifi is?

5. Leen niet om je spaarrekening te spekken

Kun je rondkomen met een bepaalde lening, leen dan niet meer dan dat bedrag. Het lijkt nu leuk dat je spaarrekening aan het groeien is, maar bedenk wel dat dit niet je eigen geld is. Je moet later veel geld terugbetalen terwijl je het nu niet nodig hebt. Wil je meer weten over het terugbetalen van je studielening en binnen welke termijn dit moet?

Lees meer op de website van het NIBUD over je studielening.

Contact

Rabobank