Informatie over bestandsformaten

Met de initiatie- en verantwoordingsformaten van Rabo Internetbankieren Professional wissel je bestanden uit tussen jouw eigen systemen en de systemen van de Rabobank. Hieronder vind je meer informatie over de gestandaardiseerde formaten.

Read this page in English

Initiatie- en verantwoordingsformaten van Rabo Internetbankieren Professional

Hier vind je meer informatie over de gestandaardiseerde formaten.

Initiëren van betaal- en incasso opdrachten

Initiatieformaten gebruik je om betaal- en incasso opdrachten te importeren en te laten verwerken.

pain.001.001.03 - Generic Payment File

Van toepassing op RIB (Pro), RDC en SWIFT FileAct

Dit formaat is gebaseerd op de ISO20022 standaard en is geschikt voor verschillende soorten betaalopdrachten:

• Eurobetalingen
  • Spoed Binnenland Eurobetalingen
  • Spoed Eurobetalingen
  • Wereldbetalingen (opdrachten in vreemde valuta of in EUR buiten het SEPA gebied)
  • Multibank betalingen
Formaatbeschrijving Generic Payment File (PDF)

Voorbeeldbestanden Generic Payment File (.zip)

Meer over Eurobetaling Meer over Wereldbetaling Meer over Spoedbetaling binnen Nederland Meer over Spoedbetalingen binnen het SEPA gebied

Verantwoording van af- en bijschrijvingen

Deze bestanden gebruik je om informatie over ingestuurde opdrachten en uitgevoerde boekingen in jouw systemen te kunnen verwerken. De bestanden download je vanuit Rabo Internetbankieren Professional en importeer je in jouw eigen systemen.

Welk formaat moet ik gebruiken?

Binnen de verantwoordingsformaten bestaat veel diversiteit. Hieronder lees je een beschrijving per formaat. Daarbij vind je ook informatie die je helpt een inschatting te maken welk formaat voor jou het meest geschikt is.

Wanneer kies je voor CAMT.053?

Voordelen

• De gehele markt gebruikt in toenemende mate de ISO2022 XML- standaarden. Van alle huidige formaten zal deze het langst blijven bestaan. Dit betekent dat je in de toekomst mogelijk minder onderhoud hebt aan je systemen.
  • Rijkere data-standaard. Het formaat voorziet in de levering van informatie die invulling geeft aan toekomstige business behoeften.
  • Het formaat is geschikt om detailinformatie te leveren. Ieder stukje informatie heeft zijn eigen plek in het bestand (per tag specifieke informatie).
  • Helpt bij het realiseren van een efficiënt end-to-end proces. De bestanden die je inleest bij de bank (PAIN.001, PAIN.008) zijn ook XML en bevatten dezelfde informatie onder dezelfde tag in het bestand. Het betalingskenmerk en de omschrijving worden bijvoorbeeld in losse velden terug gemeld in XML, waar dit in bijvoorbeeld de MT940S in één veld terugkomt.

Mogelijke nadelen

• Implementatie van CAMT.053 is complexer. Dit is een volledig nieuw formaat. Het heeft dus een grotere impact als je geen softwarepakket hebt dat dit formaat standaard al kan inlezen.
  • Groter data-volume. Check bij jouw softwareleverancier of eigen IT-specialisten of dit een probleem oplevert.

Wanneer kies je voor MT940Structured?

Voordelen

• Gebruik je al een MT940-variant, dan heeft dit minder impact op je systemen en bedrijfsprocessen dan de invoering van een volledig nieuw formaat (CAMT.053).
  • De MT940S is gelijk aan de standaard MT940 met de toevoeging dat specifieke informatie over SEPA op een gestructureerde manier in het omschrijvingsveld wordt meegegeven.

Mogelijke nadelen

• De ruimte in het formaat is beperkt. De MT940S zal uiteindelijk niet alle nieuwe informatievelden kunnen leveren, zoals de bank wel kan in bijvoorbeeld de CAMT.053.

Wanneer kies je voor CSV?

• CSV is een eenvoudige standaard die ook in Excel te bewerken is.
  • CSV een goed alternatief als je deze in Excel of een eigen gebouwd programma inleest.
  • Gebruik je standaard boekhoudsoftware? Dan raden wij je aan om CAMT.053 of MT940Structured te downloaden en in te lezen in jouw software.

Wanneer kies je voor MT942S/CAMT.052?

• Je kiest voor CAMT.052/MT942S als je behoefte hebt aan informatie over uitgevoerde boekingen op jouw rekening(en).
  • Voor de keuze tussen MT942S en CAMT.052 geldt dezelfde informatie als voor de CAMT.053 en MT940S.

Wanneer kies je voor PAIN.002?

• PAIN.002-bestand kies je als je direct inzicht wilt in de transacties die afgekeurd worden als je een bestand met betalingen of incasso’s hebt ingestuurd. Zo kun je voor de datum van uitvoer van de transacties al zien welke transacties afgekeurd worden (om een technische of functionele reden).

Is je software geschikt?

Neem contact op met jouw boekhoudpakketleverancier om te bepalen of het formaat dat je wilt gebruiken wordt ondersteund.

Transactiesoortcodes

In dit document vind je een beschrijving van de transactiesoortcodes die gerapporteerd worden in jouw downloadformaten.

Bijwerken van adresboek Bestandsformaten testen Verschillen tussen kanalen

Zelf regelen & Contact