Wat kost een auto?

Kosten die u kunt verwachten voor het bezit en gebruik van een auto

Kosten auto

Een auto kopen is niet zomaar iets. De aankoop kost al veel geld, maar misschien nog wel belangrijker zijn de maandelijkse kosten. Wij leggen uit welke vaste lasten u onder andere kunt verwachten en hoe u hier slim mee om gaat.

Autoverzekering

Als u een auto koopt, mag u niet onverzekerd de weg op. U bent wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Voor meer zekerheid kunt u kiezen voor WA + Beperkt Casco (WA Plus), WA + Volledig Casco (all-risk) en nog aanvullende verzekeringen. Kies niet zomaar de goedkoopste autoverzekering. Let er bijvoorbeeld op of u zelf een bedrag moet betalen als u schade heeft (het eigen risico).

  • Met de Interpolis Autoverzekering heeft u € 0 eigen risico bij schade of diefstal

Naar de Interpolis Autoverzekering

Besparen op uw autoverzekering

De beste manier om te besparen op uw autoverzekering is door schadevrij te rijden. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger de korting op uw premie. Tip: met de Interpolis No-Claim Garantie®, een aanvullende dekking, kunt u voorkomen dat uw premie stijgt na schade.

Wegenbelasting

Voor uw auto betaalt u wegenbelasting (motorrijtuigenbelasting). Dit bedrag is afhankelijk van uw auto: denk aan het gewicht en de CO2-uitstoot. Met een lichte, milieuvriendelijke auto betaalt u bijvoorbeeld minder wegenbelasting dan met een auto die rijdt op diesel. Bereken voor uw aankoop de wegenbelasting bij de Belastingdienst.

Brandstof

Rijdt u veel? Overweeg dan een auto op diesel of LPG. Deze auto’s zijn over het algemeen duurder in aanschaf, maar verdienen zichzelf terug als u veel kilometers maakt. Rijdt u minder, dan is een auto die op benzine rijdt waarschijnlijk slimmer.

Afschrijving

Door de leeftijd en het aantal gereden kilometers neemt de waarde van een auto af. Het verschil dat tussen de nieuwwaarde en de waarde die u voor een auto krijgt op het moment dat u een auto verkoopt, noemen we de afschrijving op een auto. Verkoopt u uw auto, of koopt u een nieuwe auto? Houd dan rekening met de afschrijving.

Onderhoud

APK
Een APK (Algemeen Periodieke Keuring) is een wettelijk verplichte keuring, vanaf het vierde levensjaar. Daarna moet de APK twee keer na 2 jaar en daarna elk jaar. Als het voertuig wordt afgekeurd, moet u de auto laten maken voordat u er weer in mag rijden. Houd er rekening mee dat een goedkope, oudere auto normaal gesproken meer onderhoud nodig heeft. 

Kleine of grote servicebeurt
Naast de APK is er nog de kleine servicebeurt en de grote beurt. Deze zijn wettelijk niet verplicht. Maar let wel op met een nieuwe auto. Wilt u de fabrieksgarantie behouden? Dan bent u vaak wél verplicht om deze beurten uit te laten voeren bij de officiële dealer.

Contact

Rabobank

24/7 bereikbaar