Bedrijfsoverdracht zo begin je

Bedrijfsoverdracht: in 6 stappen naar een deal

Je bedrijf overdragen is een grote stap. Emotioneel gezien, maar ook zakelijk. Het is een proces dat maanden of soms zelfs jaren duurt. Hoe ziet dit proces er nou uit en welke stappen moet je nemen? Wij helpen je op weg. Lees of bekijk de video over hoe je jouw bedrijf verkoopklaar maakt, hoe je de waarde bepaalt, waar je een koper vindt en hoe je een deal sluit.

1. Jouw voornemens over bedrijfsoverdracht

Het besluit om je bedrijf te verkopen maak je meestal niet plotseling. Het hele traject begint met je eigen voornemen. Geeft het ondernemen je nog voldoening? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of staat er ineens een koper op de stoep met een goed bod? Misschien is volledig stoppen nog niet aan de orde maar wil je wel een deel van je bedrijf verkopen. Maar tegen welke prijs? Wil je na de overdracht zelf nog een rol spelen in het bedrijf of juist volledig afstand nemen? Allemaal vragen die cruciaal zijn voor het vervolg van het traject.

2. De verkoop van je bedrijf voorbereiden

Als je de knoop voor jezelf hebt doorgehakt is het tijd om te beginnen met de voorbereiding. Check in hoeverre je bedrijf klaar is voor een verkoop en voer alvast verbeteringen door. Ook als de overdracht nog ver in de toekomst ligt. Schakel ook adviseurs in die je kunnen helpen. Denk aan je zakelijke accountmanager, die mee kan kijken op je financials en het verbeteren daarvan. Als je dat prettig vindt kan er ook alvast een adviseur meekijken die advies geeft over het beleggen en beheren van het vermogen dat vrij komt na een verkoop. Ook kunnen we voor je terugrekenen welke verkoopwaarde nodig is om je huidige levensstijl te behouden of andere toekomstplannen te realiseren.
Naast de bank zijn er verschillende partijen die je bij kunnen staan in dit traject. Denk aan je accountant of een bedrijfsoverdrachtspecialist voor een waardebepaling en het opstellen van een verkoopbrochure.

illustratie verrekijker

Start op tijd en maak je bedrijf verkoopklaar

Wil jij je ook goed voorbereiden op een bedrijfsoverdracht?

    Vrijblijvend oriënterend gesprekOntdek naar welke verkoopprijs je toe wil werkenMaak gebruik van het netwerk en de kennis van Rabobank
Jezelf eerst nog inlezen? Download ons gratis e-book

3. Op zoek naar kopers

Nu je jezelf en je bedrijf hebt voorbereid op een toekomstige overdracht en adviseurs hebt ingeschakeld, kan je op zoek gaan naar kopers. Dit kan op verschillende manieren. Misschien heb je in je directe netwerk potentiële kopers die je kan benaderen. Maar maak ook gebruik van het netwerk van je accountmanager, accountant of overdrachtsadviseur. Ook zijn er verschillende online platforms waarop je je bedrijf te koop aan kan bieden. Op deze platforms is het vaak mogelijk om een anoniem profiel te plaatsen zodat niet al je gegevens openbaar worden. Voor informatie die je wel deelt kun je de tegenpartij een geheimhoudingsverklaring laten tekenen. Denk in deze fase ook alvast na over je onderhandelingsstrategie en bespreek deze met je adviseurs.

4. Van onderhandelen naar contract

Als je een serieuze koper hebt gevonden waarmee je mogelijk een deal wil sluiten kunnen jullie samen naar de volgende fase. In sommige gevallen wordt er door beide partijen een intentieverklaring getekend. De koper zal tijd nodig hebben om je bedrijfsinformatie verder te onderzoeken en misschien wil hij meer aanvullende informatie. Op basis van deze informatie zou het kunnen dat er nieuwe onderhandelingen ontstaan. Deze onderhandelingen gaan niet alleen over de prijs maar ook over garanties, personeel, vrijwaringen en jouw rol in het bedrijf na de overdracht. Zitten jullie overal op 1 lijn, dan kan er een koopovereenkomst opgesteld worden.

5. De deal

Nu de koopovereenkomst is getekend is het tijd voor de officiële overdracht. Heb je een BV of NV dan vindt de overdracht en uitbetaling plaats via de notaris. In andere gevallen is dit niet verplicht. In alle gevallen meld je de wijzigingen bij de KVK en de belastingdienst. Ook zal je de overdracht intern en extern willen communiceren.

6. De toekomst na de bedrijfsoverdracht

Nu de deal officieel is afgerond verandert er veel. Niet alleen in je dagelijkse invulling maar ook financieel. De directe inkomsten uit je bedrijf vallen weg en mogelijk heb je een behoorlijke koopsom bij kunnen schrijven op je rekening. Hoe ga je hier het best mee om? Heb je plannen voor een nieuwe onderneming? Bespreek deze dan met je accountmanager. Onze private bankers en vermogensplanners kunnen je helpen met het structureren van je vermogen. Zo kijken we onder andere of het slim is om te beleggen in de bv of privé. Maar ook een onderwerp als anonimiseren van je vermogen komt ter sprake. Dit betekent onder andere dat niemand in de KVK kan zien welk bedrag je hebt ontvangen voor de verkoop van je bedrijf.

E-book Bedrijfsoverdracht

E-book bedrijfsoverdracht: De deal van je leven

Je bedrijf verkopen is geen alledaagse bezigheid. Het is een langdurig traject met veel partijen, financiële beslissingen en emotionele keuzes. Hoe bereid je je voor en waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je op weg met dit gratis e-book.

Spieken bij de bedrijfsoverdracht van iemand anders?

In deze aflevering van Kennismakers vertelt Friso hoe zijn bedrijf heeft verkocht en daarna in loondienst is gebleven. Hij praat hierover met Judith, haar modelabel groeide snel en ze was verrast toen er ineens potentiële kopers op de stoep stonden. In 3 minuten krijg je in kijkje in de keuken bij de bedrijfsoverdracht van andere ondernemers.

Bekijk aflevering