Verwerking zakelijke overboeking: weekend en feestdagen

Het weekend staat voor de deur. Is je overboeking naar een leverancier al verwerkt voordat je de lichten uitdoet van je kantoor op vrijdagmiddag? En hoe zit het met de verwerkingstijden op feestdagen? We leggen je uit waar je rekening mee kan houden.

Verwerkingstijden weekend en feestdagen

Met de Rabo App, Rabo Internetbankieren (Professional), Rabo Business Banking en de Rabofoon doe je 24 uur per dag betalingen. Je enkelvoudige overboeking wordt direct verwerkt als de ontvanger bankiert bij een bank die de directe verwerking van betalingen ondersteunt. Het bedrag staat dan meteen op de rekening van de ontvanger, ook tijdens weekenden en feestdagen.

Voor betaalbestanden en betalingen aan banken die directe verwerking niet ondersteunen geldt een langere verwerkingstijd.

Handig: voordat je een betaling verzendt in de Rabo App of internetbankieren zie je of het bedrag direct wordt bijgeschreven.

Vijf voorbeelden:

Je maakt € 20 over naar een rekening van een bank die de directe verwerking van betalingen ondersteunt: het bedrag staat direct op de rekening van de ontvanger.Je stuurt een betaalbestand naar een rekeningnummer binnen Nederland: het bedrag staat de eerstvolgende werkdag op de rekening van de ontvanger.Je maakt euro's over naar een rekening van een Nederlandse bank die de directe verwerking van betalingen niet ondersteunt: het bedrag staat de eerstvolgende werkdag op de rekening van de ontvanger.Je maakt euro’s over naar een rekening van een bank buiten Nederland, maar binnen het SEPA-gebied: de andere bank bepaalt wanneer het geld op de rekening van de ontvanger staat. Daar hebben wij geen invloed op.Je betaalt in een vreemde valuta of buiten het SEPA-gebied (Wereldbetaling): hier gelden andere verwerkingstijden voor. De ontvangende bank bepaalt wanneer je betaling wordt bijgeschreven op de rekening van de ontvanger.

Bekijk welke landen in het SEPA-gebied liggenMeer over de verwerkingstijd van een EurobetalingMeer over de verwerkingstijd van een Wereldbetaling

Betalingsverkeer op feestdagen per soort betaling

Eurobetaling en Euro-incasso binnen het SEPA-gebied

Bankiert de ontvanger van je enkelvoudige Eurobetaling bij een bank die de directe verwerking van betalingen ondersteunt? Dan wordt deze opdracht meestal direct verwerkt en staat het geld meteen op de rekening van de ontvanger. Ook tijdens de feestdagen. Dit noemen we Instant Payments.

Voor overige Eurobetalingen (SEPA) en Euro-incasso's gelden op feestdagen wel andere verwerkingstijden. Dit geldt voor de volgende (internationale) feestdagen:

Goede Vrijdag Eerste en tweede paasdag Dag van de Arbeid (1 mei) Eerste en tweede kerstdag Nieuwjaarsdag

Voor Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag gelden verwerkingstijden zoals je van ons gewend bent voor Eurobetalingen (Instant Payment en SEPA) en Euro-incasso's.

Check in onderstaand overzicht wanneer:

de betaling wordt overgemaakt naar de bank van de ontvanger. een incassobestand wordt uitgevoerd als de uitvoerdatum op een feestdag valt.
Eurobetaling (Instant Payments*) Eurobetaling (SEPA**) Euro-incasso
Goede Vrijdag Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag (dinsdag) Eerstvolgende werkdag (dinsdag)
Eerste paasdag Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag (dinsdag) Eerstvolgende werkdag (dinsdag)
Tweede paasdag Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag (dinsdag) Eerstvolgende werkdag (dinsdag)
Dag van de Arbeid (1 mei) Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag Eerstvolgende werkdag
Eerste kerstdag Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag Eerstvolgende werkdag
Tweede kerstdag Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag Eerstvolgende werkdag
Nieuwjaarsdag Direct bijgeschreven Eerstvolgende werkdag Eerstvolgende werkdag

* Enkelvoudige betalingen naar Rabobank, ING, ABN AMRO, Volksbank, Knab, Triodos, Nederlandse Waterschapsbank, BNG Bank, LeasePlan Bank en banken in Europa die Rabobank kan bereiken met de directe verwerking van betalingen. Met uitzondering van geagendeerde betalingen, periodieke betalingen en betalingen met een 2e handtekening.

** Betaalbestanden, geagendeerde en periodieke betalingen, betalingen met een 2e handtekening, betalingen naar banken die de directe verwerking niet ondersteunen en betalingen naar banken in Europa die Rabobank niet kan bereiken voor de directe verwerking van betalingen. Zie hieronder de tijdlijnen per feestdag.

Voor Koningsdag, Hemelvaartsdag, Eerste en Tweede pinksterdag gelden verwerkingstijden zoals je van ons gewend bent voor Eurobetalingen (Instant Payment en SEPA) en Euro-incasso's.

