Welke opleidingen zijn relevant voor ondernemers en zzp'ers?
Als (startende) ondernemer of zzp'er is het verstandig jezelf te blijven ontwikkelen in jouw branche en vakgebied. Hier vind je een overzicht van relevante opleidingen en cursussen.
1. Opleidingen ondernemers: de Kamer van Koophandel
De Kamer van Koophandel (KVK) biedt startersworkshops en praktische tips om van jouw startup een succes te maken.
KVK Krachtmeting
Nog geen idee aan wat voor hulp je moet denken? Kijk dan eens of de KVK Krachtmeting iets voor je is. Het maken van deze test helpt bij het krijgen van inzicht in jouw motivatie, persoonlijke kenmerken én sterke en zwakke punten. Deze punten kun je vervolgens vermelden in het ondernemingsplan.
2. Opleiding voor ondernemers: universiteiten en hogescholen
Nederlandse universiteiten en hogescholen spelen in op de groeiende vraag naar ondernemersopleidingen. Mocht je daar zin in (en tijd voor) hebben, dan kun je kiezen voor losse cursussen of een volledige studie volgen.
Opleiding: Ondernemerschap & Retail Management
Wil je specifiek meer leren over hoe het is om ondernemer te zijn? In dat geval zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar de opleiding Ondernemerschap & Retail Management (of Small Business & Retail Management), waarbij je alles leert over het managen van een eigen winkel of bedrijf. Kijk voor meer informatie eens op de website van Carrieretijger.
Economische opleiding
Een studie commerciële economie of management, economie en recht kunnen je voorbereiden op een carrière als ondernemer. Maar je kunt in het hoger onderwijs ook aparte cursussen, verkorte HBO-programma's en workshops volgen om jouw kennis bij te spijkeren, zoals een cursus bedrijf starten. Dit kan onder meer bij de opleidingsinstellingen NTI, LOI of NCOI.
Opleidingen Leiderschap & Strategie
Als het bij jouw ondernemersreis past, kan het goed zijn om jezelf te verdiepen in een échte leiderschapsopleiding. Nyenrode Business Universiteit biedt een aantal interessante opties op het gebied van leiderschap en strategie.
Zo zijn er opties om deeltijd te studeren of masterclasses van zo'n 10 uur te volgen. Zo bouw je verder aan jezelf als ondernemer.
Brede opleiding kiezen
Weet je nog niet precies waarin je wilt ondernemen? Kies dan voor een brede opleiding. Dit geeft je:
3. Opleidingen voor ondernemers op een ROC
Regionale Opleidingscentra (ROC's) bieden praktische opleidingen voor ondernemers. Zo kun je er bijvoorbeeld terecht voor een meerjarige opleiding tot ondernemer detailhandel of een cursus zelfstandig ondernemer.
Studieprogramma's ROC
Maar er zijn nog veel meer programma's die je hier kunt volgen. Als je interesse hebt om een specifieke cursus of ondernemers training te volgen, kun je altijd even informeren bij een ROC in jouw regio.
Startersvoordeel: ontdek je voordeel als starter!
Sta je korter dan 1 jaar ingeschreven bij de KVK? Dan zijn je zakelijke betaalrekening, je Eurobetalingen en je incasso afschrijvingen de eerste 6 maanden gratis. Bovendien krijg je ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van Interpolis 6 maanden gratis. En je profiteert van verschillende kortingen op onze pin- en online betaaloplossingen.
4. Bedrijf starten zonder diploma
Hoewel een aantal bovenstaande opties je goed kunnen helpen bij het starten van een bedrijf, kun je heel goed een bedrijf starten zonder diploma. Het kan wel helpen om een cursus eigen bedrijf starten te doen, zodat je weet wat er allemaal komt kijken bij het ondernemen.
Let op, voor sommige beroepen (bijvoorbeeld in de zorg) heb je wel een diploma nodig om je werk te mogen uitoefenen.
En je kunt natuurlijk ook een hoop zelf leren. Op onze website staat van alles over het starten van een onderneming: van het schrijven van een ondernemingsplan, tot het opzetten van een goede administratie en het vinden van klanten. Ook op YouTube staan talloze gratis cursussen en masterclasses.
Risico’s
Bedenk wel dat starten zonder diploma risico's met zich meebrengt: je mist mogelijk belangrijke kennis en vaardigheden, het kan lastiger zijn om financiering te krijgen en je hebt geen ‘backup plan’ als het ondernemerschap niet lukt.
5. Opleiding fiscaal aftrekbaar
Het is nogal verwarrend, maar als startende ondernemer mag je in beginsel studiekosten voor een nieuw bedrijf niet aftrekken van de belasting.
De kosten zijn álleen aftrekbaar als je ze maakt om bestaande vakkennis op peil te houden. Als je de kosten maakt om nieuwe kennis te verwerven, zijn de kosten niet aftrekbaar als zakelijke kosten.
De grens tussen ‘op peil te houden van bestaande kennis’ en ‘verwerven van nieuwe kennis’ is lastig aan te geven, zo stelt de Belastingdienst zelf. Twijfel je? Laat je dan goed adviseren.
6. Wanneer een opleiding volgen als ondernemer of zzp’er?
Er is geen vast moment om een opleiding te volgen als ondernemer. Je kunt kiezen uit verschillende routes:
- Studeren tijdens het ondernemen
Voordeel: je past nieuwe kennis direct toe.
Uitdaging: tijd verdelen tussen studie en bedrijf. - Een bedrijf starten tijdens je studie
Voordeel: je kunt theorie direct in praktijk brengen.
Uitdaging: balanceren tussen studie-eisen en ondernemerschap. - Eerst ondernemen, dan studeren
Voordeel: je weet precies welke kennis je nodig hebt.
Uitdaging: je mist mogelijk kansen door gebrek aan kennis.
Ondernemen is vooral een kwestie van doen. Blijf jezelf ontwikkelen, maar wacht niet te lang met starten.