Goed voorbereid op vakantie met deze vijf tips

Of je nou gaat backpacken in Thailand, een stedentrip maakt of op zonvakantie gaat naar de Spaanse kust: een goede voorbereiding is het halve werk. We geven je een aantal tips als voorbereiding op je vakantie, zodat jij tijdens je reis lekker nergens meer aan hoeft te denken.

Vakantietip 1: Reisverzekering
Vakantie is zon, zee, strand en feest. Tenminste, daar ga je vanuit. Op vakantie kunnen zich onverwachte situaties voordoen. Daarom is bij ziekte of een ongeval goede hulp belangrijk. Check daarom of je verzekerd bent in het buitenland en of je een doorlopende of kortlopende reisverzekering hebt. Medische kosten kunnen in het buitenland behoorlijk oplopen.

Welke reisverzekering past het beste bij jouw situatie?

kortlopende reisverzekering langlopende reisverzekering
 • voor de periode dat je op vakantie bent
 • wanneer je maar één keer per jaar op vakantie gaat of voor een weekendje weg
 • het hele jaar door verzekerd
 • wanneer je vaker per jaar weggaat of van plan bent om voor een langere periode te gaan backpacken

Lees hier meer over de voordelen van een reisverzekering

Vakantietip 2: Vaccinaties
Verre reizen maken en proeven van culturen is inspirerend, maar een vakantie dichtbij huis kan net zo leuk zijn. In beide gevallen betekent het dat je gezondheid risico kan lopen. Gezond thuis komen is ook fijn, check daarom eens de website van de GGD om te zien of je ergens rekening mee moet houden. Dit kan variëren van een inenting tot en met het gebruik van muggennetten. Vraag eventuele vaccinaties ver voor je reis aan. Sommige inentingen hebben even tijd nodig om in te werken.

Kijk voor meer informatie op de website van de GGD

Vakantietip 3: Betaalpas aanzetten
Check of je betaalpas aanstaat buiten Nederland. Je betaalpas van Rabobank staat automatisch aan voor gebruik in Nederland en Europa. Wanneer je een reis buiten Europa maakt, activeer je de pas online. Dit regel je supersnel in de Rabo Bankieren App. Snel, makkelijk en veilig: gewoon op je mobiel.

 • je kiest in welk werelddeel het gebruik aan mag staan
 • je kiest voor welke periode dit geldt, maak die periode niet langer dan nodig is
 • na deze periode zetten wij het gebruik van de bankpas in dat werelddeel automatisch uit
 • stel gebruik voor elke reis en voor elke bankpas afzonderlijk in
 • in uw online bankieren zie je waar je bankpas werkt

Vakantietip 4: Meer dan één betaalmiddel
Neem altijd meer dan één betaalmiddel mee wanneer je op vakantie gaat. Hierbij kun je denken aan je bankpas, cash geld of creditcard. Bewaar deze items op verschillende plekken, zo heb je altijd nog de mogelijkheid om één van de andere betaalmiddelen te gebruiken wanneer iets gestolen wordt. Ook handig: zorg ervoor dat er iemand is – zoals bijvoorbeeld je vader of je moeder - die jouw bankgegevens heeft in geval van nood.

Vakantietip 5: Reisadvies
Ga je naar een land waar het weleens onrustig is? Controleer dan of er een reisadvies afgegeven is voor dit land. Met een reisadvies kun je je beter voorbereiden op je buitenlandse verblijf. In sommige gevallen is het verstandig om van tevoren je gegevens af te geven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zodat men weet hoe je te bereiken bent in een crisissituatie.

Checklist

 • check of je de juiste reisverzekering hebt
 • kijk op de site van de GGD of je rekening moet houden met inentingen
 • zet je betaalpas aan wanneer je buiten Europa reist
 • neem meerdere betaalmiddelen mee
 • kijk of er een reisadvies geld voor het land waar je naartoe gaat

Contact

Rabobank