Met Instant Payments staat een Eurobetaling binnen enkele seconden op de rekening van de ontvanger. Zo heeft de ontvanger het geld direct beschikbaar.

Eurobetalingen tot € 2.000.000 worden direct bijgeschreven bij de ontvanger. Geld betalen én ontvangen op elk moment van de dag. Direct inzicht of het geld is bijgeschreven bij de ontvanger.

Wat is Instant Payments?

Instant Payments is een versnelling van de huidige manier van betalen. Het geld staat direct op de rekening van de ontvanger. Ook in het weekend en op feestdagen. Instant Payments geldt voor Eurobetalingen naar Rabobank rekeningen, maar ook voor Eurobetalingen naar andere Nederlandse banken die aangesloten zijn bij Instant Payments.

Wanneer kan ik gebruikmaken van Instant Payments?

Via de Rabo Bankieren App, Rabo Online Bankieren of Rabo Internetbankieren (Professional) kan je 24 uur per dag betalingen doen. Deze enkelvoudige betalingen tot een bedrag van € 2.000.000,- worden direct bijgeschreven op de rekening van de ontvanger. Hiervoor hoef je niks extra’s te doen. De ontvanger moet alleen wel klant zijn bij een bank die ook aangesloten is bij Instant Payments.

Bij sommige betalingen kun je nog geen gebruikmaken van Instant Payments. Je betaling wordt niet direct bijgeschreven in de volgende situaties:

 • Bij een geagendeerde of periodieke betaling.
 • Betalingen waar een 2e handtekening voor vereist is.
 • Betalingen boven een bedrag van € 2.000.000,-.
 • Betalingen naar een ander EU land.

*Bankier je bij Wholesale Clients Nederland? Neem dan contact op met je transactiebankier om te weten of Instant Payments mogelijk zijn.

Veelgestelde vragen over Instant Payments

Wanneer kan ik betalingen via Instant Payments verwachten?

De Rabobank gaat stapsgewijs over op Instant Payments.

Vanaf begin 2019 zullen zakelijke rekeningen betalingen via Instant Payments kunnen ontvangen. Of de betaling via Instant Payments wordt verwerkt hangt af van de bank van de betaler.Medio 2019 zullen de meeste enkelvoudige betalingen via Rabo Mobiel Bankieren en Rabo Internetbankieren (Professional) via de Instant Payments infrastructuur worden verwerkt. De ontvangende bank zal deze betalingen wel moeten kunnen ontvangen. Zie hiervoor ‘Welke banken doen er mee?’.Op een later moment zullen ook overige typen betalingen via de Instant Payments infrastructuur volgen. 
Waarom Instant Payments?

De aanleiding voor Instant Payments is de veranderende klantbehoefte en technologische vooruitgang waardoor wordt verwacht dat alles steeds sneller gaat en altijd beschikbaar is. Betalingen vormen hierop geen uitzondering. Door Instant Payments te introduceren kun je altijd en sneller betalen. Dit biedt onder andere nieuwe mogelijkheden waarmee bedrijven hun cash management verder kunnen optimaliseren.

Wat zijn de voordelen van Instant Payments?

Je kunt met Instant Payments sneller betalen en ontvangen, op elk moment van de dag en alle dagen van het jaar. Dit in tegenstelling tot de huidige betaling. Voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld het ontvangen van betalingen van andere banken in het weekend en het betalen van rekeningen op de uiterste datum. Welke voordelen voor jouw bedrijf gelden, is afhankelijk van bijvoorbeeld de sector waarin je opereert of de manier waarop jouw betaalproces is ingericht.

Hoe werkt Instant Payments?

Voor Instant Payments hoef je niets extra te doen. Vanaf medio 2019 kun je gebruikmaken van de snellere betaling als de ontvanger klant is bij een bank die ook aangesloten is bij Instant Payments. Dit doe je door een betaling in te voeren in Internet Bankieren of Mobiel Bankieren, zoals je gewend bent. De ontvanger krijgt de betaling automatisch binnen enkele seconden op zijn rekening bijgeschreven. Je kunt vervolgens direct in jouw transactieoverzicht zien of het geld is ontvangen door de ontvanger.

Hoe weet ik of mijn betaling via de Instant Payments infrastructuur wordt verwerkt?

