Instant Payments

Vanaf begin 2019 introduceren verschillende Nederlandse banken Instant Payments voor real-time Eurobetalingen. Met Instant Payments staat een Eurobetaling binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Zo heeft de ontvanger het geld direct beschikbaar.

 • Uw Eurobetaling onmiddellijk bijgeschreven op de bankrekening van de ontvanger
 • Geld betalen én ontvangen op elk moment van de dag, 365 dagen per jaar
 • Direct inzicht of het geld is bijgeschreven bij de ontvanger

Instant Payments geldt voor Eurobetalingen naar Rabobank rekeningen, maar ook voor Eurobetalingen naar andere Nederlandse banken die aangesloten zijn bij Instant Payments. Deze snelle manier van betalen geldt begin 2019 nog alleen voor enkelvoudige overboekingen in euro’s via Internet Bankieren en Mobiel Bankieren.

Veelgestelde vragen over Instant Payments

Wat is Instant Payments?

Instant Payments is een versnelling van de huidige betaling. Wij verwerken vanaf begin 2019 alle betalingen automatisch op deze manier als dit mogelijk is. U hoeft hiervoor dus niet te kiezen.

Waarom Instant Payments?

De aanleiding voor Instant Payments is de veranderende klantbehoefte en technologische vooruitgang waardoor men verwacht dat alles steeds sneller gaat en altijd beschikbaar is. Betalingen vormen hierop geen uitzondering. Door Instant Payments te introduceren kunt u altijd en sneller betalen. Dit biedt onder andere nieuwe mogelijkheden waarmee bedrijven hun cash management verder kunnen optimaliseren.

Wat betekent dit voor u?

Met Instant Payments kunt u sneller betalingen doen én ontvangen. Afhankelijk van de sector waarin u opereert, kan dit impact op uw organisatie hebben. Onderwerpen waar u hierbij aan kunt denken zijn:

 • Cash Management
 • Reconciliatie
 • Organisatie-inrichting
 • Innovatie

Wat zijn de voordelen van Instant Payments?

U kunt met Instant Payments sneller betalen en ontvangen op elk moment van de dag en alle dagen van het jaar in tegenstelling tot de huidige betaling. Dit kan voordelen met zich meebrengen zoals het ontvangen van betalingen van andere banken in het weekend en het betalen van rekeningen op de uiterste datum. In welke mate dit daadwerkelijk voordelen biedt is voor elk bedrijf anders. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld de sector waarin u opereert of de manier waarop uw betaalproces is ingericht.

Hoe werkt Instant Payments?

Voor Instant Payments hoeft u niets extra te doen. Vanaf begin 2019 kunt u gebruikmaken van de snellere betaling als de ontvanger klant is bij een bank die ook aangesloten is bij Instant Payments. Dit doet u door een betaling in te voeren in Internet Bankieren of Mobiel Bankieren, zoals u gewend bent. De ontvanger krijgt de betaling automatisch binnen enkele seconden op zijn rekening bijgeschreven. U kunt vervolgens direct in uw transactieoverzicht zien of het geld is ontvangen door de ontvanger.

Welke banken doen er mee?

Op dit moment doen de volgende banken mee vanaf begin 2019:

 • Rabobank
 • ING
 • ABN Amro
 • Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN)
 • Knab

Als de rekening van de ontvanger van de betaling niet bij een van deze banken loopt, dan verwerken wij de betaling volgens de huidige tijdslijnen. Dat betekent dat een betaling naar een andere bank er in de meeste gevallen langer dan enkele seconden over doet en dat we hem niet bijschrijven in de avonduren en in het weekend. Wij informeren u hierover wanneer u de betaling invoert.

Verandert er met Instant Payments iets aan de downloadformaten?

Nee. De downloadformaten blijven gelijk aan de huidige formaten. U hoeft daarvoor niets aan te passen aan uw administratie.

Vanaf 13 maart 2019 ontvangt u uw digitale rekeningafschriften per kalenderdag, 365 dagen per jaar. Hierdoor kunt u uw administratie op kalenderdagbasis doen. Hiermee lopen we alvast vooruit op de komst van Instant Payments. Uw boekhoudpakket zal hiervoor waarschijnlijk wel aanpassingen vergen. Neem contact op met uw boekhoudpakketleverancier om te bepalen wat de impact zal zijn op uw administratie. Klik hier voor meer informatie.

