Met Instant Payments staat een Eurobetaling binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Zo heeft de ontvanger het geld direct beschikbaar.

Eurobetalingen worden direct bijgeschreven bij de ontvanger Geld betalen én ontvangen op elk moment van de dag Direct inzicht of het geld is bijgeschreven bij de ontvanger

Wat is Instant Payments?

Instant Payments is een versnelling van de oorspronkelijke manier van betalen. Het geld staat direct op de rekening van de ontvanger. Ook in het weekend en op feestdagen. Instant Payments geldt voor Eurobetalingen naar Rabobank rekeningen, maar ook voor Eurobetalingen naar andere banken die te bereiken zijn via Instant Payments.

Wanneer kan ik gebruikmaken van Instant Payments?

Via Rabo Business Banking (Pro) of de Rabo App kan je 24 uur per dag betalingen doen. Deze enkelvoudige betalingen worden direct bijgeschreven op de rekening van de ontvanger. Hiervoor hoef je niks extra’s te doen. De ontvanger moet alleen wel klant zijn bij een bank die ook bereikbaar is via Instant Payments.

Bij sommige betalingen kun je nog geen gebruikmaken van Instant Payments. Je betaling wordt niet direct bijgeschreven in de volgende situaties:

Bij een geagendeerde of periodieke betaling. Betalingen waar een 2e handtekening voor vereist is. Betalingen naar banken binnen Nederland boven een bedrag van € 2.000.000,-. Betalingen naar banken buiten Nederland boven een bedrag van €100.000,-. Betalingen naar banken die niet bereikbaar zijn voor Instant Payments.

*Bankier je bij Wholesale Clients Nederland? Neem dan contact op met je transactiebankier om te weten of Instant Payments mogelijk zijn.

Veelgestelde vragen over Instant Payments

Waarom Instant Payments?

De aanleiding voor Instant Payments is de veranderende klantbehoefte en technologische vooruitgang waardoor wordt verwacht dat alles steeds sneller gaat en altijd beschikbaar is. Betalingen vormen hierop geen uitzondering. Door Instant Payments te introduceren kun je altijd en sneller betalen. Dit biedt onder andere nieuwe mogelijkheden waarmee bedrijven hun cash management verder kunnen optimaliseren.

Wat zijn de voordelen van Instant Payments?

Je kunt met Instant Payments sneller betalen en ontvangen, op elk moment van de dag en alle dagen van het jaar. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld het ontvangen van betalingen van andere banken in het weekend en het betalen van rekeningen op de uiterste datum. Welke voordelen voor jouw bedrijf gelden, is afhankelijk van bijvoorbeeld de sector waarin je opereert of de manier waarop jouw betaalproces is ingericht.

Hoe werkt Instant Payments?

Voor Instant Payments hoef je niets extra te doen. Je kan gebruikmaken van de snellere betaling als de ontvanger klant is bij een bank die ook bereikbaar is via Instant Payments. Dit doe je door een betaling in te voeren in Rabo Business Banking (Pro) of in de Rabo App, zoals je gewend bent. De ontvanger krijgt de betaling automatisch binnen enkele seconden op zijn rekening bijgeschreven. Je kunt vervolgens direct in jouw transactieoverzicht zien of het geld is ontvangen door de ontvanger.

Hoe weet ik of mijn betaling via de Instant Payments infrastructuur wordt verwerkt?

Na het invoeren van de betaling wordt aangeven of de betaling direct bijgeschreven wordt. Staat dit er niet of wordt een andere tijdstip aangegeven? Dan wordt de betaling niet via Instant Payments verwerkt. Dit kan komen doordat de ontvangende bank niet bereikbaar is. De (tot nu toe) deelnemende banken kun je in deze lijst met veelgestelde vragen vinden onder ‘Welke banken doen er mee?’.

Wat gebeurt er als mijn betaling niet via Instant Payments verwerkt kan worden?

Als een betaling niet via de Instant Payments infrastructuur verwerkt kan worden, dan gelden de oorspronkelijke tijdslijnen voor een betaling. Deze verwerkingstijden vind je hier.

Welke banken doen er mee?

In Nederland doen op dit moment de volgende banken mee:

Rabobank ING ABN Amro Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN) Knab Triodos Nederlandse Waterschapsbank LeasePlan Bank

In Europa is Rabobank aangesloten bij Target Instant Payments Settlement (TIPS). Dit maakt het mogelijk om Instant Payments uit te voeren naar andere banken in Europa (inclusief Nederlandse banken) die ook aangesloten zijn op TIPS. Een overzicht van de bij TIPS aangesloten banken vind je hier.

Als de rekening van de ontvanger van de betaling niet bij een van deze banken loopt, dan verwerken wij de betaling volgens de huidige tijdslijnen. Dat betekent dat een betaling naar een andere bank er in de meeste gevallen langer dan enkele seconden over doet en dat we hem niet bijschrijven in de avonduren en in het weekend. Wij informeren je hierover wanneer je de betaling invoert.

Wat kost het?

Je betaalt geen extra kosten voor Instant Payments.

Wat betekent dit voor jou?

Met Instant Payments kun je sneller betalingen doen én ontvangen. Afhankelijk van de sector waarin je opereert, kan dit impact op jouw organisatie hebben. Onderwerpen waar je hierbij aan kunt denken zijn:

Cash Management Reconciliatie Organisatie-inrichting Innovatie
Hoe verhoudt Instant Payments in Nederland zich tot Europa?

Voor het uitvoeren van Instant Payments tussen banken in Nederland zijn er een aantal kenmerken die anders zijn ten opzichte van Europa. In de tabel geven we de belangrijkste verschillen weer:

Nederland SEPA
Verwerking binnen enkele seconden Verwerking binnen 10 seconden
Geen bedraggrens per transactie Maximum bedrag van € 100.000,- per transactie

Een overzicht van banken in Nederland en in Europa waarnaar het mogelijk is een Instant Payment uit te voeren kun je in deze lijst met veelgestelde vragen vinden onder ‘Welke banken doen er mee?’.

Wat gebeurt er als een Instant Payment niet (direct) lukt?

Het kan voorkomen dat we een betaling door bijvoorbeeld een verstoring niet direct kunnen uitvoeren. We voeren deze op een later moment dan automatisch opnieuw voor je uit. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Handige links