Rabo Tuinbouwbarometer
Het sentiment in de tuinbouw blijft redelijk goed. Dat blijkt uit de Rabo Tuinbouwbarometer. De waarde hiervan is het eerste kwartaal van 2020 een fractie gestegen. De score bedraagt 7,0 (vorige kwartaal 6,9). De resultaten van afgelopen jaar lijken daarvoor de belangrijkste reden. Toch houden de gevolgen van de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de Wet Arbeidsmarkt in Balans de gemoederen bezig. De nieuwe ODE-tarieven treffen vooral bedrijven die vooruitstrevend bezig waren met verduurzaming. Het streven van de sector om zonder fossiele brandstoffen te werken, wordt hierdoor gedwarsboomd. Glastuinbouw Nederland heeft dit in samenwerking met de Rabobank, Royal Flora Holland en Greenports Nederland duidelijk kenbaar gemaakt aan de verantwoordelijke bewindslieden.
Voedingstuinbouw
De prijsverwachtingen voor de voedingstuinbouw in het nieuwe seizoen zijn positief. Telers zijn echter bezorgd over mogelijke virusbesmettingen en de eerder genoemde overheidsmaatregelen. De hardfruitsector kent deze winter (2019-2020) een betere prijsvorming. De productie van de belichte winterteelt van aardbei komt nu pas op gang.
Sierteelt
De sierteelt heeft de laatste maanden van 2019 een goede omzet bereikt. Dat kwam deze keer niet door hogere producties, maar vooral door betere prijzen. Toch blijven er ook zorgen. In de glastuinbouw zijn de prijzen van rode roos, phalaenopsis, lelie en fresia onder de maat en het is de vraag of dat zal herstellen. Het seizoen voor snijtulpen is net van start. Het afgelopen jaar was een prima jaar voor de broeierij. Door de grote oogst van bollen in 2019 is iedereen nu vooral benieuwd wat de prijzen van snijtulpen gaan doen aan het einde van het seizoen (april-mei), zeker nu de klokprijzen in januari al tegenvielen. Groene planten hebben nog steeds het tij mee. Veel tuincentra voeren op eigen wijze de actie ‘Kerstboom eruit, potplant erin’ en dat geeft nog steeds een goede vraag.
In de bloembollenteelt blijven de marktomstandigheden voor lelie somber. Al enkele jaren lijkt er sprake van een structureel overschot. De verwachtingen voor de teelt van voorjaarsbloeiers zijn positief.
In de boomteelt blijven er goede marktomstandigheden. De vraag naar (buiten-)groen blijft op niveau. Dat geldt zeker voor de bedrijven die zich richten op de institutionele markt. Blijkbaar dringt het bij provincies, Staatsbosbeheer, gemeenten en bedrijven nu echt door dat groen daadwerkelijk kan bijdragen aan een goede en gezonde leef- en werkomgeving. Daarnaast kunnen bossen CO2 vastleggen en daarmee positief bijdragen aan het klimaatvraagstuk.
Groot- en detailhandel
In de groot- en detailhandel volgen structuurwijzigingen en consolidaties elkaar in rap tempo op, nog sneller dan in teeltbedrijven lijkt het. Dat geldt zowel in de groente- als sierteelt. Enkele voorbeelden:
- Dutch Flower Group neemt exporteur P. van Dam op;
- Best Fresh neemt Hartman over; Gebr. Barnhoorn Bloemexport sluit zich aan bij Floral Trade Group;
- NPM Capital neemt een belang in Agrocare;
- Evanthia neemt Enviro over;
- DOOR zet de coöperatie om in een bedrijf met aandelen;
- Best of Four en Van Nature fuseren tot Oxin Growers.
Bovenstaande lijst is niet uitputtend, maar geeft wel een beeld van de ontwikkelingen in de ketenstructuur: samenwerking in de veredeling, consolidatie in de handel, intrede van private equity en bedrijfsmatige samenwerking in de productie. Onze verwachting is dat deze trend verder zal doorzetten. Belangrijke oorzaken daarvoor lijken de bundeling van inkoopkracht bij de retail, voordelen in gezamenlijke aanpak van bijvoorbeeld IT en research & development, behoud van aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt.
