Ik ga op kamers!

Wat kost dat?

Je gaat studeren en ziet het wel zitten om op kamers te gaan. Je zult zien dat er veel nieuwe dingen op je afkomen in deze periode. Je hebt bijvoorbeeld nog geen idee hoe hoog de kosten zijn van op jezelf wonen. En hoeveel kost verhuizen eigenlijk? Bovendien verschillen de kosten van een studentenkamer in verschillende steden behoorlijk. Wij helpen je op weg!

1. De kamer zelf

Per stad verschillen de kosten van een studentenkamer behoorlijk. In onze hoofdstad Amsterdam zijn studentenkamers relatief het duurst met € 424,50 per maand. Hier is een kamer ook het lastigst om te bemachtigen. Enschede is het goedkoopst: daar betaal je voor een kamer gemiddeld € 249,90 per maand. De kosten voor een studentenkamer lopen per stad dus behoorlijk uiteen.

Lees op Studenten.net wat de gemiddelde kosten van kamers per stad zijn.

2. Huurcontract en bemiddelingskosten

Bij een verhuizing horen ook de kosten voor een huurcontract. Bovendien betaal je (bijna altijd) borg. De borg is eenmaal de huur en blijft in het bezit van je huisbaas totdat je weer gaat verhuizen. Als je de kamer dan oplevert en in goede staat gehouden hebt, krijg je de borg terug. Wanneer je via een tussenpersoon een kamer vindt, kan er sprake zijn van bemiddelingskosten. Dit mag alleen wanneer je de tussenpersoon opdracht geeft tot een zoekopdracht voor het vinden van een kamer.

3. De verhuizing

Zelf verhuizen is het goedkoopst. Om te verhuizen heb je een karretje of een bus nodig om jouw spullen van punt A naar B te krijgen en aan de huur hiervan zijn kosten verbonden. Deze liggen gemiddeld tussen de €40,- en €200,-. Ook verhuisdozen kosten geld, maar deze zijn relatief goedkoop en kun je al voor een euro per stuk bij verschillende winkels kopen of online bestellen. Je kunt uiteraard ook eerst een oproepje op je social media plaatsen. Vaak hebben je vrienden of familie nog verhuisdozen liggen van een eerdere verhuizing.

4. Inrichting

Het is belangrijk dat je je prettig voelt in je nieuwe studentenkamer en daar helpt je inrichting aan mee. Je komt er al snel achter dat meubels niet goedkoop zijn. Combineer daarom bijvoorbeeld oude meubels met nieuwe en struin kringloopwinkels af. Een bed of een kast is in zo’n winkel vaak een stuk goedkoper. Let op de grootte van je kast en maak op een slimme manier gebruik van de ruimte om slim je spullen op te bergen. Wanneer je een grote kast koopt, kun je hier ook je boeken en handdoeken in kwijt. Voor de aanschaf van elektrische apparaten kun je beter online kijken; dat is goedkoper dan in een fysieke winkel.

5. Eten en drinken

Toen je nog thuis woonde, betaalden je ouders de boodschappen. Het is vaak even wennen om dit zelf te doen en je komt erachter dat je niet elke avond biefstuk kunt eten. Gemiddeld betalen studenten zo’n €160,- per maand aan boodschappen. Wat je kwijt bent aan drinken hangt ook af van hoe vaak je uitgaat, ook al díe drankjes tellen mee…

6. Financiële administratie op orde

Als je weet waar je geld blijft en hoeveel er binnenkomt, houd je je financiën in de hand. Zo kun je financiële klappen makkelijker opvangen, zoals een fiets die stuk is of je laptop die niet meer te redden is. Vul hieronder de tabel in om erachter te komen wat jouw inkomsten en uitgaven zijn én wat je overhoudt.


Inkomsten€ per maandUitgaven€ per maand
Basisbeurs of aanvullende beurs Collegegeld 
Studielening Verzekeringen 
Bijbaantje Huur 
Toeslagen Boeken en studiemateriaal 
Bijdrage van je ouders Eten en drinken 
  Telefoon 
  Kleding 
  Sport en hobby’s 
  Sparen 
  Uitgaan 
  Abonnementen 
Totaal inkomsten Totaal uitgaven 


Zorg er altijd voor dat je een buffer opbouwt. Zo kun je, wanneer je fiets of laptop het een keer begeeft, meteen een nieuwe kopen.

Nóg makkelijker je financiën inzien? Dat kan met het Rabo StudentenPakket. Je kunt altijd en overal je geldzaken bijhouden. Handig toch!

Vraag een gratis Rabo StudentenPakket aan

Contact

Rabobank