Het coronavirus treft de detail- en groothandel ongekend fors

Het coronavirus treft de detailhandel ongekend fors

Steeds meer winkels en ketens sluiten als gevolg van vraaguitval de fysieke deur. Online verkoop vangt de forse fysieke omzetdaling niet op.

Dreigende leegstand in winkelgebieden

In de detailhandel zijn forse vraaguitval, gigantische omzetdalingen en liquiditeitscrises aan de orde van de dag. Opticiens, kledingwinkels, meubelspeciaalzaken: ze worden geconfronteerd met omzetdalingen tot 80 procent en sluiten de fysieke deur. Online verkoop vangt de forse fysieke omzetdaling bij lange na niet op. Sluiten betekent direct nul inkomsten, terwijl de vaste kosten doorlopen. De economische schade zal groot zijn, met vele tienduizenden werklozen en grote leegstand in winkelgebieden.

Veel winkels worden geconfronteerd met omzetdalingen tot 80 procent en sluiten hun deuren.

Verschuiving naar online verkoop

Vooral in de mode en sport verouderen voorraden snel. Veel formules veranderen van winstgevend naar verlieslatend bij 'slechts' 10 procent omzetdaling. Retailers zullen alles op alles zetten om zoveel mogelijk omzet te maken. Factor van belang is dat winkels samen met horeca het hart vormen van onze binnensteden. Ze maken deze plaatsen aantrekkelijk, vitaal en leefbaar. Bovendien zijn zowel winkels als horeca grote werkgevers. De verdere verschuiving naar online verkoop heeft als gevolg dat die belangrijke sociale en economische functies van binnensteden stevig worden geraakt.

Meer lezen over de gevolgen van corona?

Lees de antwoorden op veelgestelde vragen van ondernemers Lees hoe je een liquiditeitsprognose kunt maken in tijden van corona

Jos Voss

Jos Voss

  • Sectorspecialist
  • Retail en Groothandel
06 13 45 79 29 Stuur een e-mail LinkedIn
Olaf Zwijnenburg

Olaf Zwijnenburg

  • Sectorspecialist
  • Retail en Groothandel
06 13 76 40 77 Stuur een e-mail LinkedIn