
6 tips voor een winterse autorit
Nat, glad, donker. In de winter is autorijden vaak lastiger. We geven je een aantal tips zodat je met een veilig gevoel de auto instapt en zonder problemen wegrijdt.

1. Vervang je zomerbanden door winterbanden
Het lijkt een voor de hand liggende tip, maar uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat maar 25% van de autobezitters de zomerbanden vervangt door winterbanden. Komt de temperatuur onder de 7 graden? Dan is het tijd om te wisselen. Met winterbanden heb je namelijk meer grip op de weg en voorkom je dus ongelukken. Vergeet niet om weer op tijd te wisselen naar je zomerbanden, zo slijten je banden het minste. Of kies voor vierseizoenenbanden, die zijn altijd goed.

2. Gebruik silicagel-zakjes tegen beslagen ruiten
Je zal misschien wel denken, silica… wat? Wees gerust, bijna iedereen heeft deze zakjes wel ergens in huis liggen. Het zijn namelijk de kleine witte zakjes met balletjes die altijd in schoenendozen en andere verpakkingen zitten. Die zakjes kun je voortaan beter bewaren. Ze zijn enorm handig om je auto vochtvrij te houden. Leg een aantal silicagel-zakjes op je dashboard en je hebt voortaan geen last meer van een beslagen voorruit. Handig toch?
3. Weet wanneer je moet remmen
Remmen bij slecht weer is een belangrijk aandachtspunt. Elke situatie vraagt om een andere manier van remmen. Het belangrijkste is: maak tijdens het remmen geen plotselinge bewegingen. 2 tips:
In een gladde bocht beter helemaal niet remmen
Je gas loslaten voor de bocht is voldoende. Rem je toch? Dan kunnen je wielen grip verliezen en slipt je auto.
Plotseling glad? Raak niet in paniek
Lijkt de weg ineens een ijsbaan? Raak in ieder geval niet in paniek. Kijk waar je heen wilt, stuur heel rustig bij en schakel als het nodig is terug. Trap eerst je koppeling in en laat daarna pas je gaspedaal los. Kun je echt niet anders? Maak dan een noodstop Dit doe je door je rem en koppeling tegelijk in te trappen. Je rempedaal kan gaan trillen. Schrik hier niet van. Dit is je ABS, het antiblokkeersysteem. Als je geen ABS hebt, ga dan niet vol op de rem maar gebruik de rem pompend.

4. Leg handige winteraccessoires in je auto
Sta je hartje winter opeens langs de weg met pech? Dan wil je goed voorbereid zijn. Stel daarom een pakket samen met een aantal handige voorwerpen. Denk aan een warme deken, eten dat lang houdbaar is en een flesje water. En wat dacht je van een veiligheidshesje? Ook handig: een draadloze telefoonoplader, EHBO-kit, ruitenvloeistof (met antivries), een zaklamp en handschoenen. Zo zit jij er zo warm en comfortabel mogelijk bij terwijl je wacht op hulp.
En met onze aanvullende dekking voor pechhulp ben je snel weer onderweg. Je kunt deze dekking toevoegen aan je Interpolis Autoverzekering via Rabobank.
5. Maak je ruitenwissers ijsvrij
Voor je de motor start, is het belangrijk om eerst je ruitenwissers uit te krabben. Als je vastgevroren ruitenwissers aanzet, is de kans namelijk groot dat de rubbers en de motor van de wissers kapotgaan. Maak dus eerst de ruiten van je auto helemaal sneeuw- en ijsvrij voor je de ruitenwissers aanzet.
6. Zet de auto niet op de handrem
Een handrem kan vastvriezen. Zet je auto bij het parkeren daarom niet op de handrem, maar laat hem gewoon in P of de eerste versnelling staan. Heb je de auto per ongeluk op de handrem laten staan en hij is vastgevroren? Trek de handrem voorzichtig iets strakker aan, door de druk breek je door de bevriezing heen. Of start de motor en laat de auto opwarmen. Heb je een auto met een elektrische handrem? Dan kun je die gewoon blijven gebruiken. Omdat zulke systemen op stroom werken, heb je als het goed is geen last van de vorst.
Nog geen Interpolis autoverzekering?
Met een Interpolis autoverzekering kies je voor kwaliteit. Al meer dan 500.000 mensen gingen je voor. Je regelt het makkelijk online of via de Rabo App.