Tijdlijnen Eurobetaling (SEPA) per feestdag

Eerste Kerstdag (25 december 2021)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zaterdag 25 december? Dan maken wij dit op maandag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 25 december bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 24 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 27 december naar de andere bank.

Tweede Kerstdag (26 december 2021)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 26 december? Dan maken wij dit op maandag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 26 december bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 24 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 27 december naar de andere bank.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zaterdag 1 januari? Dan maken wij dit op maandag 3 januari over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 1 januari bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 31 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 3 januari naar de andere bank.

Goede Vrijdag (15 april 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum vrijdag 15 april? Dan maken wij dit op dinsdag 19 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 15 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op donderdag 14 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 19 april naar de andere bank.

Eerste Paasdag (17 april 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 17 april? Dan maken wij dit op dinsdag 19 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 17 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op donderdag 14 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 19 april naar de andere bank.

Tweede Paasdag (18 april 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum maandag 18 april? Dan maken wij dit op dinsdag 19 april over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 18 april bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op donderdag 14 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 19 april naar de andere bank.

Koningsdag (27 april 2022)

We versturen op deze dag gewoon Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum woensdag 27 april vóór 14.30 uur? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na dit tijdstip sturen we het de volgende werkdag.

Dag van de Arbeid (1 mei 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 1 mei? Dan maken wij dit op maandag 2 mei over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 1 mei bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 29 april vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 2 mei naar de andere bank.

Hemelvaartsdag (26 mei 2022)

We versturen op deze dag gewoon Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum donderdag 26 mei vóór 14.30 uur? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na dit tijdstip sturen we het de volgende werkdag.

Eerste Pinksterdag (5 juni 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 5 juni? Dan maken wij dit op maandag 6 juni over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 5 juni bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 3 juni vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 6 juni naar de andere bank.

Tweede Pinksterdag (6 juni 2022)

We versturen op deze dag gewoon Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum maandag 6 juni vóór 14.30 uur? Dan maken wij dit dezelfde dag over naar de bank van de ontvanger. Na dit tijdstip sturen we het de volgende werkdag.

Eerste Kerstdag (25 december 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 25 december? Dan maken wij dit op dinsdag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 25 december bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 23 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 27 december naar de andere bank.

Tweede Kerstdag (26 december 2022)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum maandag 26 december? Dan maken wij dit op dinsdag 27 december over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 26 december bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 23 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op dinsdag 27 december naar de andere bank.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2023)

We versturen op deze dag geen Eurobetalingen.

Stuur je je Eurobetaling op uitvoerdatum zondag 1 januari? Dan maken wij dit op maandag 2 januari over naar de bank van de ontvanger.

Moet je betaling vóór 1 januari bij de bank van de ontvanger aankomen? Maak dan geld over op vrijdag 30 december vóór 14.30 uur. We sturen het bedrag dezelfde dag. Na 14.30 uur sturen we het geld op maandag 2 januari naar de andere bank.


Verwerking Euro-incasso per feestdag

Eerste Kerstdag (25 december 2021)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 25 december verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 23 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 23 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zaterdag 25 december verwerken we op maandag 27 december.

Tweede Kerstdag (26 december 2021)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 26 december verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 23 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 23 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 26 december verwerken we op maandag 27 december.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 1 januari 2022 verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 30 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 30 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zaterdag 1 januari 2022 verwerken we op maandag 3 januari.

Goede Vrijdag (15 april 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 15 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op woensdag 13 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of woensdag 13 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum vrijdag 15 april verwerken we op dinsdag 19 april.

Eerste Paasdag (17 april 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 17 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op woensdag 13 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of woensdag 13 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 17 april verwerken we op dinsdag 19 april.

Tweede Paasdag (18 april 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 18 april verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op woensdag 13 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of woensdag 13 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum maandag 18 april verwerken we op dinsdag 19 april.

Koningsdag (27 april 2022)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken.

Lever je de Euro-incasso aan op woensdag 27 april (uitvoerdatum)? Dan verwerken wij deze dezelfde dag.

Dag van de Arbeid (1 mei 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 1 mei verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 28 april vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 28 april vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 1 mei verwerken we op maandag 2 mei.

Hemelvaartsdag (26 mei 2022)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken.

Lever je de Euro-incasso aan op donderdag 26 mei (uitvoerdatum)? Dan verwerken wij deze dezelfde dag.

Eerste Pinksterdag (5 juni 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 5 juni verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 2 juni vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 2 juni vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso(B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 5 juni verwerken we op maandag 6 juni.

Tweede Pinksterdag (6 juni 2022)

We hebben op deze dag wel betalingsverkeer met andere Europese banken.

Lever je de Euro-incasso aan op maandag 6 juni (uitvoerdatum)? Dan verwerken wij deze dezelfde dag.

Eerste Kerstdag (25 december 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 25 december verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 22 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 22 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 25 december verwerken we op dinsdag 27 december.

