Vrouw zit haar achter haar laptop in een koffietent

Merknaam registreren: hoe werkt dat?

Wil jij je merk beschermen en voorkomen dat concurrenten jouw naam of logo gebruiken? Dan is het slim om je merknaam te deponeren. Hoe kun je jouw merknaam registreren?

Wat is een merknaam?

Wil je als startende ondernemer je merknaam registreren? Dat is een goed plan! Alleen, veel starters denken dat een merk hetzelfde is als de naam van hun onderneming: de handelsnaam. Dit is een misverstand. Een merk is namelijk de naam van een product of dienst. Soms zijn deze namen wel (bijna) hetzelfde.

    The Coca-Cola Company > Coca-Cola Telegraaf Media Groep > De Telegraaf

Merknamen zijn namen voor producten, diensten of bedrijven. Je merknaam is jouw intellectuele eigendom. Het vertegenwoordigt een unieke waarde, je identiteit.

Registreren Kamer van Koophandel

Door je onderneming te registreren bij de Kamer van Koophandel (KVK) bescherm je jouw handelsnaam, maar daarmee bescherm je niet de merken en logo's die hieronder vallen.

Verschil merknaam en handelsnaam

    Merknaam: de naam die je gebruikt om producten en/of diensten te onderscheiden. Handelsnaam: de naam die je gebruikt ter aanduiding van je bedrijf.

Als je het alleenrecht wilt hebben op je handelsnaam dan moet je een merkregistratie aanvragen.

Octrooi (patent)

Een merk is ook iets anders dan een octrooi. Een octrooi, ook bekend als patent, is het exclusieve eigendomsrecht op een uitvinding. Als je octrooi krijgt op een bepaald idee, kun je anderen verbieden om deze uitvinding na te maken of te verkopen.

Dit geldt zelfs wanneer de ander dezelfde uitvinding zelf bedacht en uitgevoerd heeft. Een patent moet nieuw, innovatief en industrieel toepasbaar zijn.

Hoe deponeer je een merk?

Een merknaam deponeren doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Als je een merk registreert bij het BOIP of BBIE is jouw merknaam beschermd. Binnen de Benelux mag dan niemand dezelfde of een vergelijkbare merknaam gebruiken. Dit geldt ook voor je logo. Een merkregistratie is 10 jaar geldig.

Als je merkt dat iemand dit toch doet, kun je hier juridische stappen tegen ondernemen. Zonder merkregistratie kun je geen exclusief recht op een merk claimen.

Rip-off logo

Wat doe je als een ander bedrijf een soort verbastering maakt van jouw merk? Een leuk voorbeeld hiervan is de film Coming to America (1988), waarin een fastfoodrestaurant met de naam McDowells voorkomt.

Het logo is een grote gele M (met een iets andere vorm van de bogen) en ze serveren een Big Mick in plaats van een Big Mac. Een overduidelijke rip-off van fastfoodketen McDonalds natuurlijk.

Gevolgen van een rip-off

Nu is deze situatie in de film bedoeld als knipoog, maar dit soort situaties komen in de praktijk wel degelijk voor. Een miljardenbedrijf als McDonalds heeft zijn juridische zaken uitstekend op orde, maar moet wel een gang naar de rechter maken om een profiteur z’n deuren te laten sluiten.

Illustratie van een bloempot met en plantje op een document

Voorbeeldplan nodig?

Handig: zo ziet een goed ondernemingsplan voor jouw branche eruit.

Download gratis voorbeeld

Merknaam deponeren: de voorwaarden

Wil je een merknaam deponeren? Daarvoor gelden andere regels dan bij het vastleggen van een handelsnaam. Je mag een merknaam namelijk alleen registreren als het echt onderscheidend is. Doe dus eerst goed naamonderzoek zodat je zeker weet dat jouw merknaam uniek is.

Dat betekent dat het niet uitsluitend kenmerken van je producten of diensten mag beschrijven, hoe aantrekkelijk dit marketingtechnisch soms ook lijkt.

Geen misleidende merknaam

Verder mag de naam niet misleidend zijn (geen groentenaam gebruiken als het om fruit gaat) en mag het geen soortnaam zijn (niet de naam banaan gebruiken bij een fruitmerk).

Bij een merk komen overigens ook nog andere aspecten dan de naam kijken: het gebruik van kleurencombinaties en lettertypen. Een logo of verpakking kan ook een merk zijn.

Check het Merkenregister BOIP

Verstandig is om vooraf in het officiële Merkenregister van het BOIP te kijken of jouw merk beschikbaar is of dat het misschien al door een ander geregistreerd is. Dit register is gratis toegankelijk en kun je zelf checken. Hier vind je alle gedeponeerde merken uit de hele wereld die geldigheid hebben in de Benelux.

Een registratie bij het BOIP geeft dus het exclusieve recht op het gebruik van dit merk in de Benelux. Maar je moet wel zelf je registratie bewaken of laten bewaken.

Merk deponeren, wat kost dat?

Een standaard depot van een merk kost € 244. De procedure voor de definitieve registratie van een merk neemt ongeveer drie maanden in beslag. Let op: er is ook een spoedaanvraag mogelijk.

Na 10 jaar kun je de registratie verlengen. Je hoeft na deze periode dus niet opnieuw een aanvraag te doen: eenmaal beschermd is voor altijd beschermd - mits je de registratie iedere 10 jaar verlengt en het merk ook daadwerkelijk gebruikt in de praktijk.

Merknaam internationaal deponeren

Als je over een merkregistratie in de Benelux beschikt, dan kun je jouw merk ook internationaal deponeren. Een internationaal merk wordt geregistreerd door de World Intellectual Property Organisation (WIPO). Dit is een systeem waar ruim 90 landen bij aangesloten zijn.

Het grootste voordeel is dat de aanvraag voor ieder land afzonderlijk wordt beoordeeld. Als er in een land bezwaren zijn tegen jouw merk, heeft dit alleen gevolgen voor de aanvraag in dat land. De aanvraag blijft voor de overige landen behouden.

Aanvraag internationaal deponeren

De aanvraag voor een internationale merkregistratie wordt dus gebaseerd op de Benelux-registratie en kan worden ingediend bij het BOIP. De internationale registratie heeft, net als een Benelux registratie, een geldigheidsduur van tien jaar. Deze periode kan - tegen betaling - onbeperkt worden verlengd, steeds met periodes van tien jaar.

Het is ook mogelijk om één merkregistratie te verrichten voor alle landen van de Europese Unie. Dit kan rechtstreeks bij het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie te Alicante. Ook hierover is meer informatie te vinden op de website van het BOIP.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen