10 bijzondere merknamen waarin de naam van de oprichter verstopt zit
Een goede merknaam is onderscheidend, duidelijk en bekt lekker. Maar hoe bedenk je die? Laat je inspireren door deze 10 voorbeelden van merknamen waarin de naam van de oprichter is verwerkt. Ook geven we tips voor het verzinnen van je eigen bedrijfsnaam.
1. Criteria voor een goede merknaam
Je wilt graag een originele merknaam. Eén waarmee je je onderscheidt van de concurrentie. Dat is nog niet zo eenvoudig, want veel leuke bedrijfsnamen zijn al bezet.
Merknamen moeten aan de volgende criteria voldoen:
Vermeld de juiste rechtsvorm
Zorg er ook voor dat je de juiste rechtsvorm in je naam vermeldt, áls je daarvoor kiest. Het is niet de bedoeling dat visboer Govert gaat pronken met de prachtige naam Goverts Vishandel BV, als deze in zijn eentje werkt als zelfstandig ondernemer die geen aandelen uitgeeft.
2. Het verschil tussen een merknaam en een bedrijfsnaam
Er bestaan verschillen tussen een merknaam en een bedrijfsnaam. De term 'merk' slaat op het onderscheidende karakter van een product of dienst. De geproduceerde producten of geleverde diensten van dat merk verwijzen dan alléén maar naar dat specifieke product of bedrijf, in plaats van naar een concurrent.
Wanneer spreek je van een 'merk'?
Een merk krijgt de status 'merk' pas als de merknaam officieel is gedeponeerd. Een bedrijfsnaam (of handelsnaam) is aan iets minder regels gebonden. Zo kunnen er best twee fietsenwinkels in Nederland bestaan met de naam Wims Fietsen.
Een bedrijfsnaam is de naam die een bedrijf voert tijdens het zakendoen. Een bedrijf kan meerdere merknamen voeren voor verschillende merken.
Op deze pagina gebruiken we de termen 'merknaam' en 'bedrijfsnaam' door elkaar omdat de aangehaalde voorbeelden van namen vaak betrekking hebben op zowel het merk als het bedrijf dat deze merknaam voert.
Bescherming merk- en bedrijfsnaam
Ook de locatie is een belangrijk verschil tussen een merknaam en een bedrijfsnaam. Een merknaam wordt in meer landen beschermd dan een bedrijfsnaam. Een merk dat in de Benelux is gedeponeerd, geniet bescherming in de hele Benelux.
Een bedrijfsnaam hoeft niet gedeponeerd te worden, maar het is ook maar in één land 'beschermd' (en slechts tot op zekere hoogte). Een bedrijfsnaam en merknaam kunnen overigens gelijk zijn, maar dat hoeft niet.
3. Merknamen waarin de naam van de oprichter verstopt zit
Veel ondernemers verwerken hun eigen (voor)naam in de naam van hun bedrijf. Laat je inspireren door deze 10 leuke voorbeelden. Bekende bedrijven met bijzondere merknamen die zijn afgeleid van de namen van de oprichter(s).
4. Merknaam bedenken: zo pak je dat aan
Wil je een bedrijfsnaam bedenken met je eigen naam erin? Schrijf dan je naam eens rustig op, op verschillende manieren (zoals bij Max Factor is gebeurd), speel wat met de namen of letters van je partners die meewerken (Andrélon) of hussel de letters van de locatie waar je werkt door deze letters heen (IKEA).
Inspiratie opdoen
Benieuwd hoe je echt bijzondere bedrijfsnamen kunt verzinnen, en kun je nog wel wat tips gebruiken? Er zijn verschillende manieren om ideeën op te doen. Zo kun je bijvoorbeeld via Google zoeken naar creatieve namen in jouw sector, of je kunt gebruikmaken van AI-tools zoals ChatGPT, Google Gemini óf Claude AI.
Deze AI-tools kunnen je helpen om op basis van jouw voorkeuren en ideeën tot een perfecte bedrijfsnaam te komen.
Wil je meer weten over hoe je een bedrijfsnaam kunt bedenken en het juridisch klopt?
Slogans
Of zijn er wellicht leuke slogans te bedenken met je eigen naam (Gillette)? Hak je naam in stukjes, verwissel letters, schrijf hem achterstevoren, gebruik enkele kenmerkende lettergrepen of vervang letters door andere leestekens. Laat je creativiteit de vrije loop om tot leuke bedrijfsnamen te komen.
Voorkom problemen met je bedrijfsnaam
En heb je dan een goede naam bedacht? Check dan goed of hij niet misleidend is. Vraag rond in je omgeving of de naam geen andere associaties oproept, haal hem door Google Translate om te kijken of het in andere talen niks geks betekent en zorg dat je niet misleidend bent. Dan is je kans op latere problemen een stuk kleiner.
Deponeren van je merknaam
Het vastleggen van je merknaam is een cruciale stap, want merkbescherming krijg je niet zomaar. Je bedrijfsnaam is dat wel vanaf het moment dat je hem aanwijsbaar gaat gebruiken als jouw handelsnaam.
Het registreren van je merk doe je bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP). Daarmee is je merk beschermd in de gehele Benelux. Dit is belangrijk, want zonder merkregistratie kun je geen exclusief recht op een merk claimen.
Registreren bij de Kamer van Koophandel
Door je bedrijf te registreren bij de Kamer van Koophandel (KVK) bescherm je jouw bedrijfsnaam. Let op: hiermee bescherm je dus niet de merken (of logo's) van je bedrijf.