De bouwsector houdt zich in coronatijd relatief goed staande. De bouwproductie daalde doordat eerder minder vergunningen werden verleend. Maar de woningmarkt blijft sterk en nieuwe overheidsmaatregelen moeten de sector stimuleren. Woningbouwprojecten worden versneld, woningcorporaties krijgen meer ruimte om te investeren en enkele grote infraprojecten worden eerder gestart. Houdt dit de bouwproductie op peil, ook als het stikstofprobleem nog niet is opgelost? Dat lees je in deze bouwupdate.
Bouwbedrijven kunnen (voorlopig) vooruit
De bouwsector heeft enkele goede jaren achter de rug en staat er beter voor dan tijdens de kredietcrisis van 2008. Bij aanbestedingen houdt de sector beter rekening met risico’s, zo houden bedrijven ruimere marges aan of besluiten zij zich niet in te schrijven. Daarnaast kunnen veel bedrijven wel tegen een stootje doordat ze voldoende werkvoorraad en een financiële reserve opgebouwd hebben. Tijdens de lockdown kon er op veel bouwplaatsen worden doorgewerkt. Daardoor is de impact van corona op de bouw vergeleken met andere sectoren beperkt.
Lang niet ieder bouwbedrijf merkt dat de productie of omzet daalt. Bouwmarkten lijken zelfs te profiteren van corona doordat we meer (laten) verbouwen in onze woning. Een deel van onze klanten herkent zich dan ook niet in de negatieve berichten over de bouwsector in de media. Vooral van aannemers die actief zijn in de woning(ver)bouw horen we dat zij goed draaien, soms zelfs beter dan vorig jaar. Zij verwachten op de korte termijn geen sterke omzetdaling. Of dat op langere termijn verandert, is vooral afhankelijk van het vertrouwen in de woningmarkt en van nieuw overheidsbeleid.