Zakelijke spoedoverboeking binnen en buiten Europa

Doe een spoedoverboeking vanaf je zakelijke betaalrekening en het geld staat vaak al binnen anderhalf uur op de rekening van de zakenrelatie. We leggen je uit hoe het werkt en waar je rekening mee kan houden.

Direct betalen met Instant Payments

Een individuele betaling staat direct (‘instant’) op de rekening van de ontvanger als de ontvanger bankiert bij een bank die de directe verwerking van betalingen ondersteunt (Rabobank, ABN AMRO, ING, KNAB, Volksbank, Triodos en Nederlandse Waterschapsbank, BNG Bank en LeasePlan Bank). Ook in het weekend en op feestdagen. Het is dan niet nodig om een spoedoverboeking te doen.

In de volgende situaties kan nog geen ‘instant payment’ gedaan worden:

Betalingen met een 2e handtekening. Betalingen boven een bedrag van € 2.000.000. Betalingen naar een ontvanger bij banken die de directe verwerking van betalingen niet ondersteunen.

Wanneer is een spoedbetaling nog zinvol?

Als je betaling voldoet aan één of meer situaties die hierboven zijn genoemd, kan je een spoedbetaling overwegen. Deze betaling zal dan sneller bijgeschreven zijn dan een normale SEPA-betaling. Een spoedbetaling is alleen zinvol op werkdagen tot uiterlijk 16.30 uur. In het weekend of op feestdagen is een spoedbetaling niet mogelijk.

Bekijk de verwerkingstijdenVerwerkingstijden in het weekend en op feestdagen

Spoedoverboeking aan SEPA-landen binnen Europa

Bijna alle landen binnen Europa horen bij SEPA (Single Euro Payments Area). Een spoedoverboeking van je zakelijke betaalrekening naar een bank in een SEPA-land doe je gewoon in euro’s, zelfs als het land een andere muntsoort heeft.

Het is ook mogelijk een spoedoverboeking te maken vanaf een Europese Rabo Network Bank rekening. Dit kan uitsluitend via Rabo Internetbankieren Professional. Let op dat de verwerkingstijden kunnen afwijken en de RNB tarieven van toepassing zijn.

Bekijk de SEPA-landen

Spoedoverboekingen in vreemde valuta

Een spoedoverboeking buiten het SEPA-gebied of een spoedbetaling in vreemde valuta is niet mogelijk. Deze Wereldbetalingen gaan al op de snelst mogelijke manier. Een Wereldbetaling is gemiddeld drie dagen onderweg.

Zo doe je een spoedoverboeking

Je kunt op drie manieren een spoedoverboeking doen:

Ga naar Rabo Internetbankieren (Professional) en maak een Eurobetaling aan. Vink vervolgens het vakje ‘spoed’ aan. Het is niet mogelijk om een spoedbetaling in de Rabo App te doen.Geef het telefonisch aan ons door.Kom langs bij een Rabobank bij jou in de buurt. Neem je zakelijke bankpas, de betaalgegevens en je legitimatie mee.
Zoek je lokale Rabobank

Kosten van een spoedoverboeking

Een spoedoverboeking kost:

Via Rabo Internetbankieren (Professional) € 5.Langsgaan bij je Rabobank € 15.

Veelgestelde vragen

Er staat 'Gereserveerd' achter mijn spoedoverboeking, wat betekent dat?

Achter spoedoverboekingen die op werkdagen na 16.30 uur, in het weekend of op een feestdag zijn ingevoerd, komt 'Gereserveerd' te staan omdat zij pas de volgende werkdag na 08.00 uur verwerkt worden.

Kan ik een acceptgiro met spoed betalen?

Ja dat kan. Kruis bij een nieuwe betaling het vakje ‘Spoed’ aan en vul het betalingskenmerk van de acceptgiro in bij ‘Omschrijving’. Veel organisaties, zoals de Belastingdienst, vinden het goed wanneer je een acceptgiro op deze manier betaalt.

Kan ik een spoedoverboeking annuleren?

Het is niet mogelijk om een spoedoverboeking te annuleren. Als een spoedoverboeking ten onrechte is gedaan, neem dan contact op met de ontvanger en vraag of die het bedrag terugboekt. De kosten van de spoedoverboeking moet je nog steeds betalen.

Kan ik een spoedoverboeking via de Rabo App doen?

Nee, helaas. Je kunt via de Rabo App geen spoedoverboeking doen.

Neem contact met ons op