Enthousiaste vrouw zit aan een tafel met haar laptop en juicht op kantoor

6 kenmerkende eigenschappen van ondernemers

Iedereen kan een bedrijf starten, maar wat zijn nu de eigenschappen van ondernemers die bepalen of een onderneming óóok succesvol wordt? In dit artikel duiken we in de kenmerkende aspecten van succesvolle ondernemers.

Citaten van beroemde ondernemers

We beginnen met een blokje inspiratie. De uitspraken hieronder zijn allemaal gedaan door succesvolle entrepreneurs die zich uitlieten over het ondernemerschap. Deze wijsheden kunnen worden vertaald naar kwaliteiten die jij nodig hebt om jouw bedrijf te starten: lef, fantasie, enthousiasme én doorzettingsvermogen.

Heb jij die eigenschappen in je? Dan vullen we het lijstje later hopelijk aan met één van jouw levenswijsheden.

    'Zie kansen in je eigen tegenslagen' (Steve Jobs) 'Niemand bereikt succes in zijn eentje' (Malcolm Gladwell) 'De waarde van een idee ligt in het gebruik ervan' (Thomas Edison) 'De sleutel naar een briljante reputatie is door briljant te zíjn, niet door te doen alsof' (Seth Godin) 'Een startup runnen is als constant in je gezicht geslagen worden, maar werken voor een groot bedrijf is als constant vechten voor je leven' (Paul Graham) 'Elk moment is een goed moment om een bedrijf te starten' (Ron Conway) 'Ik wist dat als ik faalde, ik daar geen spijt van zou krijgen. Het enige waar ik spijt van zou kunnen krijgen, is dat ik het niet zou hebben geprobeerd' (Jeff Bezos)

Wetenschappelijk onderzoek naar ondernemers

Verschillende onderzoekers in de eigenschappen van succesondernemers gedoken. Onder andere de Koninklijke Universiteit Leuven, Mind Challenge en Jong Ondernemen beschreven de kenmerken die ondernemers delen.

Op basis van de bevindingen van deze onderzoekers hebben wij een selectie gemaakt van de vaardigheden waarover een startende ondernemer moet beschikken. Kijk hieronder welke van deze karaktereigenschappen ook op jou van toepassing zijn.

Tip: test welk type ondernemer jij bent.

Rabobank

Is jouw ondernemingsplan al af?

Maak een sterke start als zzp’er en schrijf een goed ondernemingsplan. Download een gratis voorbeeld met tips en cijfers.

Download gratis voorbeeld

De 6 belangrijkste eigenschappen

1: Risico's durven nemen

Een ondernemer moet risico's durven nemen. Als je jouw idee of product lanceert, een prijs bepaalt of een commercieel gesprek voert, heb je je zo goed mogelijk voorbereid. Toch loop je altijd het risico op negatieve terugkoppeling. Dat is spannend en uitdagend, maar laat je daar niet door weerhouden. Je leert immers ook van negatieve feedback.

Wanneer neem je risico?

Neem geen risico's op een roekeloze manier, maar doe dit berekenend. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren wat de gevolgen zijn als een klant enthousiast wordt van jouw idee of prijs en zorg dat je een plan B achter de hand hebt. Doe je dat goed, dan kan risico nemen wel degelijk iets opleveren en helpt het jouw bedrijf verder.

Eigenschap 2: Doorzettingsvermogen

Ben je iemand die doorgaat, óók als het even tegenzit? Maak je altijd af waar je aan begint, ondanks de eventuele risico's? Om een succesvol ondernemer te worden, moet je over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken.

Je moet veel van jezelf kunnen eisen, je goed kunnen concentreren, een helder doel voor ogen hebben en dat ook willen bereiken.

Eigenschap 3: Creativiteit

Je hebt creativiteit nodig om jouw idee op zo'n manier uit te voeren dat het leidt tot een prachtbedrijf. Kun je verder én 'out of the box' denken? Heb je het in je om jouw idee te voorzien van een extra laag, die voor dat 'yes!'-gevoel zorgt?

Dan zit het met jouw creativiteit gelukkig waarschijnlijk wel goed, want je zult het ook nodig hebben om anderen te overtuigen van je plannen.

Eigenschap 4: Overtuigingskracht

Klopt jouw argumentatie altijd en weet je anderen daarmee ook te overtuigen? Oftewel: ben je in staat producten en ideeën te verkopen en anderen daarbij te enthousiasmeren? Het is belangrijk dat je duidelijk kunt maken wat je wilt (en waarom) en daarbij vertrouwen kunt scheppen.

Overtuigingskracht verbeteren

Voor dat laatste heb je ook empathisch vermogen nodig. Je moet mensen goed kunnen inschatten, goed kunnen luisteren en in staat zijn om snel te achterhalen wat de behoeften van jouw klanten en opdrachtgevers zijn. Je kunt mensen ook overtuigen doordat ze zien dat je echt goed over je plan hebt nagedacht. En dat je er met zichtbaar plezier over vertelt.

Eigenschap 5: Resultaatgericht werken

Houd bij het ondernemen strak voor ogen welke resultaten je wilt behalen en handel daar ook naar. Maak snel beslissingen en houd altijd de grote lijnen in de gaten. Als je personeel in dienst hebt, heb je deze competentie ook nodig: je moet resultaatgericht kunnen leidinggeven.

Wees helder richting je medewerkers over wat je van hen verwacht. Welke verantwoordelijkheden liggen bij hen en welke resultaten moeten ze behalen? Als zij het doel helder voor ogen hebben, mogen ze de details zelf invullen.

Eigenschap 6: Financiën op orde hebben

Denk je goed na over budget en winst, en over de middelen die voorhanden zijn, zoals geld, tijd, kennis en hulp? Het is belangrijk dat je die middelen ook goed weet te benutten om de beste resultaten te behalen. Schrijf een gedegen financieel plan als onderdeel van je ondernemingsplan en neem geen ondoordachte beslissingen.

Een illustratie van een persoon die surft op een betaalpas

Zakelijke rekening: 6 voordelen!

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

Veelgestelde vragen