Vijf dingen die je kunt doen na het behalen van je propedeuse

De eerste fase van je hbo-opleiding of studie aan de universiteit is voorbij. Je hebt je propedeuse gehaald en je getuigschrift is binnen, yes! Hier vijf dingen op een rij die je kunt doen nadat je je P hebt behaald.

1. Meedoen aan het Honours-programma

Als je je propedeuse binnen een jaar haalt én goede cijfers hebt, dan kun je vaak meedoen aan het Honours-programma van je hogeschool of universiteit. Dit is extra onderwijs bovenop je regulier lesprogramma. Dit kun je doen voor een extra uitdaging en verbreding of verdieping van je opleiding. Bovendien staat een Honours-programma niet verkeerd op je cv.

2. Studeren of stage in het buitenland

Heb jij er altijd al van gedroomd om langer in het buitenland te mogen vertoeven? Wacht dan niet langer en check of je het komende jaar (of een gedeelte hiervan) kunt studeren of stage kunt lopen in het buitenland. Maar voordat je er bent, moet je eerst een aantal zaken regelen.


In 9 stappen goed voorbereid naar het buitenland:

  1. Stem af met je opleiding: Neem contact op met je decaan of studiebegeleider om te zien of jouw onderwijsprogramma aansluit bij je plannen.
  2. Zoek naar een stage of opleiding in het buitenland: Begin je zoektocht bij het International Office van je eigen opleiding.
  3. Erkenning van studiepunten en diplomawaardering: Maak goede afspraken met je hogeschool of universiteit over studiepunten en een diploma die wel of niet meetellen.
  4. Beurs aanvragen en/of studiefinanciering regelen: Kijk of je in aanmerking komt voor een studiebeurs voor het buitenland en of je je studiefinanciering kunt blijven ontvangen.
  5. Visum of vergunning: Ga je stage lopen in een EU-land? Dan heb je geen visum of vergunning nodig. Buiten de EU is het soms lastiger. Houd er rekening mee dat een aanvraag lang kan duren.
  6. Bereid je voor op de taal: Soms moet je een taaltest afleggen om toegelaten te worden op je werk/stageplek in het buitenland.
  7. Woonruimte: Vraag bijvoorbeeld de instelling waar je gaat studeren om hulp bij het vinden van geschikte huisvesting. Zorg ervoor dat je drie maanden van tevoren begint met zoeken. Hoe eerder, hoe beter. Zo voorkom je stress vlak voordat je vertrekt.
  8. Loop je verzekeringen goed na: Je basisverzekering biedt in principe werelddekking, maar er zijn een paar uitzonderingssituaties. Bijvoorbeeld als je een bijbaantje neemt in het buitenland of een betaalde stage hebt.
  9. En dan nu het leukste gedeelte: Je reis boeken! Hoe eerder je een ticket boekt, hoe voordeliger.

Met de doorlopende reisverzekering van Interpolis ben je verzekerd voor je stage in het buitenland, weekendjes weg en je vakantie.

Lees meer over deze reisverzekering

3. Doorstromen naar de universiteit

Voor hbo’ers geldt dat je een bachelor kunt volgen aan de universiteit na het behalen van je propedeuse. Dan is het natuurlijk wel fijn als je ook meteen kunt beginnen zodra je je P hebt. Zorg er daarom voor dat je de juiste vakken hebt gevolgd op het hbo, zodat je kunt doorstromen naar de universiteit van jouw keuze.

4. Werken

Wil je graag meteen aan de slag in plaats van nog langer in de collegebanken vertoeven? Veel bedrijven leiden graag zelf hun medewerkers op. Via de studieadviseur van je opleiding kan je veel informatie krijgen, maar ook bij een uitzendbureau kan je je laten voorlichten over de mogelijkheden.

5. Grip op je knip

Een jaar studeren betekent óók een jaar vol nieuwe uitgaven en financiën. Niet altijd even leuk. Wees voorbereid met wat je kunt verwachten. Denk eens aan een spaarproduct, zodat je altijd wat extra geld achter de hand hebt voor onvoorziene uitgaven.

Ontdek meer producten voor studenten