Lid worden van een studentenvereniging

Wat kost dat?

Je gaat studeren en denkt erover na om lid te worden van een studentenvereniging. Je doet in het bestuur ervaring op met budgetten, doorstaat lange vergadersessies en helpt bij het organiseren van evenementen. Maar, wat kost het eigenlijk om lid te zijn van een vereniging en wat levert het op?

1. Contributie

Het lidmaatschap bij een studentenvereniging brengt een aantal vaste kostenposten met zich mee, zoals je jaarlijkse contributie. Dit bedrag betaal je ongeacht hoe vaak je op de vereniging aanwezig bent. De contributie varieert per vereniging, zo tussen €60,- en €150,- per jaar is een normaal bedrag. Hier zitten (vaak) de volgende zaken bij inbegrepen: een jaarboek dat je elk jaar ontvangt, een verenigingskrant, activiteiten op de vereniging en het voortbestaan van de vereniging.

2. Overige kosten

Naast de maandelijkse contributie krijg je vaak ook te maken met anderen kosten. Denk aan de maandelijkse drankrekening of dingen als de speciale contributie voor je dispuut of de pandbijdrage. De pandbijdrage is het bedrag dat je besteedt aan het opknappen van of onderhoud aan het gebouw van je vereniging. Verder houd je, wanneer je bij een dispuut aansluit, rekening met de kosten daarvoor. Kijk bovendien of er bij jouw vereniging nog andere verplichte kosten zijn. In dit artikel noemen we de meest voorkomende kosten.

3. Introductieweek

Nadat je je inschrijft bij een vereniging word je uitgenodigd voor een introductiekamp, ook wel KMT (Kennismakingstijd) genoemd. Bij de meeste verenigingen is het verplicht om mee te doen aan het introductiekamp. Hiervoor wordt een bijdrage gevraagd. Deze kampkosten zijn verschillend omdat de duur van zo’n introductie verschilt per studentenvereniging. Gemiddeld betaal je hier ongeveer €40,- voor.

Heb je enig idee wat je tijdens je studie per maand uitgeeft? Rabobank geeft je tips en tools om grip te houden op je inkomsten en uitgaven.

4. Tijd

Naast het feit dat deze activiteiten geld kosten, kosten ze ook een hoop tijd. Je bent veel samen met andere leden en je kan niet te vaak niet op komen dagen. Wanneer je deelneemt aan commissies of in het bestuur van de vereniging zit, besteed je nog meer energie en tijd aan de studentenvereniging en minder tijd aan je studie of een bijbaan. Het komt voor dat studenten, die een bestuursjaar op zich nemen, hierdoor studievertraging oplopen. Sommige leden van een studentenvereniging doen langer over hun studie dan de bedoeling was en dat kost geld. Dit is belangrijk om aan te denken wanneer je een bestuursjaar wilt gaan doen.

5. Goedkopere studentenkamer

Word je lid bij een studentenvereniging dan is de kans groot dat je via de vereniging ook aan een goedkope kamer komt. Veel verenigingshuizen kennen een lange geschiedenis en deze huizen ontvangen jaarlijks nieuwe eerstejaarsstudenten. De kamers liggen meestal midden in de stad, terwijl je niet meteen de hoofdprijs betaalt omdat het om een verenigingshuis gaat.

6. Goedkoop drinken en een hapje eten

Op een studentenvereniging betaal je vaak minder dan de helft voor een drankje in vergelijking met de meeste cafés in een stad. Ook is er bij sommige verenigingen de mogelijkheid om voor een studentenprijs een hapje mee te eten op de vereniging zelf. Een vereniging is er niet op uit om winst te maken. Wanneer je werk doet voor een vereniging door bijvoorbeeld achter de bar te staan, in het bestuur te zitten of één van de vele activiteiten te organiseren, doe je dat zonder hier geld voor te krijgen.

Contact

Rabobank