Geen studiefinanciering meer, en nu?!

Je staat op het punt om af te studeren of je hebt je diploma nét op zak. Hét moment om na te denken wat je gaat doen. Meteen werken of verder studeren? Of misschien toch wel een verre reis maken. Wat je ook gaat doen, wij helpen je op weg. Zo zijn er een aantal zaken die je moet regelen, ook financieel. Ontdek onze tips.

1. Verder studeren

Zie je het nog niet zitten om te gaan werken, wil je eigenlijk een andere richting op of wil je graag je master halen? Je kunt na je bachelor nog een andere bachelor volgen, maar ook een master. Het kan zijn dat je – afhankelijk van je vooropleiding – een toelating moet doen of een premaster moet volgen. Houd er wel rekening mee dat je geen studiefinanciering meer ontvangt en je in sommige gevallen een hoger bedrag aan collegegeld moet betalen.

2. Reizen

Nu is het perfecte moment om te reizen: Je bent nog niet gebonden, hebt geen huis of vaste baan en daarom geen grote verplichtingen. Ontdek een andere cultuur, ga vrijwilligerswerk doen of zelfs werken in het buitenland. Bovendien kan een (langere) reis goed staan op je cv. Je bezit bepaalde eigenschappen en ontwikkelt vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan die dosis zelfverzekerdheid die je nodig hebt wanneer je alleen op reis gaat. Bovendien word je meester in het oplossingsgericht denken, op reis beland je in de meest uiteenlopende situaties.

3. Een baan zoeken

Je kunt ook op zoek gaan naar een baan. Voordat je een baan hebt, komt eerst het sollicitatieproces om de hoek kijken. Solliciteren gaat niet alleen op traditionele manieren, je contacten zijn belangrijker dan ooit. Je kunt bijvoorbeeld via je LinkedIn netwerk laten weten dat je op zoek bent naar werk, maar vergeet ook zeker je offline netwerk niet. Naast een reguliere baan kun je ook een traineeship volgen. Bij een traineeship word je opgeleid binnen het bedrijf van je keuze.

Ontdek op Raboworkx.nl meer over onze mogelijkheden voor traineeships

4. Werkervaringsplek

Als je geen werk kunt vinden in jouw vakgebied, dan kun je ervoor kiezen om te solliciteren naar een werkervaringsplek. Dit is een tijdelijke baan voor minimumloon, waarmee je werkervaring kunt opdoen en meteen de kans hebt om je netwerk uit te breiden. Mooi voor je cv, minder voor je portemonnee. Hoe lang je werkervaring op mag doen, is afhankelijk van de gemeente waar je woont of van het UWV. Meestal is dit drie tot zes maanden.

5. Eigen bedrijf opstarten

Je kunt er ook voor kiezen om een eigen bedrijf te starten. Het starten van een eigen bedrijf is spannend en er komt veel bij kijken. Je moet aan veel dingen denken, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsplan en een zakelijke rekening. Er gebeurt in deze periode veel, waardoor het lastig is om een goed overzicht te houden op zaken. Daarbij kan een stappenplan uitkomst bieden.

Aan de slag met het stappenplan

Contact

Rabobank