Rekenvoorbeeld van het berekenen van het uurtarief voor je bedrijf

Eigen bedrijf starten financieel haalbaar?

Je eigen bedrijf starten. Leuk! Maar weet je waar je aan begint? Niets is zo vervelend als er na een paar maanden achter komen dat je eigenlijk 24 uur per dag moet werken om de huur te kunnen betalen. Slim om vooraf te berekenen of het haalbaar is. Daar helpen we je graag bij. Met de stappen hieronder doe je de check.

Stap 1: zet je privékosten op een rij

Je huidige levensstijl, die wil je ongetwijfeld behouden. Welk bedrag heb je daarvoor nodig? Werk je nu in loondienst en heb je voldoende aan je huidige nettosalaris? Dan kun je dat als vertrekpunt nemen. Door je vaste én variabele kosten op een rij te zetten, kun je zien waar je mogelijk op kunt bezuinigen.

Smartphone met huis

Net gestart en je eerste huis kopen?

In de huidige markt kan dat best een uitdaging zijn, vooral als startende ondernemer. Aan de hand van verschillende voorbeeldsituaties willen we je laten zien dat er meer mogelijk is dan je denkt. Ontdek binnen 30 minuten jouw mogelijkheden tijdens een gratis Eerste-huis-gesprek met een adviseur.

Stap 2: maak een inschatting van je bedrijfskosten

Na de vorige stap, heb je voor je privé het op een rij. Dan zijn ook de kosten voor je bedrijf aan de beurt. Dat is wat lastiger, want je kunt niet spieken bij de vorige maand. Geen zorgen. Een globale inschatting is voldoende voor een eerste check.

Stap 3: denk na over je opstartperiode

Zelfs de meest succesvolle ondernemers verdienen niet meteen vanaf dag 1 genoeg om lekker van te leven. Bovendien kan het even duren voordat je de eerste rekeningen betaald krijgt. Handig om daar rekening mee te houden.

Bedenk ook vast hoe je met je inkomen in je startperiode omgaat. Heb je voldoende spaargeld achter de hand voor een tegenvaller? Misschien kun je voorlopig (parttime) in loondienst blijven werken en je bedrijf buiten werktijd opstarten? Of is een tijdje extreem zuinig leven voldoende – en wil je dat ook?

“Ondernemers bekijken het liefst alles van de zonnige kant. Maar toch, wat doe jij als je door omstandigheden een periode geen inkomsten hebt? Omdat je door een ziek kind niet kunt werken of omdat een opdrachtgever zich terugtrekt. Zet voor deze gevallen geld opzij, dat onderneemt een stuk relaxter!”

Stap 4: bereken je streefinkomen

Tel je privé en zakelijke kosten bij elkaar op en je hebt een eerste idee van hoeveel je moet gaan verdienen. Dat is je streefinkomen. Next step: vertaal dit naar de eenheden waarmee je verwacht te gaan rekenen. Bijvoorbeeld uurtarief, dagomzet of projectprijs. Zo kun je makkelijker zien wat de verkoop van zo’n eenheid zou moeten opleveren. Dan ben je weer een stapje dichter bij je financiële totaalplaatje.

Rekenvoorbeeld van het berekenen van het uurtarief voor je bedrijf

Handig rekenvoorbeeld

Geen idee waar je moet beginnen?

Zo pak je de rekensom aan

Bij een uurtarief werkt het bijvoorbeeld zo:

    Zoek eerst uit wat een realistisch uurtarief zou zijn. Vraag het eens aan een kennis of check het bij een branchevereniging. Bereken vervolgens hoeveel uur je tegen dat tarief zou moeten werken. Bedenk ook dat je maar ongeveer de helft van je gewerkt uren kan doorrekenen aan de klant. De andere helft gebruik je voor acquisitie, administratie, etc. Bepaal tenslotte of je zoveel uren kan en wil werken.

Of begin aan de andere kant. Je bedenkt dan hoeveel uur je kunt werken, wat in dat geval je uurtarief zou moeten zijn en of dat plan dan realistisch is.

Tip: download de gratis whitepaper van IkGaStarten. Dan weet je in een paar stappen wat een perfect uurtarief voor je bedrijf is.

Stap 5: start met ondernemen!

Zo! Nu heb je goed zicht op je financiën en kun je vol vertrouwen zeggen dat je ervoor gaat. Of juist niet. Dat is helemaal aan jou. Met al deze stappen heb je een eerste check gedaan. Wil je het écht zeker weten? Ga dan eens het gesprek met een boekhouder aan. Hij rekent alles tot in de puntjes door. Als je er 100% voor gaat, dan is je ondernemingsplan de volgende stap. En dan hebben we iets leuks voor je: onze gratis voorbeeldplannen en (schrijf)tips staan al voor je klaar. Wil je toch nog terug naar de tekentafel? Lees dan onze 7 tips voor het starten van je eigen onderneming.

Man surft op betaalpas

Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!

Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incasso afschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis. En je profiteert van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.

phone

Hulp nodig?