Na het invoeren van de betaling wordt aangeven of de betaling direct bijgeschreven wordt. Staat dit er niet of wordt een andere tijdstip aangegeven? Dan wordt de betaling niet via Instant Payments verwerkt. Dit kan komen doordat de ontvangende bank niet bereikbaar is. De (tot nu toe) deelnemende banken kun je in deze lijst met veelgestelde vragen vinden onder ‘Welke banken doen er mee?’.

Wat gebeurt er als mijn betaling niet via Instant Payments verwerkt kan worden?

Als een betaling niet via de Instant Payments infrastructuur verwerkt kan worden, dan gelden de huidige tijdslijnen voor een betaling. Deze verwerkingstijden vind je hier.

Welke banken doen er mee?

Op dit moment doen de volgende banken mee:

 • Rabobank
 • ING
 • ABN Amro
 • Volksbank (SNS, Regio Bank en ASN)
 • Knab
 • Triodos
 • Nederlandse Waterschapsbank

Als de rekening van de ontvanger van de betaling niet bij een van deze banken loopt, dan verwerken wij de betaling volgens de huidige tijdslijnen. Dat betekent dat een betaling naar een andere bank er in de meeste gevallen langer dan enkele seconden over doet en dat we hem niet bijschrijven in de avonduren en in het weekend. Wij informeren je hierover wanneer je de betaling invoert.

Wat kost het?

Je betaalt geen extra kosten voor Instant Payments.

Wat betekent dit voor jou?

Met Instant Payments kun je sneller betalingen doen én ontvangen. Afhankelijk van de sector waarin je opereert, kan dit impact op jouw organisatie hebben. Onderwerpen waar je hierbij aan kunt denken zijn:

Cash ManagementReconciliatieOrganisatie-inrichtingInnovatie
Verandert er met Instant Payments iets aan de downloadformaten?

Nee. De downloadformaten blijven gelijk aan de huidige formaten. Je hoeft daarvoor niets aan te passen aan jouw administratie. Vanaf 13 maart 2019 ontvang je jouw digitale rekeningafschriften per kalenderdag, 365 dagen per jaar. Hierdoor kun je jouw administratie op kalenderdagbasis doen. Hiermee lopen we alvast vooruit op de komst van Instant Payments. Jouw boekhoudpakket zal hiervoor waarschijnlijk wel aanpassingen vergen. Neem contact op met jouw boekhoudpakketleverancier om te bepalen wat de impact zal zijn op je administratie. Klik hier voor meer informatie.

Hoe verhoudt Instant Payments in Nederland zich tot Europa?

Naast de banken in Nederland zijn er ook banken in Europa die Instant Payments aan het ontwikkelen zijn. Dit doen ze aan de hand van het ‘SEPA Instant Credit Transfer Rulebook’. Hierin staat beschreven hoe een Instant Payment werkt. Ten opzichte van Europa zijn er een aantal kenmerken van Instant Payments die anders zijn in Nederland. In de tabel geven we de belangrijkste verschillen weer:

NederlandSEPA
Verwerking binnen enkele secondenVerwerking binnen 10 seconden
Alles Instant Payments (waar mogelijk)Optioneel voor betaler
Geen bedraggrens per transactieMaximum bedrag van € 15.000,- per transactie

Rabobank is ook in ontwikkeling om aan te sluiten op de Europese Infrastructuur.

Is het veilig om betalingen te doen via Instant Payments?

De veiligheid en betrouwbaarheid voldoen minimaal aan dezelfde eisen als de huidige infrastructuur voor het betalingsverkeer in euro’s. De betalingen zullen sneller en altijd uitgevoerd worden, dus let er wel op dat je het juiste rekeningnummer gebruikt.

Wat gebeurt er als een Instant Payment niet (direct) lukt?

Het kan voorkomen dat we een betaling door bijvoorbeeld een verstoring niet direct kunnen uitvoeren. We voeren deze op een later moment dan automatisch opnieuw voor je uit. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Wanneer kan ik andere betaalmogelijkheden verwachten op Instant Payments?

Vanaf medio 2019 kun je alleen gebruikmaken van de enkelvoudige betaling via Internet Bankieren (Professional) en Mobiel Bankieren. Andere betaalproducten introduceren we later. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe snel dit gerealiseerd is.

Instant Payments rulebook Instant Payments Betaalvereniging Nederland (BVN) European Payments Council (EPC) infographic Instant Payments

Zelf regelen & Contact