Bedrijfsoverdracht

Je bedrijf verkopen

Het verkopen van je bedrijf is een grote stap. Misschien ook een stap waar je nu nog niet mee bezig bent. Maar het is wel een scenario dat goed is om vroeg over na te denken. Want wat doe je als er een bod komt op een onverwacht moment? Dan is het zaak om te zorgen dat je goed voorbereid bent. Want een bedrijfsoverdracht is een complex en langdurig proces.

Bedrijfsoverdracht: toekomstmuziek?

Ook als de verkoop van je bedrijf nog toekomstmuziek is, zijn er een aantal aspecten waar je nu al aan kan werken om je bedrijf verkoopklaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

Management:
Zorg dat het bedrijf niet te afhankelijk is van jou als ondernemer. Als het bedrijf grotendeels drijft op jouw krachten is het risico voor een potentiële koper groter. Want hoe goed blijft de onderneming draaien zodra jij afscheid neemt?
Financiën:
Hoe beter je jaarcijfers, hoe interessanter je bedrijf is voor een overname. Kijk eens hoe jouw rentabiliteit en solvabiliteit scoren ten opzichte van je branchegenoten. Voor een bedrijf dat een stijgende omzet en groei laat zien zal een koper meer geld willen betalen.
Orde op zaken
Kijk eens vanaf een afstandje naar je bedrijf. Zijn je contracten en afspraken met leveranciers goed vastgelegd? En is je personele bezetting op orde? Sta eens stil bij je bedrijfsstructuur. Misschien kan je ook een deel van je bedrijf verkopen?
E-book Bedrijfsoverdracht

E-book Bedrijfsoverdracht:

Je bedrijf verkopen is geen alledaagse bezigheid. Het is een langdurig traject met veel partijen, financiële beslissingen en emotionele keuzes. Hoe bereid je je voor en waar moet je allemaal aan denken? Wij helpen je op weg met dit gratis e-book.

Je bedrijf verkopen? Rabobank helpt je graag.

Geschiedenis

Begin op tijd

Voor elke ondernemer is het goed om stil te staan bij de toekomst. Wanneer zou je willen stoppen en ben je er op voorbereid als dit moment eerder komt? Lees in onze artikelen wat je nu al kan doen om je bedrijf klaar te maken voor een optimale verkoop. Of download het gratis e-book vol met tips en ervaringen van andere ondernemers.

Geschiedenis

We ontzorgen je

Je bedrijf overdragen is een grote stap. Je zakelijke accountmanager ontzorgt je graag. Of je bedrijfsoverdracht nu concreet is of nog in de verre toekomst ligt. Je accountmanager kan je helpen om je bedrijf zoveel mogelijk te optimaliseren voor een verkoop en heeft een groot netwerk van potentiële kopers en experts die je bij kunnen staan.

Figuur zit in ampersand

De toekomst na de bedrijfsoverdracht

Niet alleen het verkoopproces is belangrijk. Ook je toekomst na de overdracht. Welke verkoopopbrengst heb je nodig om je huidige levensstijl te behouden? Misschien houd je vermogen over en wil je weten hoe je hier het meeste rendement uit kan halen? Je zakelijke accountmanager zorgt dat je altijd op het juiste moment met de juiste specialist aan tafel zit.

Waardebepaling: hoeveel is jouw bedrijf waard?

Als je je bedrijf wil verkopen is het zaak om te bepalen wat het bedrijf waard is. Er zijn verschillende waarderingsmethodes om de waarde van een bedrijf vast te stellen. Zo is er de discounted cash flow methode, intrinsieke waarde en kan er ook worden gekeken naar goodwill. Hoe werken deze methodes en waar moet je op letten?

Je bedrijfsoverdracht goed geregeld

Wil jij je ook goed voorbereiden op een bedrijfsoverdracht? We helpen je graag persoonlijk verder tijdens een vrijblijvend gesprek. Liever zelf nog even inlezen? Download dan ons gratis e-book.

phone

Hulp nodig?

Bellen

Bel met één van onze medewerkers

Heb je de Rabo App?

Bel ons dan met de app. Ga naar 'Service', kies 'Contact' en kies 'Bel met één van onze medewerkers'. Zo hebben wij je gegevens direct bij de hand en kunnen we je nog sneller helpen.

Of kies hier het gewenste nummer