Tweede Kerstdag (26 december 2022)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 26 december verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 22 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 22 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum maandag 26 december verwerken we op dinsdag 27 december.

Nieuwjaarsdag (1 januari 2023)

We hebben op deze dag geen betalingsverkeer met andere Europese banken.

Moet je incasso-opdracht vóór 1 januari 2023 verwerkt zijn? Lever de incasso dan uiterlijk aan op donderdag 29 december vóór 7.00 uur (Euro-incasso (Core)) of donderdag 29 december vóór 11.00 uur (Bedrijven Euro-incasso (B2B)). Euro-incasso-opdrachten met uitvoerdatum zondag 1 januari 2023 verwerken we op maandag 2 januari.

Wereldbetaling

Op de volgende (internationale) feestdagen verwerken wij Wereldbetalingen, behalve betalingen waarbij de muntsoort van de rekening niet hetzelfde is als de muntsoort van de betaling.

Goede VrijdagEerste en tweede paasdagDag van de Arbeid (1 mei)Eerste en tweede kerstdagNieuwjaarsdag

Voor Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste en tweede pinksterdag gelden de verwerkingstijden zoals je die van ons gewend bent.

Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat. Dat bepaalt de andere bank. Voor betalingen van en naar Rabo Network Banking-rekeningen kunnen andere verwerkingstijden gelden. Bij 'Rabo Network Banking' op deze pagina vind je hierover meer informatie.

Bekijk de verwerkingstijden van de verschillende muntsoorten
Bijschrijving via pin

Betaalt een klant via pin aan je bedrijf? Dan maakt het niet uit of het feestdag of een dag in het weekend is. We zetten het geld voor al je ontvangen pinbetalingen die we volgens je pincontract verwerken de volgende kalenderdag op je rekening. Dit is mogelijk doordat we het bedrag voorfinancieren.

Bijschrijving via iDEAL

Betalen klanten je bedrijf in het weekend of op een feestdag via iDEAL? Dan duurt het soms wat langer voor we de betaling op je rekening bijschrijven.

Papieren betaalopdracht

Betaal je in het weekend of op een feestdag met een papieren betaalopdracht? Dan verwerken we die altijd de volgende werkdag.

PostNL bezorgt de opdracht van dinsdag tot en met zaterdag bij ons.

Sealbagstorting

Heb je een sealbag gestort? Dan maakt het niet uit of het feestdag of een dag in het weekend is. We schrijven het geld de volgende kalenderdag bij op je rekening. Dit is mogelijk doordat we het bedrag voorfinancieren.

Rabo Network Banking

Heb je een RNB rekening in UK, België en/of Duitsland? Dan gelden de volgende verwerkingstijden voor het weekend en feestdagen:

In het weekend en op internationale feestdagen verwerken we je (digitale) Eurobetalingen van en naar een rekening bij de Rabobank in UK, België en Duitsland de eerstvolgende werkdag. Kijk bij het tabblad ‘Eurobetaling’ voor de verwerkingstijden van Eurobetalingen, per feestdag.Doe je een Wereldbetaling in het weekend of op een internationale feestdag van of naar een RNB UK, België of Duitsland rekening? Dan verwerken wij die betaling de eerstvolgende werkdag. Wij hebben geen invloed op wanneer het bedrag op de rekening van de ontvanger staat, dat bepaalt de ontvangende bank. Meestal is dat op dezelfde dag als waarop de bank het geld van ons ontvangt. Kijk bij het tabblad ‘Wereldbetaling’ voor de verwerkingstijden van Wereldbetalingen, per feestdag.
Bekijk de verwerkingstijden van de verschillende muntsoorten
Saldoconcentratie (Cash Pooling)

In de weekenden en op onderstaande (internationale) feestdagen vindt er geen saldoconcentratie plaats.

Goede VrijdagTweede PaasdagDag van de Arbeid (1 mei)Eerste KerstdagTweede KerstdagNieuwjaarsdag

Wanneer een periodieke saldoconcentratie (bijv. wekelijkse sweep of sweep op de laatste werkdag van de maand) op een van de onderstaande feestdagen valt, kan deze op verzoek de eerst volgende werkdag worden uitgevoerd. Neem in dat geval contact op met de Rabobank.

Openingstijden van je Rabobank

In het weekend en op feestdagen zijn onze vestigingen en helpdesks vaak gesloten. Wil je weten wanneer je Rabobank precies geopend is?

Bekijk de openingstijden van een Rabobank bij je in de buurt

Bereikbaarheid klantenservice

Ook wij genieten af en toe van een vrije dag. Op eerste en tweede paasdag, eerste en tweede kerstdag en Nieuwjaarsdag zijn we gesloten. Op alle andere dagen kun je altijd contact met ons opnemen.

Neem contact met ons op

Bereikbaarheid Trade Service Desk en Trade Services

De Trade Service Desk en Trade Services zijn gesloten op de volgende feestdagen: Kerst, Nieuwjaarsdag, Goede Vrijdag, Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Pinksteren.

Neem contact met ons op