Hoe weet ik of mijn betaling via de Instant Payments infrastructuur wordt verwerkt?

Als een betaling niet via de Instant Payments infrastructuur verwerkt kan worden, krijgt u hiervan een melding in het invoerscherm van de betaling. Dit kan komen doordat de ontvangende bank niet bereikbaar is. De (tot nu toe) deelnemende banken kunt u in deze lijst met veelgestelde vragen vinden onder ‘Welke banken doen er mee?’.

Wat gebeurt er als mijn betaling niet via Instant Payments verwerkt kan worden?

Als een betaling niet via de Instant Payments infrastructuur verwerkt kan worden dan gelden de huidige tijdslijnen voor een betaling. Deze verwerkingstijden vindt u hier.

Zijn digitale rekeningafschriften straks per kalenderdag beschikbaar?

Ja. Wij bieden uw digitale rekeningafschriften vanaf 13 maart 2019 per kalenderdag aan, 365 dagen per jaar. Hierdoor kunt u uw administratie op kalenderdagbasis doen. Hiervoor zal uw boekhoudpakket waarschijnlijk aanpassingen vergen. Neem contact op met uw boekhoudpakketleverancier om te bepalen wat de impact zal zijn op uw administratie.

Wat kost het?

U betaalt geen extra kosten voor Instant Payments.

Hoe verhoudt Instant Payments in Nederland zich tot Europa?

Naast de banken in Nederland zijn er ook banken in Europa die Instant Payments aan het ontwikkelen zijn. Dit doen ze aan de hand van het ‘SEPA Instant Credit Transfer Rulebook’. Hierin staat beschreven hoe een Instant Payment werkt. Ten opzichte van Europa zijn er een aantal kenmerken van Instant Payments die anders zijn in Nederland. In de tabel geven we de belangrijkste verschillen weer: Rabobank is ook in ontwikkeling om aan te sluiten op de Europese infrastructuur. Dit zal kort na de introductie in Nederland volgen.

In onderstaande tabel staan de belangrijkste verschillen:

Nederland SEPA
Verwerking binnen enkele seconden Verwerking binnen 10 seconden
Alles Instant Payments (waar mogelijk) Optioneel voor betaler
Geen bedraggrens per transactie Maximum bedrag van € 15.000,- per transactie

Is het veilig om betalingen te doen via Instant Payments?

De veiligheid en betrouwbaarheid zullen minimaal aan dezelfde eisen voldoen als de huidige infrastructuur voor het betalingsverkeer in euro’s. De betalingen zullen sneller en altijd uitgevoerd worden, dus let er wel op dat u het juiste rekeningnummer gebruikt.

Wat gebeurt er als een Instant Payment niet (direct) lukt?

Het kan voorkomen dat we een betaling door bijvoorbeeld een verstoring niet direct kunnen uitvoeren. We voeren deze op een later moment dan automatisch opnieuw voor u uit. U hoeft hiervoor niets te doen.

Hoe komt het dat sommige banken al Instant Payments hebben?

Sinds november 2017 kunnen banken zich aansluiten op de Europese infrastructuur. Op deze manier kunnen klanten van deze banken transacties tot EUR 15.000,- overboeken naar banken die ook aangesloten zijn. Voorbeelden hiervan in Nederland zijn ABN Amro en bunq. Het bereik beperkt zich vooralsnog echter tot een relatief klein aantal banken.

In Nederland ontwikkelen we de (betere) variant die we in 2019 introduceren. Het is de keuze van elke bank afzonderlijk om eventueel al aan te sluiten op de Europese infrastructuur.

Wanneer kan ik andere betaalmogelijkheden verwachten op Instant Payments?

Vanaf begin 2019 kunt u alleen gebruikmaken van de enkelvoudige betaling via Internet Bankieren en Mobiel Bankieren. Andere betaalproducten introduceren we later. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe snel dit gerealiseerd is.

Contact

Rabobank