Man krijgt met Instant Payments meteen het geld op zijn rekening

Zzp'er in het onderwijs: de regels voor 'flexleerkrachten'

Steeds meer zzp'ers kiezen voor een baan in het onderwijs. Maar wat komt daar precies bij kijken? We zetten de belangrijkste regels, voorwaarden en risico’s voor je op een rij.

1. Hoeveel zzp'ers zijn er in het onderwijs?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er in 2023 ongeveer 100.000 zzp'ers actief in het onderwijs. Van hen staan er zo'n 2.444 zelfstandig voor de klas.

Dat is een flinke toename vergeleken met vijf jaar geleden, toen het nog ongeveer de helft was. Deze zelfstandigen worden ook wel 'flexleerkrachten' genoemd.

2. Wet DBA voor freelancers in het onderwijs

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst de Wet DBA strikter handhaven op schijnzelfstandigheid. Als het blijkt dat een onderwijsinstelling schijnzelfstandigheid in stand houdt, kan dit leiden tot boetes en naheffingen.

Als zzp’er in het onderwijs moet je alert zijn op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst kijkt goed naar zelfstandige docenten en beoordeelt of hun werkzaamheden niet op een dienstverband lijken.

De Belastingdienst hanteert hierbij de volgende voorwaarden:

    Je bepaalt niet zelf of je een vervanger regelt bij ziekte. Je werkt meer dan 70% van je tijd voor dezelfde opdrachtgever. Je gebruikt de materialen en middelen van de opdrachtgever zonder eigen investering.

Om fiscaal gezien als ondernemer te worden aangemerkt, zijn de volgende punten van belang:

    Je maakt voldoende winst en hebt meerdere opdrachtgevers. Je promoot je bedrijf (bijvoorbeeld via een website of advertenties). Je loopt ondernemersrisico en werkt minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming.

3. Waar vind je een klus?

Er zijn verschillende platforms, zoals FlexOnderwijs, waar je als zzp'er opdrachten kunt vinden. FlexOnderwijs verbindt zzp-docenten direct met scholen, zonder tussenkomst van bureaus of recruiters.

Illustratie van een gloeilamp

Alle verzekeringen op een rij

Het verschilt per ondernemer en bedrijf welke verzekeringen relevant zijn. In elke sector en met elke bedrijfsgrootte loop je namelijk andere risico's. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met de belangrijkste verzekeringen voor ondernemers. Welke risico's dek jij af?

4. Tijdelijk contract als alternatief

Sommige scholen kiezen ervoor om zzp'ers een tijdelijk contract aan te bieden. Dit heeft zowel voordelen als nadelen. Een tijdelijk contract biedt je zekerheid van inkomen, vakantiegeld en doorbetaling bij ziekte. Maar je bent op dat moment geen ondernemer meer. Je verliest de fiscale voordelen die je als zzp'er hebt en kunt minder makkelijk aan het urencriterium van 1.225 uur komen.

5. Rabo SmartPin voor huiswerkbegeleiders

Als je zzp’er in het onderwijs hoef je niet per se voor de klas te staan. Je kunt ook huiswerkbegeleider worden. In dat geval is het wel belangrijk dat je jouw betalingen goed regelt. Een mooi praktijkvoorbeeld komt van Mariska van Rijsbergen, bijlesdocente in natuur-, wis- én scheikunde. Zij gebruikt Rabo SmartPin om haar betalingen te regelen. “Doordat leerlingen of ouders direct kunnen betalen, hoef ik niet langer achter betalingen aan”, zo stelt Van Rijsbergen.

Je kunt met een zakelijke rekening bij Rabobank ook zakelijke betaalverzoeken maken. Zo krijg je sneller betaald en heb je minder gedoe met contant geld.

Veelgestelde vragen